Cus-cus cu legume

Postat de RODIMUR in Mancaruri de legume
23 Oct 2017 | 10653 vizualizari
Cus-cus cu legume

Cus-cusul este o mâncare tipic magrebiană și mediteraneană. La noi se găsește mai rar pe mese și uneori, doar ca garnitură. Mie îmi place cus-cusul de mult timp și dacă, într-adevăr, îl prepar și eu ca garnitură, de cele mai multe ori, de această dată am făcut cus-cus cu legume, aproape la fel cum se mănâncă în țările de origine, cu elemente autohtone care țin de gustul și de obișnuințele noastre culinare. Cus-cusul se prepară ușor și repede. Iată un alt motiv pentru care îmi place... Mai multe despre cus-cus, în articolul pe care l-am postat pe site: https://www.bucataras.ro/articole/cuscusul-in-bucataria-internationala-82935.html

Ingrediente

  • 2 cepe medii
  • 4-6 căței de usturoi
  • 2 roșii
  • 1 morcov
  • 1 ardei
  • 1 gogoșar
  • 200 grame de cus-cus
  • 100 grame unt
  • ulei pentru călit legumele
  • 1 linguriță de sare
  • piper

Mod de preparare

Se curăță, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie atât cepele, cât și usturoiul. Ceapa se taie mare și se pune la călit cu ulei suficient, la foc mic, ca să se înmoaie puțin și să devină transparentă.

Usturoiul se mărunțește și se pune și el la călit, peste cepe.

Se curăță morcovul, se spală și se răzuie pe răzătoarea mare, după care se pune și el la călit.

Ardeiul și gogoșarul se spală, se curăță de cotoare și de vițe, după care se taie felii și se pun în cratiță la călit, cu celelalte legume.

În sfârșit, roșiile se spală, se taie felii și se pun și ele peste toate celelalte legume, să se topească, înăbușit. Se amestecă din când în când și când zeama lăsată de legume scade, se adaugă două pahare de apă și se lasă legumele să fiarbă înăbușit.

Între timp, cus-cusul se pune într-un vas cu 400 ml apă în care s-a dizolvat o linguriță de sare. Se oprește focul de la aragaz și se acoperă vasul cu cus-cus cu un capac, pentru 4-5 minute. După acest interval de timp, se ia capacul și se constată că apa a fost absorbită de cus-cus. La popoarele arabe, cus-cusul se prepară la aburi, dar eu l-am preparat astfel, conform indicațiilor importatorului.

Când legumele sunt fierte și zeama a scăzut, se oprește focul de la aragaz, se adaugă cus-cusul și untul. Se amestecă ușor pentru încorporarea untului și se condimentează cu sare și piper, după gust.

Se servește cald. La arabi nu există obiceiul de a asocia acrituri la acest fel de mâncare, dar nouă ne place așa. Este modul nostru de a adapta mâncăruruile străine, la gusturile și obișnuințele noastre culinare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cus-cus cu legume" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Reteta simpla si gustoasa de pastai cu carne de pui

Postat de oanapl

Reteta simpla si gustoasa de pastai cu carne de pui

Preparare Reteta simpla si gustoasa de pastai cu carne de pui Păstăile se curăță, se taie în bucăți și se pun la fiert în apă cu sare. Carnea de pui se spală, se taie...

Citeste continuarea

Mancarica de naut

Postat de simona72

Mancarica de naut

Nautul se pune intr-un castron incapator cu apa multa la hidratat, in care va sta peste noapte. Isi va dubla volumul si se va fierbe mai repede. A doua zi, spalati nautul in mai multe ape, puneti...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.10.2017, 19:13
la 23.10.2017, 19:18
la 23.10.2017, 19:28
Mulțumesc, Mimi!
la 23.10.2017, 19:41
Papa bun a la Rodica
la 23.10.2017, 19:44
Bun!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking