Cozonac unguresc cu nuca si merisoare

Postat de panacris in Dulciuri
15 Ian 2017 | 3547 vizualizari
Cozonac unguresc cu nuca si merisoare

Fiindcă e încă iarnă, iar cuptorul degajă căldură, m-am pus la treabă. Am adus ceva și a la Panacris rețetei, sincer am avut un pic de emoții, dar totul a decurs cu bine și Zmeișorii se bucură de ceva dulce și acest weekend ;) Gata cu vorba și spor la treabă!   M-am inspirat de aici http://furnicutzabucatar.blogspot.ro/ 

Ingrediente

  • Pentru aluat:
    • 100 ml lapte 
    • 600 g făină albă de grâu 
    • 1 lingură sare iodată 
    • 3 linguri zahăr brun 
    • 1 plic drojdie uscată 
    • 200 g unt 
    • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui 
    • 2 bucăți gălbenuș de ou 
    Pentru umplutură:
    • 500 g nucă măcinată 
    • 100 ml lapte 
    • 4 linguri zahăr brun 
    • 1 fiolă esență de lămâie 
    • cca. 100 g merișoare 
    Pentru glazură:
    • 1 bucată gălbenuș de ou 
    2 linguri ulei de floarea soarelui 

Mod de preparare

Maricica bis, mașina de frământat și copt pâine, a trecut din nou la treabă. În recipientul masinii de pâine se pun: laptele, făina cernută, sarea, zahărul, ouăle, untul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!) Se programeaza aparatul pentru frământat, dospit cca. 90 de minute. Atenție, ajutați aluatul cu puțină făină sau ulei ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina în pace, nu mai deschideți capacul, își face treaba singură.

Pentru umplutură, se pune la fiert laptele împreună cu zahărul, la foc mic, amestecându-se continuu. După ce s-a topit zahărul, se adaugă nuca măcinată, esența de lămâie, apoi se oprește focul și se amestecă energic până ce se încorporează toată nuca și se obține o cremă omogenă.

După ce s-a frământat și dospit aluatul, se scoate din aparat, se pune  pe masa, se împarte în două, apoi se întinde cu sucitorul, se pune umplutura pe toată foaia, se presară merișoarele, și se rulează sub forma de ruladă.

Rulada obținută se așază într-o tavă tapetată cu foaie de pergament. Gălbenușul de ou se amestecă cu uleiul, până ce se omogenizează, apoi se ung cozonacii pe toată suprafața.

Se pun la copt, în cuptorul preîncins cca. 40 de minute la 200 grade C.

 Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac unguresc cu nuca si merisoare" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Prajitura cu ciocolata, frisca si nuci

Postat de RuxyRux

Prajitura cu ciocolata, frisca si nuci

Crema: Intr-un vas larg, se pune laptele, vanilia si ciocolata, se infierbanta si se amesteca pana ce aceasta se topeste si se omogenizeaza cu telul. Galbenusurile se amesteca cu amidonul,...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu smochine

Postat de katty

Desert prajitura cu smochine

Mixam bine toate ingredientele pentru blat.Daca este nevoie mai adaugam putina faina pentru a obtine un aluat care nu se lipeste de maini. Spalam smochinele, le scurgem, le taiem coditele si le...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.01.2017, 19:45
Am si sosiiiit!
la 15.01.2017, 20:15
Mie imi place tare muuult!
la 15.01.2017, 20:22
am venit si eu,poate mai ai din ala ascuns
la 15.01.2017, 20:39
Yamyyy, ce mult imi doresc sa gust si eu!
la 15.01.2017, 20:41

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking