Ingrediente
- Foi :
- 300 g untura mare (osanza)
- 100 g faina
- 400 g faina
- 1 ou
- 1 lg otet
- 1 lg ulei
- 1 lg zahar
- un praf de sare
- 200-250 ml apa calduta
- Crema :
- 8 oua
- 800 ml lapte
- 150 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 50 g faina
- 50 g unt moale (optional)
- Decor :
- 2-3 lg zahar pudra
Mod de preparare
Foi : Prima data framantam osanza cu faina. Impartim compozitia in 3 parti. Cele 400 g faina le framantam cu restul ingredientelor pana obtinem un aluat usor de lucrat.(circa 30 minute se framanta). Cu sucitorul, intindem aluatul foarte subtire. Il ungem cu o treime din prima compozitie si il impaturim astfel : se sus spre mijloc, de jos in sus, de la dreapta spre mijloc si de la stanga spre dreapta. Dam la rece pentru 15 minute si repetam de inca 2 ori, respectand ordinea la impaturire (sus, jos, dreapta, stanga) - simplu. Dupa fiecare impaturire dam la rece pentru 15 minute.
Aluatul il impartim in 4 si intindem 4 foi (25*35 cm) sau puteti imparti aluatul in 2 si coaceti foi mai mari. Coacem pe fundul tavii.
Crema : galbenusurile le mixam spuma cu 100 g zahar, faina amestecata cu laptele rece. Fierbem pe aburi pana se ingroasa crema.
Albusurile le mixam spuma tare, adaugam 50 g zahar ramas si zaharul vanilat; le rasturnam peste crema de oua fierbinte si omogenizam, cu grija, de cateva ori. Lasam crema sa se raceasca, apoi o amestecam cu untul moale de la temperatura camerei. (Data viitoare cred ca voi pune chiar 200 g unt sau frisca). Asa are mama reteta veche - crema fara unt.
Crema o impartim in 2 si umplem foile cu ea. Deasupra presaram zahar pudra.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cremsnit ( sau Crempita )" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (24)
|