Croissants frantuzesti

Postat de micki in Prajituri
24 Noi 2009 | 23349 vizualizari
Croissants frantuzesti

Noi le-am papat la micul dejun intr-o duminica alaturi de o cafea(respectiv lapte)....E ceva de lucru ,dar rezultatul final merita efortul....

Ingrediente

  •  Ingrediente pentru circa 15 croissants: 560 gr faina de buna calitate(daca gasiti manitoba sau faina de forta e si mai bine) 280 gr unt 120 ml lapte caldut 20 gr drojdie proaspata 100 gr zahar 2 oua 6 gr de sare coaja de lamaie rasa vanilie

Mod de preparare

Mai intai pregatim maiaua...drojdia se topeste in 60 ml lapte caldut apoi se framanta cu 100 gr de faina.Se face o biluta se acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut pentru 45 minute circa...

cat creste maiaua pragatim untul....framantam 240 unt taiat bucatele cu 60 gr de faina,apoi se pune intre doua foi de pergamen si se niveleaza pana la un diametru de un centimetru. Se pune in frigider.

se amesteca ouale,zaharul,untul ramas,laptele ramas,coaja de lamaie si vanilia,se adauga si maiaua,apoi incet incet se incorporeaza toata faina.Sarea se adauga la final .

se framanta pana va deveni un aluat elastic si fin....acest aluat il vom lasa la crescut acoperit cu folie alimentara ,pentru circa o ora si jumatate

Dupa ce a crescut se intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara,se pune untul in mijlok apoi se procedeaza dupa cum se vede in imagini

Dupa ce s-a "impachetat" se intoarce la 90 grade (cu pliile spre voi)si se intinde bine

dupa ce s-a intins aluatul se "impatureste" din nou cum am facut prima,apoi se inveleste in folie alimentara si se pun in frigider pentru 30 minute circa.Dupa 30 minute se scoate din frigider se intinde din nou intr-o foaie subtire,se "impatureste" si se pune in frigider pentru alte 30 minute.
In timp ce le intindeti foile veti vedea ca untul tinde sa mai iasa pe margini....nu mai adaugati faina,doar putina pe margini sa nu se prinda de masa de lucru

trecute cele 30 minute,se scoate aluatul din frigider se intinde o foaie de circa 1 cm grosime,se taie in triunghiuri si se formeaza croissant-urile,se lasa la crescut pentru alte 30 minute....eu le-am lasat peste noapte,a doua zi de dimineatza doar le-am dat cu ou si le-am bagat la cuptor pentru circa 15 minute la 180 grade

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Croissants frantuzesti" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Chec negru

Postat de gabrielacuisine

Chec negru

Intr-o craticiora de inox punem la incalzit margarina taiata cubulete, zaharul si laptele. Cand margarina este topita si zaharul este dizolvat, tragem craticioara de pe foc si adaugam cacaoa...

Citeste continuarea

Amandine

Postat de robert_badica

Amandine

Blat: Separi ouale, albusurile le bati cu un praf de sare, apoi adaugi zaharul si bati pana ce devine o spuma tare. Adaugi peste albusuri apa, galbenusurile si uleiul si omogenizezi. Cu o spatula...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.11.2009, 12:55
Da, ideea de baza la croissantele autentice e ca aluatul sa fie impaturit de cit mai multe ori. De cit mai multe ori. De cit mai multe ori. De cit mai multe ori.
Stiati ca in prezent in Paris, capitala mondiala a croissanturilor, doar 20% dintre croissante se fabrica manual, in rest totul e tehnologizat si de mai slaba calitate?
In alte parti ale lumii procentele merg chiar, din pacate, spre 100% tehnologizat .
Felicitari pentru reusita.
la 24.11.2009, 13:19
mama mea imi facea croissante, dar nu am mai mancat de mult! parca simt mirosul de croissante abia scoase din cuptor!
la 24.11.2009, 14:29
la 24.11.2009, 16:06
aasa de frumoase poze, ca voi incerca si eu. Pana acum nu am indraznit.
la 24.11.2009, 16:30
Va multumesc pentru aprecieri....nici eu nu aveam curaj sa incerc,dar am zis,ce-o fi o fi....

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking