Desert cozonacei cu nuca, merisoare si cacao

Postat de Retetegg in Dulciuri
18 Dec 2018 | 2175 vizualizari
Desert cozonacei cu nuca, merisoare si cacao

Au mai ramas cateva zile pana la Craciun si deja am inceput sa-mi fac listele de cumparaturi. Sunt cateva preparate care nu trebuie sa-mi lipseasca de pe masa de Craciun, iar acesti cozonacei pufosi si aromati sunt printre ele.

Ingrediente

Aluat

  • 800 g faina,
  • 400 ml lapte,
  • 200 g zahar,
  • 70 g unt gras,
  • 3 oua,
  • 30 g drojdie,
  • 1 esenta lamaie,
  • coaja de la o lamaie si o portocala,
  • 1 plic zahar vanilat,
  • un praf de sare,

Umplutura

  • 200 g miez nuca,
  • 4 linguri cacao,
  • 8 linguri zahar,
  • 2 linguri lapte,
  • 100 g merisoare.

Mod de preparare

Pentru aluat ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Laptele se pune intr-un vas pe foc si cand incepe sa se incalzeasca, se topesc in el zaharul si untul. Nu trebuie sa fiarba, doar sa fie cald! Se pune si esenta de lamaie. Se pune apoi drojdia si se lasa cateva minute pana cand se ridica la suprafata laptelui ca o ciuperca.

  Intr-un bol mare se pune faina impreuna cu zaharul vanilat, un praf de sare si coaja de la citrice. In mijloc se pune amestecul lichid de lapte indulcit, unt si drojdie, apoi ouale. Se amesteca bine cu mana si se framanta 2-3 minute pana obtinem un aluat omogen. Se acopera bolul cu un prosop curat si se lasa 2 ore sa creasca si sa-si dubleze volumul. Eu am impartit aluatul in 2 bucati si pe le-am intins pe masa infainata. Am incercat sa le intind de forma ovala ca se le pot rula mai bine. Pe fiecare am pus crema din cacao, zahar, lapte, miezul de nuca tocat mare si merisoarele.   I-am rulat si i-am copt in tava normala, nu in cea de cozonac. Aluatul este mai tare, asa ca nu se lasa pe margini. Eventual se pot face mai mici, in forma de cornuri. Folositi hartie de copt, in tava. Am lasat la foc mic timp de 35 de minute. Am scos din tava si i-am lasat sa se raceasca acoperiti cu un prosop. Am portionat, am pudrat cu zahar si am servit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonacei cu nuca, merisoare si cacao" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Pancakes

Postat de Meea

Pancakes

 Clatitele americane sunt fooarte usor de facut si foarte delicioase! Mixam ouale impreuna cu zaharul pana cand acesta aproape s-a topit.  Adaugam apoi si smantana (la acest pas...

Citeste continuarea

Mini croissante cu ciocolata

Postat de gicuta69

Mini croissante cu ciocolata

Mai intai scoatem aluatul din congelator si-l lasam la dezghetat la temperatura camerei. Ciocolata o taiem in 16 bucati. Intindem putin aluatul si  il taiem in 8 bucati egale....

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.12.2018, 12:25
la 18.12.2018, 12:27
la 18.12.2018, 12:29
la 18.12.2018, 12:29
o nebunie!
la 18.12.2018, 12:33
Daca sunt si calzi un deliciu...

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking