Desert Meringue cu crema mousseline si afine

Postat de RODIMUR in Prajituri
15 Apr 2020 | 2494 vizualizari
Desert Meringue cu crema mousseline si afine

Această rețetă este rezultatul invers al memoriei involuntare, adică am plecat în căutarea unui gust de altădată, nu a timpului pierdut... Îmi amintesc de o prăjitură excelentă, savurată în copilărie, o prăjitură de formă ovală, din bezea, cu o cremă bună, roz, cu gust de zmeură. Am încercat acum să ajung măcar parțial la gustul de odinioară, ca să simt cel puțin bezeaua combinată cu o cremă delicioasă. Țin minte că se numea ”meringue” și numele ei exotic,  care m-a fascinat, mi-a întipărit-o în minte, pentru totdeauna, mai ales că la vremea aceea nu știam prea multe nici despre prepararea prăjiturilor, nici despre limba franceză. Cum nu-mi plac coloranții artificiali (chiar dacă, pentru profit, sunt numiți ”alimentari”) am rămas deocamdată la această delicioasă cremă mousseline, de altă culoare decât aceea din trecut și cu alt gust. Când vremurile vor fi mai prielnice căutărilor de ingrediente necesare, nu ca acum, în pandemie, sper să reușesc o prăjitură exact ca în amintirile mele de odinioară. Trebuie să mai precizez că totuși era o prăjitură de cofetărie, pentru că pe vremea aceea, comerțul scotea bani cinstiți pe produse din ingrediente de calitate, fără intenția de a ne ”aburi”, ca să scoată un profit nemeritat.

Ingrediente

  • Pentru bezea:
  • 4 albușuri
  • 150 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
  • coaja răzuită de la o limetă
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură de amidon alimentar
  • Pentru crema mousseline:
  • 250 ml de lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 75 grame de zahăr tos
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguri de amidon alimentar
  • 75 grame de unt
  • Pentru decor:
  • afine de pădure
  • 25 de grame de ciocolată cu lapte, topită la bain-marie cu o lingură de ulei de alune de pădure

Mod de preparare

Mai întâi se fac formele de bezea. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când încep să ia volum, se adaugă zahărul pudră și vanilia, puțin câte puțin, continuând mixarea, până ce compoziția se leagă din ce în ce mai bine. Se adaugă zeama de lămâie și coaja răzuită de limetă, iar când compoziția de bezea este bine legată și lucioasă, se adaugă amidonul alimentar, pentru ultimele două minute de mixare.

Se desenează, cu un tipar de carton, forme ovale pe hârtia de copt întinsă în tavă, iar cu poșul umplut cu bezea se fac formele de prăjitură. 

Se dă tava la cuptor, la temperatură foarte mică, pentru cel puțin 75 de minute. Pe timpul coacerii, se lasă deschisă ușa de la cuptor.

Între timp se face crema mousseline. Se amestecă îngredientele uscate (zahărul, vanilia și amidonul). Se adaugă cele două gălbenușuri și apoi laptele. Se mixează pentru topirea zahărului și se dă crăticioara la bain-marie, la foc mic. Se amestecă întruna, ca să nu se lipească de fundul vasului, până ce se îngroașă compoziția.

Când compoziția este bine legată, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecându-se în ea, din când în când, ca să nu se formeze pojghiță. 

Când compoziția s-a mai răcorit, se adaugă și se încorporează bine untul. Când crema s-a răcorit, se dă la frigider, până ce vor fi gata formele de bezea.

Când formele de bezea sunt gata, se scot din cuptor și se lasă să se răcească total.

Potriviți formele de bezea, două câte două și ajustați-le ușor, cu lama subțire a unui cuțit, pe cele care care vor sta la baza prăjiturii, ca să fie drepte.

Se umple cu cremă mousseline o formă de bezea, se decorează cu afine de pădure și se acoperă cu altă formă de bezea. Se procedează la fel, până ce se termină de umplut toate formele de bezea.

Se topește la bain-marie 25 grame de ciocolată cu lapte într-o lingură de ulei de alune de pădure și când se răcorește, se decorează prăjiturile.

Se dau la rece, până la consumare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Meringue cu crema mousseline si afine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu mere (reteta video)

Postat de JamilaCuisine

Prajitura cu mere (reteta video)

Intr-un bol se pune untul moale, iar peste el se pune zaharul si zaharul vanilat. Se mixeaza bine cu un mixer pana ce amestecul devine cremos. Se adauga apoi coaja de lamaie si un praf de sare. Se...

Citeste continuarea

Chec cu lamaie si ciocolata

Postat de rocsi_1612

Chec cu lamaie si ciocolata

Ingredientele trebuiesc tinute la temperatura camerei inainte de a pregati checul. Untul il topim. Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul pudra. Adaugam untul topit, apoi iaurtul. Cernem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.04.2020, 11:03
la 15.04.2020, 11:58
Deliciu!
la 15.04.2020, 11:59
Mulțumesc frumos, Madi!
la 15.04.2020, 12:48
Yamii!
la 15.04.2020, 13:10
Mulțumesc frumos, Mimi!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking