Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci

Postat de ionix in Dulciuri
28 Dec 2010 | 10626 vizualizari
Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci

hmm... reţeta aluatului îmi aparţine, sper să nu mai fi făcut şi altcineva :p... un amestec delicios de ingrediente alese cu hmm cap :D

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • circa 1 kg făină (făină trebuie cât cuprinde)
  • circa 150 g iaurt mai gras
  • 5 oua
  • 40 g drojdie
  • 150 g lapte călduţ
  • 150 g unt sau margarină (după preferinţe)
  • circa 300 g zahăr
  • zahăr vanilat
  • Pentru umplutură:
  • 150-200 g nucă măcinată
  • 150 ml lapte
  • 5 linguri cu zahăr
  • 3 linguri cu cacao
  • esenţă de rom
  • 400 g cubuleţe de rahat
  • 1 ou bătut cu o lingură cu zahar pentru uns.

Mod de preparare

Preparare aluat:

Se cerne făina. Untul se topeşte şi se dă la răcit. Iaurtul şi ouăle se scot pentru a fi la temperatura camerei. Se face maiaua din drojdie, lapte şi puţin zahăr iar deasupra presărăm puţină făină. Se lasă la dospit vreo 15 de minute. Se face o gaură în mijlocul făinii iar acolo punem ouăle, iaurtul, maiaua şi zahărul. Se amestecă bine luând aluat dinspre margini spre interior. Din când în când umezim mâna cu ulei pentru a frământa mai bine. Se frământă bine timp de 45 de minute. Trebuie să fie un aluat care face bule de aer si este foarte elastic.

Se presară puţină făină, se acoperă vasul cu un prosop şi se dă la dospitla un loc foarte cald şi uscat. Se lasă la dospit circa 60 de minute. Între timp preparăm umplutura.

Preparare umplutură:

Laptele se fierbe cu zahărul şi se dă la răcit. După ce s-a răcit, adăugăm nuca şi esenţa de rom.

După ce aluatul a stat la dospit, se împarte în două părţi egale. Se întinde un dreptunghi care să aibă lăţimea tăvii în care coacem. Ungem cu umplutură şi punem jumătate din cantitatea de rahat, pe fiecare cozonac în parte. Se rulează bine şi se aşează în tăvi. Acoperim tăvile cu un prosop şi dăm la un loc călduros pentru  a mai sta la dospit încă vreo 30 de minute. După ce a stat la dospit ungem cu oul bătut şi punem câteva bucăţi de miez de nucă.

Cuptorul trebuie să fie bine încins şi se coc cozonacii la foc mic. Eu i-am copt timp de 40 de minute, se face testul cu scobitoarea înainte de a scoate cozonacii din cuptor. Când se scot din cuptor presărăm puţin zahăr pudră peste.

Pentru a nu se usca, se ţin în pungi de plastic într-un loc răcăros. Se servesc cu lăptic sau un vin roşu bun.

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (40)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chec cu cacao

Postat de Pungasa_Rogue

Chec cu cacao

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi! Se separa albusurile de galbenusuri.  Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza impreuna cu zaharul, pana se intaresc...

Citeste continuarea

Briose cu cacao si banane

Postat de Pungasa_Rogue

Briose cu cacao si banane

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Ouale se mixeaza cu un praf de sare.  Zaharul si laptele se pun intr-o craticioara la foc pana cand se topeste zaharul, apoi aceasta...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.12.2010, 11:45
"un amestec delicios de ingrediente alese cu hmm cap " Hmmm...capoasa mai esti fata.
la 28.12.2010, 11:50
am pus hmm-ul pentru a nu suna porcos da, sunt tare căpoasă... semăn cu tine, mândră fecioară :
la 28.12.2010, 11:51
la 28.12.2010, 11:52
she s backkkkkkkkk............................................... da-mi si mie o bucasica
la 28.12.2010, 11:53
trebuie sa recunosc al tau a iesit mult mai frumos

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking