Desert amandine de casa

Postat de ancutsa in Prajituri
13 Ian 2018 | 3081 vizualizari
Desert amandine de casa

Una dintre prăjiturile mele preferate în copilărie, atunci când mergeam la cofetărie era amandina. Asta după eclere şi Ora 12. Reţeta originală presupune folosirea de zahăr ars la blat, în loc de cacao, iar glazura se face din fondant. Din raţionamente calorice, am folosit glazură de ciocolată în locul fondantului (care mi se pare şi nesănătos) şi am preferat cacaoa la pandişpan în locul zahărului ars. Am încercat să mă abat cât mai puţin de la reţeta clasică. I-am spus amandină de casă, pentru că evident nu este ca aceea de la cofetărie. Însă vă asigur că a ieşit delicioasă.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 ouă
  • 4 linguri zahăr
  • 1 linguriţă esenţă naturală de vanilie de Madagascar Dr. Oetker
  • 150 ml ulei
  • 1 vârf de linguriţă sare
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri (cu vârf) făină
  • 1 plic praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguriţe esenţă de rom
  • Pentru glazură:
  • 100 g ciocolată neagră
  • 50 g frişcă lichidă
  • Opţional: lapte după gust
  • Pentru crema de unt:
  • 200 g unt
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri zahăr
  • 1 linguriţă esenţă naturală de vanilie de Madagascar Dr. Oetker
  • În plus: puţină ciocolată pentru decor

Mod de preparare

 

 Blatul:

Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare, se adaugă treptat zahărul, esenţă de vanilie, gălbenuşurile,  cacaoa, făina, praful de copt şi se amestecă bine. Se obţine o compoziţie cremoasă care se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt şi se coace la foc mic până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Blatul acesta este unul clasic şi se mănâncă mai uşor, după părerea mea, decât cel pe care l-am făcut eu la Ora 12.  Acela era mai consistent, mai ciocolatos. Însă voi testaţi şi alegeţi.

 

Siropul:

Se prepară siropul din apă şi zahăr, se dă de pe foc, se adaugă esenţa de rom, se lasă la răcit.

 Crema de unt:

Se amestecă untul cu mixerul până se deschide uşor la culoare, se adaugă zahărul, un praf de sare, esenţa de vanilie şi cacaua. Se amestecă până devine consistentă.

 Pandişpanul se taie în pătrate. Fiecare pătrat se taie în două foi şi se însiropează. Se umple cu cremă, având grijă să păstrăm 3 linguri cu cremă pentru decor şi se pun capacele (partea de sus a prăjiturii).

 

Glazura:

Se încălzeşte pe foc mic frişca lichidă (având grijă să nu fiarbă), se dă de pe foc, se adaugă ciocolata mărunţită şi se amestecă până se topeşte ciocolata. Dacă o doriţi mai subţire, o puteţi subţia cu lapte (eu am pus lapte mai mult, de aceea a ieşit mai deschisă la culoare) până obţineţi consistenţa dorită şi amestecaţi. Se lasă la răcit 1-2 minute, apoi se toarnă peste fiecare pătrat.

Se dă la rece cam 10 de minute, astfel încât să se întărească glazura, apoi se scoate, pentru a decora cu cremă de unt. Acum, dacă doriţi, puteţi adăuga 1-2 linguri de frişcă (bătută, nu lichidă) în cremă şi apoi ornaţi prăjiturile cu flori de cremă.

La final, se decorează cu bucăţele de ciocolată fiecare prăjitură.

Se dă la rece până la servire.

 

 Timp de coacere: 30 min

Timp de pregătire: 1h 20 min

Porţii: 16

 

Poftă Bună!

 

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/01/amandine-de-casa.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert amandine de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Guguluf cu fructe de padure si gem de mure

Postat de simona72

Guguluf cu fructe de padure si gem de mure

Ouale intregi se bat spuma cu mixerul s-au la robotul de bucatarie cu un praf de sare. Dupa ce au devenit o spuma densa si galbuie, adaugam treptat zaharul, esenta de vanilie, uleiul in fir...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu caise si zmeura

Postat de panacris

Desert prajitura cu caise si zmeura

Ouale se bat energic cu zaharul brun, zaharul vanilinat si un praf de sare. Se adauga, alternand, uleiul si laptele de cocos. Dupa ce s-au incorporat bine, se adauga faina cernuta impreuna cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.01.2018, 14:09
Minunate!
la 13.01.2018, 14:10
preferatele mele!
la 13.01.2018, 17:50
Bune!
la 13.01.2018, 17:51
la 13.01.2018, 21:02
Va multumesc frumos!!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking