Crumble aromat, cu mere, portocale si nuci

Postat de merisor67 in Prajituri
17 Mar 2013 | 7132 vizualizari
Crumble aromat, cu mere, portocale si nuci

Se odihneau intr-o fructiera de ceva vreme, nebagate in seama, doua portocale mari. De asemeni aveam niste mere care incepusera sa se strice pe alocuri si cum toate au un pret, m-am gandit sa nu plang dupa banii dati pe ele si am facut acest crumble care a iesit un deliciu super aromat si sfaramicios. Cand am spus aromat nu am glumit pentru ca are o aroma de scortisoara si portocala de nu ma mai satur adulmecand :D

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 4 galbenusuri
  • 200 gr osanza
  • 400 gr iaurt de tara
  • 200 gr zahar
  • 900 gr faina + 2 linguri
  • Sare
  • esenta de vanilie
  • un varf lingurita bicarbonat
  • 1 plic praf de copt

Pentru umplutura:

  • 3 mere mari
  • 2 portocale
  • 4 albusuri
  • 200 gr zahar
  • 200 ml apa
  • 1 baton scortisoara
  • 4 linguri nuca maruntita
  • 2 linguri gris
  • sare

Mod de preparare

Pentru aluat punem osanza intr-un bol si o frecam cu zaharul pana devine cremoasa, apoi adaugam galbenusurile, sarea si esenta, omogenizam si turnam iaurtul peste care amestecam bicarbonatul si praful de copt.

Omogenizam bine si incepem sa incorporam faina, din care oprim doua linguri pentru crumble. Iese un aluat cam ca la cozonac dar putin mai moale si mai lipicios. Cred ca ar merge chiar cu aluat tare ca de paine, dar eu asa l-am preferat. Oprim din aluat cam cat o minge de tennis pe care il amestecam cu cle doua linguri de faina, il punem intr-o folie si il dam la congelator. Restul de aluat il intindem in tava tapetata cu hartie de copt si il dam la rece pana pregatim fructele.

Spalam merele si le feliem indepartand mijlocul. Decojim portocalele spalate si le feliem atat pee le cat si cojile. Punem cojile intr-un vas, acoperim cu apa si lasam pe foc pana incep sa fiarba, apoi schimbam apa. Facem aceasta operatie de doua ori. In alt vas pe foc punem cele 200 gr zahar, 200 ml apa si batonul de scortisoara si lasam pana se topeste zaharul, apoi adaugam feliile de portocala.

Dupa 5 minute strecuram feliile de portocala si adaugam feliile de mar peste sirop pe care le lasam tot 5 minute, apoi le strecuram si adaugam cojile de portocala pe care le lasam sa fiarba cam 10 minute. Albusurile le vom bate bine cu putina sare, iar cand se intaresc adaugam treptat siropul fierbinte, nuca maruntitasi grisul in ploaie. Peste aluatul din tava asezam feliile de mere si portocala precum si cojile de portocala(racite), apoi intindem compozitia cu albusuri si nuci.

Deasupra radem coca de la congelator si dam tava la cuptor pentru 50 minute la 180 grade. Trebuie sa va marturisesc spre rusinea mea, ca imi lipseste calitatea numita rabdare si nu am mai asteptat sa se inghete coca, asa ca am rupt-o si am asezat-o asa deasupra, oricum s-a copt frumos.

Cum de altfel nici membrii familiei mele nu au rabdare sa lase prajitura sa se raceasca si sunt nevoita de fiecare data sa portionez direct calda. Pot sa va spun ca a iesit foarte aromata si gustoasa!

Daca ti-a placut reteta noastra "Crumble aromat, cu mere, portocale si nuci" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (38)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Negresa lipicioasa cu cafea, zmeura si budinca de cacao

Postat de simona72

Negresa lipicioasa cu cafea, zmeura si budinca de cacao

Pentru negresa: in primul rand facem cafeaua espresso la aparat. Cafeaua fierbinte o punem intr-o craticioara. Punem untul taiat cubulete peste cafea, amestecam cu un tel pana se topeste untul....

Citeste continuarea

Napolitane cu crema de caramel cu nuca

Postat de Mihaela11_jo

Napolitane cu crema de caramel cu nuca

Nuca se taie marunt. Se fierb pe baie de aburi ouale, margarina si 250 g zahar pana se ingroasa; se lasa pe baia de aburi. Intr-o tigaie de teflon se ard 250 g zahar; se adauga nucile taiate...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.03.2013, 15:28
mere, portocale si scortisoara = un deliciu
la 17.03.2013, 15:37
Arata foarte apetisant yammmy
la 17.03.2013, 15:38
buna buna
la 17.03.2013, 15:38
la 17.03.2013, 15:57
Delicioasă!

Vezi toate comentariile (38)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking