Creier macelaresc

Postat de Ksenya in Mancaruri cu carne
20 Apr 2021 | 8756 vizualizari
Creier macelaresc

  Un preparat ardelenesc cu specific haiducesc cum se manca pe vremuri.  In ziua de astazi nu prea gasesti creier proaspat doar daca ai noroc sa cunosti o macelarie buna.  Nu cunosc de ce ii zice “ Creier macelaresc “  si de unde vine denumirea, desi denumirea oarecum e sugestiva.        

Ingrediente

  • 500 g creier proaspat spalat si inlaturat pelitele
  • 2 cepe tocate marunt
  • o jumatate de ardei gras rosu,verde sau galben tocat cubulete
  • o rosie mare sau 2 mai mici numai partea tare fara miez tocate marunt
  • 2 oua batute bine
  • O lingura lapte
  • O jumatate de legatura patrunjel tocat marunt
  • Sare si piper dupa gust
  • 2-3 linguri ulei
  • O lingura otet

Mod de preparare

 

Creierul curatat de pielite il lasam in apa, sare si otet pentru minim o ora, apoi il lasam la scurs intr-o strecuratoare.

 Intr-o tigaie se adauga uleiul si cand s-a incalzit suficient  se prajesc bucatile de creier pe ambele parti pana la culoarea aurie, se scoate pe un platou separat.

 Adaugam ceapa in uleiul ramas, daca mai trebuie completat mai adaugati o lingura de ulei.

Cand ceapa incepe sa rumeneasca usor, adaugam ardeiul gras,se lasa sa elibereze aroma de ardei (2-3 minute) apoi se adauga cuburile de rosiil. Se calesc usor la foc mic inca 2-3 minute.Se adauga bucatile de creier peste legume ,fara sa amestecam.. Peste ouale batute se adauga laptele se amesteca,se adauga piper si sare si se toarna in tigaie peste creier si legume.

 Puteti adauga si patrunjelul ( eu l-am preferat la sfarsit)

 Se  acopera  cu capac si se micsoreaza flacara pana la minim.

 In 5-6  minute incercam pe marginea tigaii daca se desprinde oul,apoi cu ajutorul unuei farfurii intoarcem turta, si o adaugam incet pe partea cealalta nefacuta in tigaie lasam sa rumeneasca  cam 4-5 minute la foc mic .

Cu ajutorul platoului  in care v-om servi creierul raspurnam tigaia si v-a reiesi o turta rumena si uniforma.

 Daca vi se pare mai elaborata tehnica rasturnarii,puteti sari peste acest pas.

 Se adauga patrunjelul proaspat tocat marunt.

 Se serveste  cu salata dupa  plac sau muraturi.

 Eu am servit cu salata de ridichi si ceapa verde.

 Pofta mare!

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Creier macelaresc" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ratatouille cu pui

Postat de Pur_si_simplu_papa_bun

Ratatouille cu pui

Vânăta și dovleceii se spală bine și se taie bucăți (le-am lăsat coaja, dar dacă nu vă place puteți să o curățați). Bucățile de vânătă le-am sărat și după 1 minut...

Citeste continuarea

Gulas - Philips Multicooker

Postat de gaby_d

Gulas - Philips Multicooker

Simplu de tot! Bei si o cafea intre timp, una mare! :)) Pui in vasul aparatului ceapa curatata si tocata, carnea, uleiul, ierburi aromate, sare, piper, foi de dafin, omogenizezi si conectezi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.04.2021, 16:52
Wow. Si mie imi place
la 20.04.2021, 16:58
Interesantă rețeta!
la 20.04.2021, 17:30
la 20.04.2021, 17:33
interesant
la 20.04.2021, 17:42

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking