Desert amandine de casa

Postat de ancutsa in Prajituri
13 Ian 2018 | 3035 vizualizari
Desert amandine de casa

Una dintre prăjiturile mele preferate în copilărie, atunci când mergeam la cofetărie era amandina. Asta după eclere şi Ora 12. Reţeta originală presupune folosirea de zahăr ars la blat, în loc de cacao, iar glazura se face din fondant. Din raţionamente calorice, am folosit glazură de ciocolată în locul fondantului (care mi se pare şi nesănătos) şi am preferat cacaoa la pandişpan în locul zahărului ars. Am încercat să mă abat cât mai puţin de la reţeta clasică. I-am spus amandină de casă, pentru că evident nu este ca aceea de la cofetărie. Însă vă asigur că a ieşit delicioasă.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 ouă
  • 4 linguri zahăr
  • 1 linguriţă esenţă naturală de vanilie de Madagascar Dr. Oetker
  • 150 ml ulei
  • 1 vârf de linguriţă sare
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri (cu vârf) făină
  • 1 plic praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguriţe esenţă de rom
  • Pentru glazură:
  • 100 g ciocolată neagră
  • 50 g frişcă lichidă
  • Opţional: lapte după gust
  • Pentru crema de unt:
  • 200 g unt
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri zahăr
  • 1 linguriţă esenţă naturală de vanilie de Madagascar Dr. Oetker
  • În plus: puţină ciocolată pentru decor

Mod de preparare

 

 Blatul:

Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare, se adaugă treptat zahărul, esenţă de vanilie, gălbenuşurile,  cacaoa, făina, praful de copt şi se amestecă bine. Se obţine o compoziţie cremoasă care se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt şi se coace la foc mic până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Blatul acesta este unul clasic şi se mănâncă mai uşor, după părerea mea, decât cel pe care l-am făcut eu la Ora 12.  Acela era mai consistent, mai ciocolatos. Însă voi testaţi şi alegeţi.

 

Siropul:

Se prepară siropul din apă şi zahăr, se dă de pe foc, se adaugă esenţa de rom, se lasă la răcit.

 Crema de unt:

Se amestecă untul cu mixerul până se deschide uşor la culoare, se adaugă zahărul, un praf de sare, esenţa de vanilie şi cacaua. Se amestecă până devine consistentă.

 Pandişpanul se taie în pătrate. Fiecare pătrat se taie în două foi şi se însiropează. Se umple cu cremă, având grijă să păstrăm 3 linguri cu cremă pentru decor şi se pun capacele (partea de sus a prăjiturii).

 

Glazura:

Se încălzeşte pe foc mic frişca lichidă (având grijă să nu fiarbă), se dă de pe foc, se adaugă ciocolata mărunţită şi se amestecă până se topeşte ciocolata. Dacă o doriţi mai subţire, o puteţi subţia cu lapte (eu am pus lapte mai mult, de aceea a ieşit mai deschisă la culoare) până obţineţi consistenţa dorită şi amestecaţi. Se lasă la răcit 1-2 minute, apoi se toarnă peste fiecare pătrat.

Se dă la rece cam 10 de minute, astfel încât să se întărească glazura, apoi se scoate, pentru a decora cu cremă de unt. Acum, dacă doriţi, puteţi adăuga 1-2 linguri de frişcă (bătută, nu lichidă) în cremă şi apoi ornaţi prăjiturile cu flori de cremă.

La final, se decorează cu bucăţele de ciocolată fiecare prăjitură.

Se dă la rece până la servire.

 

 Timp de coacere: 30 min

Timp de pregătire: 1h 20 min

Porţii: 16

 

Poftă Bună!

 

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/01/amandine-de-casa.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert amandine de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert rulada cu mascarpone si zmeura

Postat de andaoana

Desert rulada cu mascarpone si zmeura

In primul rand trebuie sa va spun ca am pregatit blatul intr-o tava 35 x30 cm pe care am pus hartie de copt. Intr-un vas punem ouale, apa si zaharul si le batem cu mixerul sau cu telul pana...

Citeste continuarea

Placinta insiropata, cu piersici

Postat de merisor67

Placinta  insiropata, cu piersici

In primul rand piersicile trebuie sa fie tari, se mentin bine si in timpul coacerii. Facem intai siropul, ardem cele 6 linguri de zahar si cand este aproape topit adaugam apa fiarta si mai...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.01.2018, 14:09
Minunate!
la 13.01.2018, 14:10
preferatele mele!
la 13.01.2018, 17:50
Bune!
la 13.01.2018, 17:51
la 13.01.2018, 21:02
Va multumesc frumos!!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking