Mai întâi se pregătesc alunele (chiar cu câteva zile înainte, dacă este cazul). Se scot alunele din coji, se aleg, se opăresc timp de 20 de minute, după care se curăță de coji. (Eu am avut 75 de grame de alune ”curate”, din 200 de grame de alune ”în coajă” și le-am folosit pe toate la înghețată, dar se poate folosi și o cantitate mai mică: 50 grame). Apoi, alunele se usucă/rumenesc în cuptor și se mărunțesc.
Gălbenușurile se mixează cu zahărul tos și laptele, iar apoi se pune compoziția la bain-marie, la foc mic, unde se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Când această compoziție s-a îngroșat, se lasă să se răcorească, amestecând în ea, din când în când, ca să nu facă pojghiță.
Între timp se face frișca, din smântână rece, mixată cu o lingură de zahăr tos (adăugată, după ce compoziția a început să crească) și două plicuri de vanilie. Dacă frișca este gata mai repede, se dă la rece, în frigider.
Când compoziția cu gălbenușuri s-a răcorit, se adaugă alunele mărunțite și uleiul de alune. Se amestecă bine, pentru omogenizare, după care se adaugă treptat frișca, câte o lingură, amestecând ușor, până ce se înglobează în totalitate și compoziția se omogenizează.
Se toarnă înghețata într-un recipient curat, uscat și se dă la frigider pentru câteva ore (6-7).
Pentru servire, se scoate înghețata din congelator cu 10 minute mai devreme. Se pune în cupe cu lingurița specială, sau cu dozatorul pentru înghețată și se decorează, după gust.