Desert inghetata de zmeura

Postat de RODIMUR in Dulciuri
20 Iul 2019 | 2382 vizualizari
Desert inghetata de zmeura

Abia am terminat de făcut, de câteva zile, dulceața de zmeură, că am și folosit-o ca ingredient la fabricarea unei înghețate nemaipomenit de bună! Pentru că eu nu fac dulcețuri doar pentru a le unge pe felia de pâine cu unt, la micul dejun, iar moda servirii musafirilor cu dulceață și apă rece nu mai există de mult timp. Folosesc dulcețuri la: budinci, prăjituri, torturi și înghețate, pentru că fructele tratate termic se comportă foarte bine în combinație cu orice tip de aluat și nu-l fac ”să cadă”.  Recomand folosirea dulcețurilor, legate corespunzător, mai ales în prepararea înghețatei, pentru că nu mai conțin apă și astfel nu există riscul formării acelor de gheață. În plus, pentru că dulcețurile au suficient zahăr, acesta se poate elimina din lista de ingrediente pentru prepararea înghețatei. De această dată am făcut o porție mare de înghețată (asta înseamnă, din 500 ml de smântână și 5 gălbenușuri) și pentru că dulceața este destul de dulce, nu am mai folosit, la frișcă decât două plicuri de vanilie. Am folosit 1 borcan de dulceață, iar pentru decor am mai folosit o jumătate de borcan. Acum, după ce am mâncat trei porții la rând, pot spune că este cea mai bună și rafinată înghețată. Și pentru că este onctuoasă, nu îngheață ca un sloi, se topește foarte ușor și odată scoasă din congelator, nu trebuie să așteptați decât 3-4 minute până la servire.

Ingrediente

  • 5 gălbenușuri
  • 5 linguri de lapte
  • 1 lingură de zahăr tos (opțional)
  • Pentru frișcă:
  • 500 ml de smântână
  • 2 plicuri de vanilie
  • 1 lingură de zahăr tos (opțional)
  • 1 borcan de dulceață de zmeură
  • Pentru decor:
  • dulceață de zmeură

Mod de preparare

Se mixează puțin gălbenușurile cu laptele (cine vrea, poate adăuga și o lingură de zahăr), după care se dă compoziția la bain-marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecând din când în când, ca să nu se formeze pojghiță.

Pentru frișcă, se mixează smântâna rece, până ce începe să prindă volum. Cine vrea, poate adăuga și o lingură de zahăr și apoi, pe rând, cele două plicuri de vanilie. Când frișca este tare și bine legată, se dă la frigider, până ce se răcește total compoziția cu gălbenușuri. Atunci se scoate frișca din frigider și se adaugă, câte o lingură, în compoziția cu gălbenușuri, amestecând ușor, pentru a nu pierde din volum. 

După ce s-a încorporat toată frișca, se adaugă 3-4 linguri de dulceață, se amestecă ușor, se toarnă într-un recipient curat și uscat și se dă la congelator. După 30-45 de minute, se scoate recipientul cu înghețată din congelator și se mai adaugă cîteva linguri de dulceață de zmeură. Se amestecă ușor și se dă iar la congelator, pentru încă 30-45 de minute, când iarăși se mai adaugă dulceață și se amestecă.

Se procedează astfel, pentru că fructele fiind mai grele, s-ar putea lăsa la fundul recipientului, dar după 30-45 de minute în congelator, înghețata ar începe să se întărească și atunci se va realiza o distribuție uniformă a fructelor din dulceață. 

Când s-a adăugat în înghețată toată cantitatea de dulceață propusă, se pune capacul la recipient și se dă la congelator pentru 8-10 ore.

Pentru servire, se scoate recipientul de înghețată cu 3-4 minute înainte, ca să se înmoaie puțin. Înghețata se pune în cupe cu lingura specială, sau cu dozatorul și se decorează cu dulceață de zmeură, sau cu frișcă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert inghetata de zmeura" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert inghetata de vanilie cu zmeura

Postat de rocsi_1612

Desert inghetata de vanilie cu zmeura

Puneti galbenusurile intr-o cratita mai groasa, adaugati si zaharul. Amestecati bine cu un tel. Puneti cratita pe foc, focul sa fie mic. Amestecati continuu cu telul, pana zaharul este complet...

Citeste continuarea

Desert inghetata de vanilie cu zmeura

Postat de autodiag

Desert inghetata de vanilie cu zmeura

Galbenusurile, zaharul, zaharul vanilinat, sarea si untul se pun la foc intr-un vas si se amesteca continuu pana cand compozitia incepe sa se ingroase. Se adauga ciocolata si se amesteca totul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.07.2019, 00:41
foarte buna, felicitari
la 21.07.2019, 07:39
Mulțumesc frumos, Claudia!
la 21.07.2019, 09:15
la 21.07.2019, 11:15
E un deliciu!
la 21.07.2019, 11:26
Așa mi se pare și mie, Madi... Mulțumesc frumos pentru apreciere!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking