Ingrediente
- 800 gr faina
- 250 gr de zahar
- 10 gr de droj. uscata
- 130 ml lapte cald
- 130 ml apa calda
- 100 ml de ulei
- 1 ou
- un praf de sare
- Umplutura:
- 400 gr mac
- 250 ml de lapte
- 200-250 gr de zahar
- Ptr uns:
- 1 ou
- 2-3 lg lapte
Mod de preparare
Intr-un castron am amestecat apa calda cu o lingurita de zahar si drojdiuta. Turnam intr-un bol laptele,1 ou,150 gr zahar, praful de sare,coaja rasa de portocala si lamaie si uleiul si omogenizam bine ingredientele. Adaugam drojdiuta si faina si framantam aluatul bine pana peretii bolului raman curati.
Lasam aluatul la crescut 30-40 de minute intr-un loc calduros, eu l-am pus pe calorifer.Intre timp pregatim umplutura pentru cozonaci.
Fierbeti zaharul cu 200 ml lapte pana ce acesta s-a dizolvat, adaugati macul si lasati pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa. Daca obtineti o crema prea groasa ce nu poate fi intinsa pe foaia de aluat, adaugati inca putin lapte cald, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.
Pe masa de lucru am presarat faina, am impartit aluatul in 2 parti si din fiecare parte am facut 2 bile pe care le-am lasat sa mai creasca. Din fiecare am intins cu ajutorul sucitorului cate o foaie pe care am umplut-o cu mac si am rulat. Am impletit cele 2 rulouri facute si am unit bine la capete ca sa nu iasa umplutura.
Asa am procedat cu fiecare cozonac. Tavile de cozonac le-am tapetat cu hartie de copt. In fiecare tava am asezat cate un cozonac impletit si l-am uns cu ou batut cu cateva linguri de lapte si am presarat zahar deasupra.
Dupa ce am pus cozonacii in tavi si i-am uns i-am mai lasat la crescut 20 de minute. Am incins cuptorul la 180 grade si i-am lasat 35 de minute.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos cu mac" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (35)
|