Desert invartita moldoveneasca de post, cu mere si stafide

Postat de RODIMUR in Dulciuri
5 Dec 2020 | 5504 vizualizari
Desert invartita moldoveneasca de post, cu mere si stafide

N-am mai făcut de câtva timp o învârtită, așa că în urmă cu câteva zile m-am decis să fac una, umplută cu mere și stafide. Am făcut un aluat de post, aromatizat bine cu o portocală (coajă răzuită și zeamă), iar umplutura a contribuit și ea mult la desăvârșirea gustului acestei plăcinte, specific moldovenească. Un motiv important pentru alegerea acestui desert este și economia de timp: se umple și se rulează o singură foaie mare de aluat, ceea ce durează mult mai puțin decât modelarea plăcințelelor obișnuite. Din ingredientele de mai jos am făcut o singură învârtită.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 300 grame de făină albă
  • 10 grame de drojdie proaspătă
  • 4 lingurițe de zahăr tos
  • 1 praf de sare extrafină
  • 100 ml de apă minerală
  • 50 ml de zeamă de portocală
  • coaja răzuită de la o portocală
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • Pentru umplutură:
  • 6-7 mere
  • 5-6 linguri de zahăr tos
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1-2 lingurițe de pudră de scorțișoară
  • 100 grame de stafide aurii
  • 1-2 linguri de esență de rom (opțional)
  • Pentru decor:
  • 1-2 linguri de zahăr pudră

Mod de preparare

Pentru aluat se pune făina cernută în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul tos, praful de sare și coaja răzuită de portocală.

Se toarnă sucul de portocală și se amestecă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă zahărul și drojdia, după care se adaugă treptat apa minerală și se încorporează făina. La sfârșit se adaugă uleiul și se frământă, până ce aluatul se omogenizează.

Se acoperă vasul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Cât timp aluatul stă la dospit, se pregătește umplutura. Se spală merele, se șterg, se curăță de coajă și se răzuiesc pe răzătoarea mare. Se toarnă cele două linguri de ulei într-o cratiță și apoi se adaugă merele răzuite și zahărul. Se dă cratița la foc mic și se amestecă din când în când, ca să nu se prindă de fundul vasului, până ce scade lichidul lăsat de mere.

Atunci se ia cratița de pe foc și când umplutura s-a răcorit puțin, se adaugă pudra de scorțișoară și se amestecă pentru omogenizare.

Stafidele se opăresc 1 minut cu apă clocotită, se strecoară și apoi se mai țin 2-3 minute în esență de rom.

Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se frământă puțin (1-2 minute) și se întinde o foaie dreptunghiulară, cam de 50 cm lungime. Se unge  cu umplutura de mere, după care se presară stafidele.

Se rulează foaia de aluat, pe latura mare, cu umplutura la interior și se pune într-o tavă (cratiță) unsă în prealabil cu ulei de floarea soarelui. Ungeți plăcinta cu puțin ulei (fiind de post, nu puteți să o ungeți cu gălbenuș de ou!).

Se dă tava la cuptor, la foc mediu și când învărtita se rumenește, se scoate și se presară cu zahăr pudră. Se lasă învârtita să se răcească în tavă și abia apoi se scoate, se pune pe un platou și se poate porționa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert invartita moldoveneasca de post, cu mere si stafide" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert pasca cu ciocolata

Postat de RODIMUR

Desert pasca cu ciocolata

Din: făină, zahăr, ouă, drojdie, lapte cald, sare, ulei, zahăr vanilinat și esență de rom se face un aluat potrivit de moale care după ce se încorporează toate ingredientele se mai...

Citeste continuarea

Biscuiti cu fulgi de ovaz si merisoare

Postat de deyutzky

Biscuiti cu fulgi de ovaz si merisoare

Topim untul peste care adaugam zaharul brun. Amestecam pana cand zaharul se topeste. Adaugam ouale si esenta de vanilie si amestecam compozitia. Punem fulgii de ovaz si merisoarele si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.12.2020, 12:13
Ce bunatate !!! AS servi si eu o bucata chiar si doua
la 05.12.2020, 12:28
Mulțumesc frumos, Mihaela! Te-aș servi cu drag: mai am 4 porții...
la 05.12.2020, 12:32
la 05.12.2020, 12:50
la 05.12.2020, 13:28
Bună lângă lăpticul meu cald

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking