Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.)

Postat de ela2015 in Dulciuri
30 Mai 2015 | 3813 vizualizari
Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.)

Ador prajiturile...mai ales pe cele cremoase. Si cum tehnologia ne ofera fel si fel de inventii si imitatii care mai de care bune sau mai putin bune (aici ma refer la acele creme instant pline cu tot tabelul elementelor din chimie) am decis sa imi aduc aminte, de undeva, din adancul creierasului o crema pe care mama o facea des si cu care ne umplea feluritele prajiturele pe care le facea. Crema este una simpla dar nici nu se compara cu cele din comert...in primul rand ducem traditia retetelor mai departe si, in al doilea rand, esential este ca ne pastram sau sa castigam sanatate. Aceasta crema se prepara pe baie de aburi (bain-Marie) deci avem nevoie de un vas in care punem apa la infierbantat si pe care putem aseza un alt vas (in care vom pregati crema).

Ingrediente

  • 200 ml lapte dulce fiert in prealabil;
  • 1/2 pastaie de vanilie (sau extract de vanilie pura);
  • 2 oua mari;
  • 1 lingura zahar (alb sau brun);
  • 3 linguri amidon pentru prajituri;
  • 1/2 lingura lichior (optional).

Mod de preparare

Pregatim vasele cum v-am spus mai sus. Vasul in care pregatim crema trebuie sa fie termorezistent. 

Amestecam zaharul cu ouale, adaugam amidonul si batem pana obtinem o pasta moale. 

Separat, intr-o cratita aducem laptele si vanilia la punctul de fierbere. Scoatem pastaia de vanilie (daca folosim aceasta varianta) pe care o uscam bine si o putem pune in borcanelul cu zahar pe care il va parfuma. Indepartam de pe foc si adaugam incet peste oua (amestecam continuu sa prevenim coagularea). Tinem crema pe baia de abur pana devine groasa, amestecand mereu. 

Cand a ajuns la consistenta dorita indepartam de pe vasul cu aburi si adaugam lichiorul (daca se foloseste). 

Amestecam continuu sa eliminam caldura sau mai simplu se poate transfera intr-un vas curat pe care il acoperim cu folie alimentara (sa nu faca coaja) si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Daca nu se foloseste sau daca mai ramane dupa decor se poate pastra in frigider maxim 3 zile. 

Inainte de utilizare se bate iar cu furculita pentru a scapa de orice bulgaras sau cocoloasa care se poate forma si pentru a se aera si a deveni pufoasa. 

Sper sa va fie de folos si ajutor!

Daca ti-a placut reteta noastra "Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Budinca de cozonac

Postat de MotanLaOale

Budinca de cozonac

Se unge o forma termorezistenta cu unt. Se aseaza feliile de cozonac in forma uniform. Se presara stafidele. Se taie ciocolata bucatele si se presara deasupra. Se mixeaza ouale cu...

Citeste continuarea

Desert tarta cu dovleac si mere

Postat de sufletista

Desert tarta cu dovleac si mere

Intr-un ceaun, adaugam untul si dovleacul dat prin razatoare, calim cateva minute, dupa care adaugam merele date prin razatoare, zaharul si calim cateva minute impreuna, la final adaugam esenta de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.05.2015, 14:39
Buna crema ,la favo cu ea
la 30.05.2015, 14:48
imi place tare...
la 30.05.2015, 15:00
asta imi place mult la tarte
la 30.05.2015, 15:01
Buna!
la 30.05.2015, 16:51

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking