Desert Lichiu - Hencles sasesc

Postat de ladydi in Prajituri
10 Mar 2019 | 6164 vizualizari
Desert Lichiu - Hencles sasesc

Am preparat aceasta placinta traditionala saseasca la provocarea unei colege, care mi-a spus: “esti ardeleanca si nu stii sa faci lichiu? Sa inveti sa faci.” Recunosc ca nici macar nu auzisem de aceasta minunata placinta. Bineinteles  ca am acceptat provocarea, m-am documentat si asa am aflat ca este o placinta traditionala saseasca, pufoasa si aromata. Am folosit retata postata pe Savori Urbane. Ne-a placut ce a iesit. :) Cu siguranta va intra in meniul nostru.

Ingrediente

  • Aluat:
  • 550 g faina alba,
  • 225 ml lapte caldut,
  • 1 1/2 pliculet drojdie uscata,
  • 75 g zahar,
  • 2 oua,
  • 140 g unt topit,
  • un varf de cutit de sare,
  • 2 pliculete zahar vanilat,
  • coaja rasa de la ½ de lamaie.
  • Crema: 750 g smantana 7 oua, 375 g zahar, un varf de cutit sare, 1 esenta vanilie, 200 g prune uscate, 100 g stafide, 225 g unt rece, esenta rom.

Mod de preparare

Punem prunele si stafidele (separat) la hidratat in apa calduta cu esenta de rom apoi pregatim aluatul. Topim untul si il lasam sa se racoreasca. Intr-un castron sau in bolul robotului punem drojdia, laptele caldut, untul topit,faina, zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie, amestecam un pic si adaugam ouale si sarea. Framantam/amestecam pana obtinem un aluat nelipicios,elastic (daca mai este cazul mai adaugam faina).Lasam aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul acoperit cu un sac de plastic. Intre timp scoatem samburii prunelor si le taiem marunt, iar stafidele le punem la scurs.Dupa ce a dospit aluatul, infainam blatul de lucru, impartim aluatul in 2 bucati. Una o punem la loc la caldura, iar pe cealalta o intindem cu sucitorul. Mutam foaia de aluat intr-o tava tapetata cu hartie de copt si mai lasam circa 15 minute sa dospeasca, acoperind cu plastic. Intre timp incingem cuptorul la 180 de grade si pregatim crema. Punem smantana intr-un castron, adaugam zaharul,esenta de vanilie, putina sare si amestecam. Adaugam ouale si amestecam bine.Turnam crema peste aluat si presaram prunele uscate. Pentru ca nu am avut prune destule am pus si stafide. Am facut o tava doar cu prune si una cu prune si stafide. Peste fructe punem bucatele de unt rece si dam la cuptor pentru circa 20 de minute apoi reducem un pic temperatura si mai lasam aproximativ 20-25 de minute, pana se rumeneste frumos.Se serveste atat cald cat si rece. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Lichiu - Hencles sasesc" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Placinta impletita cu mere si stafide

Postat de nico_nico

Placinta impletita cu mere si stafide

Intr-un castron mai mare punem faina amestecata cu drojdia(daca folosim drojdie proaspata facem o maiaua din putin lapte +zahar+faina) laptele caldut + zaharul,sarea,untura si ouale.Facem o coca...

Citeste continuarea

Placinta ruseasca cu branza

Postat de mirela0911

Placinta ruseasca cu branza

Intr-un bol se omogenizeaza bine grisul cu smantana. Se da deoparte pentru 30 de minute. Peste stafide se toarna apa fierbinte cat sa le acopere si se lasa timp de 10 minute, dupa care se scurg...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.03.2019, 22:14
Buna placintica Acum dezleaga misterul De pe unde esti tu ardeleanco ?
la 10.03.2019, 22:20
Nici eu n-am auzit de așa plăcintă, dar mi se pare tentantă, judecând după poze și ingrediente...!
la 10.03.2019, 22:20
la 10.03.2019, 22:25
la 10.03.2019, 22:50

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking