Desert cozonac cu iaurt umplut cu nuca, stafide si rahat

Postat de Pungasa_Rogue in Dulciuri
18 Apr 2017 | 7606 vizualizari
Desert cozonac cu iaurt umplut cu nuca, stafide si rahat

Pentru reteta m-am inspirat de la Rocsi. A fost foarte bun aluatul si este pentru prima data, cand framant cozonacul pentru ca, pana acum, il pregateam la masina de facut paine. La umplutura cred ca m-am incurcat un pic si am facut cam multa. Din pacate, cozonacul impletit in trei, cel care trebuia sa fie vedeta, a crescut prea mult si s-a rupt o parte din el, de aceea nu l-am mai pozat, dar sper ca nu s-a rupt din cauza umpluturii. Oricum, a fost grozav. Va recomand sa il faceti. Voi puteti face chiar si trei cozonaci din acest aluat.

Ingrediente

  • Aluat:
  • 50 g drojdie proaspata + o lingura zahar
  • 1 kg faina + 150 g pentru framantat
  • sare
  • 150 ml lapte fierbinte
  • 420 g iaurt
  • 75 g unt (82 % grasime)
  • 2 oua
  • 4 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 1 plic de zahar vanilat (8 g)
  • esenta de rom
  • Umplutura:
  • 500 g rahat
  • 450 g nuca macinata
  • 250 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat (8 g/plic)
  • esenta de rom
  • 30 g cacao
  • 100 g stafide
  • 6 albusuri
  • 100 ml lapte fierbinte
  • Pentru uns:
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri lapte
  • 2 linguri zahar

Mod de preparare

Se pregatesc ingredientele inainte de inceperea lucrului cu o ora, aducandu-le la temperatura camerei.

Intr-un pahar, se freaca drojdia cu o lingura de zahar pana cand se dizolva. Se lasa 10-15 minute sa creasca.

Se cerne faina intr-un castron mare. Se face o adancitura in mijlocul ei si se adauga o lingurita de sare si laptele fierbinte si se amesteca cu putina faina, dupa care se incorporeaza si drojdia si se lasa sa creasca.

Intre timp, se incalzeste iaurtul, se topeste untul, iar ouale si galbenusurile se bat cu un praf de sare.

Dupa ce a crescut maiaua, se toarna ouale peste ea, zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom. Se amesteca totul, apoi se incorporeaza si iaurtul caldut. Se rastoarna coca pe masa de lucru infainata si se framanta timp de 5-10 minute, adaugand cand faina, cand unt topit. Se poate lovi coca de masa de lucru, aruncand-o. Se pune apoi la loc in castron si se acopera cu o folie si un prosop, lasand-o sa creasca la loc cald.

Intre timp, rahatul se taie cubulete. 

Nuca macinata se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, esenta de rom, cacaua si stafidele (spalate si stoarse). 

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se incorporeaza in compozitia cu nuca. Se adauga laptele fierbinte si se amesteca totul.

Dupa ce coca a crescut, se rastoarna pe masa de lucru unsa cu ulei, si se imparte in functie de cum vreti sa ii impletiti. Din aluatul acesta, eu am facut un cozonac mare impletit in trei si unul impletit in doua, dar cred ca pot iesi si trei cozonaci. Ar fi mult mai simplu, daca nu ii impletiti.

Asadar, pentru cozonacul impletit in trei: se intinde o foaie (cu ajutorul unui sucitor uns cu ulei), pe care se pune umplutura cu nuca (nu se pune pe toata suprafata, se mai lasa o margine de circa un centimetru), si se ruleaza cu grija. Capetele se rasucesc si se baga dedesupt. Se intinde cea de-a doua foaie, pe care se presara jumatate din bucatelele de rahat, se ruleaza si se pune langa foaia umpluta cu nuca. Se intinde cea de-a treia foaie, se pune umplutura cu nuca peste ea, se ruleaza si se asaza langa celelalte doua foi. Se impletesc apoi in trei, cu grija, si se pune cozonacul intr-o tava mare, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.

La cozonacul impletit in doua, se procedeaza la fel, numai ca va fi o foaie umpluta cu nuca si o foaie umpluta cu rahat.

Se acopera cozonacii cu o folie si un prosop si se mai lasa sa creasca la loc cald.

Se da drumul la cuptor, pentru a se incalzi.

Dupa ce au crescut, cozonacii se ung cu galbenusurile amestecate cu lapte si se presara zahar peste ei. Se introduc tavile la cuptor, pana cand cozonacii se rumenesc frumos pe deasupra.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu iaurt umplut cu nuca, stafide si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Tarta cu ciocolata in doua culori

Postat de vio_dreams

Tarta cu ciocolata in doua culori

Pregatim mai intai aluatul. Din ingredientele enumerate framantatam un aluat pe care il dam la frigider pentru cel putin jumatate de ora. Punem aluatul pe blatul de lucru bine infainat...

Citeste continuarea

Cornuri Bratislava

Postat de privatelaura

Cornuri Bratislava

Eu am folosit masina de framantat. Am taiat untul cubulete si impreuna cu laptele le-am incalzit cat sa se topeasca un pic untul. In cuva masinii am pus in ordine, laptele cu untul, ouale, 1...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.04.2017, 23:21
Foarte bun!
la 18.04.2017, 23:24
Ce bine arata!
la 18.04.2017, 23:37
ce frumos arata
la 19.04.2017, 07:27
Foarte frumos cozonacul tău!
la 19.04.2017, 07:33
Ce frumos este!

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking