Curcan la cuptor

Postat de Mihaela11_jo in Curcan
5 Ian 2014 | 7081 vizualizari
Curcan la cuptor

Curcanul la cuptor este una din mancarurile preferate ale copilariei care da o aroma speciala Sarbatorilor de iarna.

Ingrediente

  • Pentru curcan
  • 1 curcan (al meu a fost de 3,7 kg)
  • 1 pachet de unt (200 g)
  • coaja rasa de la o portocala
  • o lamaie: sucul si coaja rasa
  • 2 clementine
  • 3 catei de usturoi
  • 1 nucsoara
  • 3-4 fire de rozmarin
  • 3-4 fire de salvie
  • 3-4 fire de oregano
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • ulei de masline
  • o punga pentru friptura la cuptor pentru curcan
  • 2 linguri de faina
  • Pentru sos
  • 1 tija de telina
  • 2-3 morcovi mari
  • 1 ceapa
  • gatul si maruntaiele curcanului
  • sare
  • piper
  • 60 g unt
  • 80 g faina
  • 1 cub de Maggi Bouillon

Mod de preparare

Friptura de curcan

Curcanul daca este congelat, trebuie dezghetat lent in frigider si nu la temperatura camerei; exteriorul se dezgheata mai rapid decat interiorul si exista pericolul dezvoltarii bacteriilor.

Trebuie calculat cca. 1 zi pentru fiecare kg de carne de curcan; deci un curcan de 4 kg are nevoie de cca. 4 zile pentru a se dezgheta complet.

Se scot din interiorul curcanului gatul si maruntaiele.

Se spala curcanul si se usuca bine cu servetele de bucatarie.

Se taie marunt cate o lingura de frunze de salvie, oregano si rozmarin.

Lent. cu mana, se indeparteaza pielea de curcan de pe piept pana la nivelul gatului.

Untul moale se amesteca bine cu frunza de salvie, oregano, rozmarin, nucsoara data pe razatoare, usturoiul trecut prin presa de usturoi, coaja rasa de lamaie si portocala, sucul de lamaie, 1/2 lingurita de sare si ¼ lingurita de piper proaspat macinat.

Se introduce pasta de unt aromat, sub pielea curcanului si se repartizeaza uniform.

In interiorul curcanului, sarat si piperat in prealabil, se introduc: cate 2 crengute de salvie, oregano,rozmarin si cele 2 clementine taiate in jumatati.

Se fixeaza pielea cu o scobitoare.

Pielea de pe gat se fixeaza, de asemenea, cu o scobitoare.

Aripile se fixeaza posterior, pentru a nu se arde si a se rumeni curcanul uniform.

Pielea deasupra tartitei se taie si se introduc partile inferioare ale pulpelor curcanului incrucisate.( sau se pot lega cu sfoara de bucatarie)

Se unge exteriorul curcanului cu unt aromat.

Se unge cu putin ulei de masline (optional).

Se pun in punga pentru cuptor, 2 linguri de faina si se scutura bine.

Se pune curcanul in punga si se inchide bine; se fac 6 crestaturi mici in punga.

Se asaza pe un gratar pus intr-o tava mai adanca pentru cuptor.

Se da la cuptorul pre-incalzit la 200 grade Celsius pentru 15 minute,  apoi se reduce la 180 de grade Celsius.

Se lasa la cuptor cca. 2 ore si jumatate-3 ore sau pana s-a rumenit frumos.

Se lasa in punga 15 minute inainte de a se scoate, apoi se mai lasa 20 de minute inainte de servire.

Sosul

Se pune apa la fiert si se adauga sare si piper dupa gust.

Tija de telina, morcovii si ceapa se taie marunt; se adauga in apa care fierbe impreuna cu gatul si maruntaiele de curcan.

Se lasa la foc mic sa fiarba cca. 2 ore; aproape de sfarsitul fierberii se adauga cubul de Maggi.

Se strecoara supa si se lasa deoparte; se paseaza morcovii.

Intr-o cratita anti-aderenta, se pune la topit untul, se adauga faina si se lasa sa prinda putina culoare; se adauga treptat, supa strecurata si morcovul pasat.

Sucul din punga in care s-a copt curcanul, se pune intr-un castron si se indeparteaza grasimea; sucul ramas se adauga la sos si se fierbe pana se ingroasa.

Se serveste curcanul cu piureu de cartofi si sos.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Curcan la cuptor" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Orez cu carne de curcan, la cuptor

Postat de oanapl

Orez cu carne de curcan, la cuptor

Se pune la fiert carne de curcan tăiată cubulețe și se lasă să fiarbă la foc potrivit, până când este aproape fiartă. Se adaugă sare și boabe de piper în oală....

Citeste continuarea

Pulpa de curcan la cuptor, cu cartofi

Postat de oanapl

Pulpa de curcan la cuptor, cu cartofi

Pentru a frăgezi carnea, o pui în saramură. Prepari saramura din apă rece în care dizolvi sare de bucătărie: câte 1 linguriță cu vârf de sare la fiecare 250...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.01.2014, 23:35
foarte bun
la 05.01.2014, 23:57
la 06.01.2014, 00:22
La multi ani! arata tare bine!!
la 06.01.2014, 05:26
Excelent! Si detailat si frumos prezentat!
la 06.01.2014, 06:00
Bravo, Mihaela, ingrediente bune si totul arata minunat

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking