Pentru aluat se pune făina cernută în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul tos, praful de sare și coaja răzuită de portocală.
Se toarnă sucul de portocală și se amestecă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă zahărul și drojdia, după care se adaugă treptat apa minerală și se încorporează făina. La sfârșit se adaugă uleiul și se frământă, până ce aluatul se omogenizează.
Se acoperă vasul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.
Cât timp aluatul stă la dospit, se pregătește umplutura. Se spală merele, se șterg, se curăță de coajă și se răzuiesc pe răzătoarea mare. Se toarnă cele două linguri de ulei într-o cratiță și apoi se adaugă merele răzuite și zahărul. Se dă cratița la foc mic și se amestecă din când în când, ca să nu se prindă de fundul vasului, până ce scade lichidul lăsat de mere.
Atunci se ia cratița de pe foc și când umplutura s-a răcorit puțin, se adaugă pudra de scorțișoară și se amestecă pentru omogenizare.
Stafidele se opăresc 1 minut cu apă clocotită, se strecoară și apoi se mai țin 2-3 minute în esență de rom.
Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se frământă puțin (1-2 minute) și se întinde o foaie dreptunghiulară, cam de 50 cm lungime. Se unge cu umplutura de mere, după care se presară stafidele.
Se rulează foaia de aluat, pe latura mare, cu umplutura la interior și se pune într-o tavă (cratiță) unsă în prealabil cu ulei de floarea soarelui. Ungeți plăcinta cu puțin ulei (fiind de post, nu puteți să o ungeți cu gălbenuș de ou!).
Se dă tava la cuptor, la foc mediu și când învărtita se rumenește, se scoate și se presară cu zahăr pudră. Se lasă învârtita să se răcească în tavă și abia apoi se scoate, se pune pe un platou și se poate porționa.