Ingrediente
- 400 gr faina
- 2oua
- arome(vanilie, rom , coaja rasa de portocale si lamaie)
- 110 ml lapte
- 1 cub drojdie proaspata (25 gr)
- 3 linguri zahar pt lapte (eu am pus 4)
- 130 gr unt sau margarina
- 6 linguri zahar pt unt/margarina
- 10-12 linguri zahar pt caramel
- nuca tocata (cantitatea dupa preferinta, eu am folosit cam 300 gr)
Mod de preparare
Cele 10-12 linguri zahar se pun intr-o cratita si se caramelizeaza; atentie sa nu se arda, si se captuseste fundul si peretii cratitei. Se lasa la racit.
trecem la framantarea aluatului: intr.un castron se cerne faina, se pun ouale, un varf de sare si aromele.
Separat drojdia se dizolva in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar. fara sa se lase la dospit incepem framantarea turnand incet peste faina amestecul de lapte cu drojdie si farmantam cca 10 min. Se intinde o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm grosime si se unge cu untul/margarina amestecata in prealabil cu cele 6 linguri de zahar. Se presara nuca pe toata suprafata , se preseaza usor apoi rulam si taiem in 6-7 bucati. Se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel si lasam la crescut la loc cald vreo ora. Apoi la cuptor cu ea , in cuptorul preincalzit bineinteles. Coacem la foc potrivit cam o ora , acum depinde si de cuptorul fiecaruia. cand e gata copt rasturnam indata pe un platou ca daca lasam sa se raceasca nu il mai putem scoate din cratita din cauza caramelului care se va intari.
merita incercat, eu sigur il voi face si de sarbatori!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac Rosenkranz" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (25)
|