Cea mai buna reteta de Desert cozonac, pufos si gustos ca la mama acasa

Postat de marcelika in Dulciuri
3 Apr 2014 | 258464 vizualizari
Cea mai buna reteta de Desert cozonac, pufos si gustos ca la mama acasa

Cea mai buna reteta de Desert cozonac, pufos si gustos ca la mama acasa Imi aduc aminte cat ma invarteam pe langa mami, sa vad ce face, cate oua, cat zahar , cat lapte pune..... care e procesul tehnologic.....niciodata nu stia reteta. Tot timpul punea dupa ochi, trebuia sa-mi notez de fiecare data cantitatile si sa aleg dintre cea care mi se pare mai buna......nu gresea niciodata produsul finit......fie vorba intre noi, nu il impletea, tragea cu ochiul la mine pentru ca ma lasa pe mine sa fac treaba asta....mai usoara...:)) Acum am definitivat-o, asta e cea mai bunaaaaa reteta....parerea mea. Ramane de vazut ce ziceti voi! Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de: faina drojdie, zahar, oua, ulei, lapte, nuca, cacao

Ingrediente

Ingrediente pentru Cea mai buna reteta de Desert cozonac, pufos si gustos ca la mama acasa:

  • 1 kg faina
  • 70 gr drojdie 
  • 300 gr zahar
  • 4 oua 
  • 200 ml ulei
  • 500 ml lapte 
  • un praf de sare
  • 1 lingura esenta rom
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Umplutura:
  • 100 ml lapte
  • 100 gr nuca 
  • 50 gr cacao
  • putin ulei
  • 100 gr rahat
  • 100 gr stafide
  • susan si mac
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Cum se prepara Cea mai buna reteta de Desert cozonac, pufos si gustos ca la mama acasa:

Se freaca drojdia cu o lingurita de zahar, se adauga putin lapte cald si se face maiaua. Se lasa la crescut 20 de minute.

Intre timp se amesteca restul de lapte cu zaharul, ouale, sarea, zaharul vanilat si esentele.
Se amesteca apoi cu maiaua si faina, un praf de sare si incepe framantatul. Trebuie sa avem un aluat moale si pufos. La sfarsit se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza tot. Se lasa la crescut acoperit cu un prosop, pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald.

Se pregatesc formele, se ung cu ulei, eu pun si hartie de copt sa nu se arda. Intre timp se pregateste umplutura.

Se taie rahatul fasii, nuca prajita usor in cuptor se faramiteaza, stafidele se pun la hidratat in cateva linguri de lapte cald cu esenta rom, iar cacaua se dizolva in ulei....punem uleiul firicel si amestecam....ca la maioneza, pana se dizolva cacaua, dupa care dizolvam cu lapte....sa nu va speriati daca se ingroasa compozitia , puneti lapte pana ajungeti la consistenta unei smantani mai diluate un pic pentru a putea fi intinsa pe coca.

Se imparte aluatul crescut in 4 bile, vor iesi 2 cozonaci. Se unge masa cu putin ulei si se intind cele patru foi in forma de dreptunghi.

Se unge cu cacaua, se presara rahatul, nuca si stafidele dupa care se ruleaza aluatul pe lungime, obtinand 4 rulouri. Se rasucesc cate doua rulouri, aveti grija sa bagati capetele un pic dedesupt, pentru a nu se desface in tava. Se  pun cozonacii in forme si se lasa la crescut, acoperiti cu un prosop curat, intr-un loc cald, cam 30 de minute. Dupa ce au crescut, se ung cu ou si se presara susan si/sau mac, dupa preferinta.

Se coc cozonacii in cuptorul preincalzit la 170 de grade, aproximativ 45 de minute.

Se verifica cu scobitoarea daca sunt facuti, daca iese curata sunt gata! Se scot din forme si se lasa la racit.

Pofta mare!

Noua ne place mult si varianta de Cozonac pufos fara framantare sau Cozonac cu crema de nuca

Va recomandam cu drag si reteta Cozonac Leopard

Daca ti-a placut reteta noastra "Cea mai buna reteta de Desert cozonac, pufos si gustos ca la mama acasa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (33)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Cornulete din faina integrala

Postat de Ela68

Cornulete din faina integrala

1.  Margarina se lasa sa ajunga la temperatura camerei si se combina cu smantana si praful de sare.Adaugati drojdia praf sau maiaua si omogenizati. 2. Puneti faina si amestecati pana ce...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu mere, nuca si gem de prune (de post)

Postat de mirela0911

Desert cozonac cu mere, nuca si gem de prune (de post)

Inr-un bol, se cerne faina si se face o gropita in mijloc. Se zdrobeste drojdia, se presara 1 lgt zahar si se toarna cca 100 ml apa calduta. Se lasa pana dospeste putin.  Intre timp, apa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.04.2014, 22:09
buni buni
la 03.04.2014, 22:13
ce rumeni si frumosi sunt!!!
la 03.04.2014, 22:14
Chiar ca la mama acasa!
la 03.04.2014, 22:17
wow, ce rapizi sunteti....sarut mana pentru aprecieri !
la 03.04.2014, 22:18
vaaai, cum arata!

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking