Desert cozonac cu rahat si stafide

Postat de Constelatialeu in Dulciuri
5 Iul 2018 | 2511 vizualizari
Desert cozonac cu rahat si stafide

Am profitat ca a fost ploaie si racoare si am framantat 2 cozonaci cu unt, rahat si stafide. sambata o pomenesc pe mamaia ( mama tatalui) am invatat multe de la ea. de altfel ambele bunici au fost niste gospodine desavarsite si am invatat multe .

Ingrediente

  • 1.100 kg faina
  • 4 oua
  • 200 g zahar
  • 200 g unt topit ( 65% grasime)
  • 42 g drojdie proaspata
  • 350 ml lapte
  • 1 lingurita esenta lamaie
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 g stafide brune
  • Umplutura
  • 400 g rahat colorat
  • Pentru uns
  • 1 galbenus de ou
  • 2 linguri lapte
  • zahar brun pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

In bolul robotului am cernut faina. In alt bol am sfaramat drojdia, am adaugat 2 linguri de zahar din cele 200 g de zahar, 2 linguri de faina din totalul de faina si 50 ml lapte caldut, omogenizam si lasam 15 min sa creasca. 

Peste faina cernuta adaugam sarea, ouale, laptele caldut amestecat cu zahar, esenta de lamaie si omogenizam.

Topim untul si-l lasam sa se tempereze.

Dupa ce maiaua a crescut, o adaugam in vasul robotului, adaugam si untul topit si dam drumul la robot, mixam cca 15 min, oprim robotul adaugam stafidele si mai mixam 2-3 min. Scoatem aluatul din vasul robotului si-l transferam intr-un castron uns cu ulei, acoperim castronul cu folie alimentara si lasam sa creasca cca 1 si 1/2 ore. Dupa ce a crescut, impartim aluatul in 4 bucati aproximativ egale, taiem rahatul in bucatale mai mic. Intindem o foaie din aluat asezam rahatul si rulam, apoi impletim cele 2 bucati, procedam la fel si cu celelalte 2 bucati, formam 2 cozonaci ii asezam in forme tapetate cu hartie de copt.

Lasam sa creasca, apoi ii ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte si presaram zahar brun. Bagam cozonacii la cuptorul preincalzit la 180 grade C, avem grija cand incep sa se rumeneasca, asezam deasupra coala de hartie sa nu se arda cozonacii, cand trec testul scobitorii sunt gata. Se scot si se lasa la racit, in mod normal, eu rup din el asa cald.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu rahat si stafide" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Postat de mirela0911

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Aluat: Se pune in putin lapte caldut 1 lgt de zahar, 2 lg de faina si drojdia proaspata. Se amesteca bine si se lasa 10 minute sa se activeze. In bolul robotului se pune faina, sarea,...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu aluat oparit

Postat de momo121

Desert cozonac cu aluat oparit

    Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin.    Dupa ce s-a racorit, punem drojdia...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.07.2018, 15:58
bun bun
la 06.07.2018, 16:27
Foarte bun!
la 06.07.2018, 16:36
Si eu vreau
la 06.07.2018, 16:41
la 06.07.2018, 17:36
Arata super!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking