Se mixează puțin gălbenușurile cu laptele (cine vrea, poate adăuga și o lingură de zahăr), după care se dă compoziția la bain-marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecând din când în când, ca să nu se formeze pojghiță.
Pentru frișcă, se mixează smântâna rece, până ce începe să prindă volum. Cine vrea, poate adăuga și o lingură de zahăr și apoi, pe rând, cele două plicuri de vanilie. Când frișca este tare și bine legată, se dă la frigider, până ce se răcește total compoziția cu gălbenușuri. Atunci se scoate frișca din frigider și se adaugă, câte o lingură, în compoziția cu gălbenușuri, amestecând ușor, pentru a nu pierde din volum.
După ce s-a încorporat toată frișca, se adaugă 3-4 linguri de dulceață, se amestecă ușor, se toarnă într-un recipient curat și uscat și se dă la congelator. După 30-45 de minute, se scoate recipientul cu înghețată din congelator și se mai adaugă cîteva linguri de dulceață de zmeură. Se amestecă ușor și se dă iar la congelator, pentru încă 30-45 de minute, când iarăși se mai adaugă dulceață și se amestecă.
Se procedează astfel, pentru că fructele fiind mai grele, s-ar putea lăsa la fundul recipientului, dar după 30-45 de minute în congelator, înghețata ar începe să se întărească și atunci se va realiza o distribuție uniformă a fructelor din dulceață.
Când s-a adăugat în înghețată toată cantitatea de dulceață propusă, se pune capacul la recipient și se dă la congelator pentru 8-10 ore.
Pentru servire, se scoate recipientul de înghețată cu 3-4 minute înainte, ca să se înmoaie puțin. Înghețata se pune în cupe cu lingura specială, sau cu dozatorul și se decorează cu dulceață de zmeură, sau cu frișcă.