Cozonac trandafir

Postat de dalina2007 in Prajituri
6 Mai 2013 | 18814 vizualizari
Cozonac trandafir

Ingrediente

  • Aluat:
  • -550-600 g faina
  • -100 g zahar
  • -2 oua
  • -225 ml lapte
  • -80 ml ulei
  • -25 g drojdie proaspata
  • -1/2 lingurita sare
  • -coaja de portocala
  • -esenta vanilie
  • Pentru umplutura:
  • -200 g nuci
  • -2 linguri cacao
  • -6 linguri zahar
  • -2 linguri esenta rom
  • Pentru uns cozonacul:
  • -un galbenus
  • -2 linguri de lapte

Mod de preparare

Intr-un pahar se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar. Se adauga doua linguri de lapte caldut si o jumatate de lingurita de faina si se lasa la fermentat pentru minim 10 minute. Este de preferat sa se lase paharul langa o sursa de caldura. Odata cu trecerea timpului veti observa ca drojdia isi va mari volumul si la suprafata vor aparea mici bule de aer.

Intre timp intr-o craticioara se pune pe foc mic zaharul si laptele. Se amesteca din cand in cand pana se dizolva zaharul.

Intr-un bol se pune faina cernuta in prealabil de doua ori si sarea. In mijlocul gramezii de faina se face o gropita in care se toarna drojdia dospita. Se adauga ouale, coaja de portocala si 3 linguri esenta de vanilie. Se incorporeaza usor faina, adaugandu-se in fir subtire laptele caldut.    

Se framanta bine formandu-se un aluat. Pe masura ce se framanta se adauga cate un pic de ulei atunci cand aluatul se lipeste de mana si se framanta in continuare timp de 15-30 de minute. Eu am framantat aproximativ un sfert de ora. Se acopera bolul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pentru 60 de minute.  

Intre timp se prepara umplutura amestecand nuca maruntita cu zaharul, cacoa si esenta de rom.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se unge masa cu ulei si se intinde o foaie de 1 cm grosime. Ca sa va faceti o idee, foaia mea a avut aproximativ 70 cm lungime si 50 latime. Se intinde amestecul de nuca si se ruleaza strans formandu-se un rulou. Cu ajutorul unui fir de ata mai groasa se taie bucati de aluat groase de 2-2.5 cm. Se introduce ata sub rulou si se strange in forma de X.  

Se tapeteaza o forma de copt de 26 cm astfel: fundul tavii cu hartie de copt udata si stoarsa bine iar marginile unse cu unt. Se aranjeaza bucatile in tava si se mai lasa cozonacul la crescut pentru inca o ora.  

Se unge cozonacul cu un amestec facut dintr-un galbenus si 2 linguri de lapte si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 45-50 de minute. Dupa jumatate de ora daca cozonacul a capatat o culoare aurie se poate acoperi cu o foaie de copt pentru a nu se arde la suprafata.  

Pufos, aromat si tare gustos. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac trandafir" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonac trandafir cu mere si nuca

Postat de caroline

Desert cozonac trandafir cu mere si nuca

Incepem prin a pregati umplutura. Merele le curatam de coaja si le dam prin razatoare. Le punem intr-o tigaie, adaugam cele 2 linguri cu zahar si lasam la foc potrivit, amestecand mereu pana...

Citeste continuarea

Cozonac trandafir cu nuca, dietetic si normal

Postat de carmen

Cozonac trandafir cu nuca, dietetic si normal

Am amestecat  faina cu drojdia praf si cu indulcutor  greensugar Am adugat laptele si uleiul incalzite usurel peste oul batut si apoi peste cele uscate si am pornit robotul. Am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.05.2013, 07:57
Bun, bun, bun!
la 06.05.2013, 08:18
super!
la 06.05.2013, 09:13
Tare frumos!!!!
la 06.05.2013, 11:25
minunat!
la 06.05.2013, 11:44
Foarte frumos cozonac!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking