Desert inghetata de vanilie, cu alune de padure

Postat de RODIMUR in Dulciuri
17 Iul 2019 | 3015 vizualizari
Desert inghetata de vanilie, cu alune de padure

Am făcut de câteva ori înghețată, vara aceasta, dar mai ales din aceea a cărei rețetă am postat-o deja. Aceasta este mai nouă, deși a fost făcută în urmă cu mai mult de o săptămână. În fapt, am făcut înghețata cam după aceleași reguli: fără lapte condensat plin de E-uri, care stă uneori chiar mulți ani pe rafturi în supermarket, fără: coloranți sintetici, amidon, mascarpone (brânză!) afânători, amelioratori, îndulcitori, întăritori și alți ”-tori” sintetici. Totul natural și mai ales fără lichide, care la congelator se transformă în sloi de gheață. Cele 3 linguri de lapte se contopesc cu gălbenușurile, în timpul preparării la cald, în așa fel încât nu există deloc riscul de a avea ace de gheață în înghețată și nici nu este cazul să amestecăm la fiecare 30 de minute. Atât doar: înghețata trebuie servită la 10 minute după ce a fost scoasă din congelator. Ceea ce apare nou aici sunt ingredientele diferite și cantitățile lor, reglate în funcție de gust și de experiență. Rezultatul: o înghețată făcută rapid în casă, absolut naturală și pe gustul oricui. Din ingredientele de mai jos am făcut o porție de înghețată, din care pot fi servite cu generozitate, 4-5 persoane.

Ingrediente

  • 3 gălbenușuri
  • 3 linguri de lapte
  • 2 linguri rase de zahăr tos fin
  • 50-75 grame de alune de pădure
  • 2-3 linguri de ulei de alune de pădure
  • Pentru frișcă:
  • 250 ml de smântână naturală
  • 1 lingură de zahăr tos fin
  • 2 plicuri de vanilie
  • Pentru decor:
  • alune
  • sirop de fructe, ciocolată...

Mod de preparare

Mai întâi se pregătesc alunele (chiar cu câteva zile înainte, dacă este cazul). Se scot alunele din coji, se aleg, se opăresc timp de 20 de minute, după care se curăță de coji. (Eu am avut 75 de grame de alune ”curate”, din 200 de grame de alune ”în coajă” și le-am folosit pe toate la înghețată, dar se poate folosi și o cantitate mai mică: 50 grame). Apoi, alunele se usucă/rumenesc în cuptor și se mărunțesc.

Gălbenușurile se mixează cu zahărul tos și laptele, iar apoi se pune compoziția la bain-marie, la foc mic, unde se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Când această compoziție s-a îngroșat, se lasă să se răcorească, amestecând în ea, din când în când, ca să nu facă pojghiță.

Între timp se face frișca, din smântână rece, mixată cu o lingură de zahăr tos (adăugată, după ce compoziția a început să crească) și două plicuri de vanilie. Dacă frișca este gata mai repede, se dă la rece, în frigider.

Când compoziția cu gălbenușuri s-a răcorit, se adaugă alunele mărunțite și uleiul de alune. Se amestecă bine, pentru omogenizare, după care se adaugă treptat frișca, câte o lingură, amestecând ușor, până ce se înglobează în totalitate și compoziția se omogenizează.

Se toarnă înghețata într-un recipient curat, uscat și se dă la frigider pentru câteva ore (6-7).

Pentru servire, se scoate înghețata din congelator cu 10 minute mai devreme. Se pune în cupe cu lingurița specială, sau cu dozatorul pentru înghețată și se decorează, după gust.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert inghetata de vanilie, cu alune de padure" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert inghetata de frisca pe bat

Postat de Meea

Desert inghetata de frisca pe bat

          Mixăm frișca lichidă împreună cu zahărul pudră până când obținem un amestec cremos. Nu mixați prea mult deoarece frișca se va...

Citeste continuarea

Inghetata cu unt de alune de casa

Postat de Adinuta

Inghetata cu unt de alune de casa

 Pasul 1: Am inceput cu alunele, pentru ca dureaza un pic realizarea untului. Se pun alunele in vasul robotului de bucatarie (iese mai usor daca vasul este mai mic) si se mixeaza bine....

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.07.2019, 12:22
Ce bine arata!
la 17.07.2019, 12:23
Tare buna trebuie sa fie! Imi place mult aroma alunelor de padure, dar nu am facut inghetata cu ele
la 17.07.2019, 12:27
Mulțumesc frumos, Gaby...!
la 17.07.2019, 12:28
Mulțumesc frumos, Simona! Este foarte bună... Și eu am făcut acum pentru prima dată înghețată cu alune...
la 17.07.2019, 13:51
Minunata! Ar merge acum, in comisia de admitere! )

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking