Desert mucenici muntenesti
Postat de RODIMUR in Dulciuri
9 Mar 2020 | 1932 vizualizari
Obișnuită cu sfințișorii moldovenești încă din copilărie, am aflat relativ târziu de cei muntenești. Mai precis, o fostă colegă, originară din Dobrogea mi-a vorbit despre ei și mi-a adus câțiva, pe vremea când la noi nu se găseau în magazine. I-am preparat atunci, mai mult ca pe niște tăiței în sirop și n-am rămas cu o impresie deosebită.
Anul acesta mi-am zis să încerc din nou rețeta mucenicilor muntenești, mai ales că acum se găsesc și la noi de vânzare și între timp am putut consulta mai multe rețete. Soțul meu, venit din Ardeal și obișnuit și el cu mucenicii noștri, m-a întrebat scurt, când i-am oferit un bol cu mucenici muntenești: ”Ce-i asta...?” I-am povestit că acești mucenici care stilizează corpul omenesc sunt expresia simbolică a celor 40 de soldați creștini care au fost condamnați să moară înghețați în lacul Sevastia, pentru că au refuzat să se închine idolilor. Așa se explică faptul că sunt fierți, că se servesc cu tot cu siropul în care au fiert...
Ar fi destul de greu să facem acasă acești mucenici, deși ar fi, în același timp, o soluție salutară, pentru că mucenicii din comerț sunt făcuți din grâu dur, dificil de fiert în mod corect, ca să nu se sfărâme. Dar cu atenție și răbdare putem face câteva boluri cu mucenici fierți în sirop aromatizat și astfel să sărbătorim această zi specială, a celor 40 de Mucenici din Sevastia.