Desert musuroi de cartita

Postat de panacris in Prajituri
10 Apr 2017 | 2920 vizualizari
Desert musuroi de cartita

  O nouă lună, o nouă provocare. O lună plină ce aniversări și sărbători. Margareta Cismasu, în minunata provocare https://margaretacismasiu.blogspot.ro/2017/04/provocarea-cutia-misterelor-aprilie-2017.html, ne-a propus o listă minunată: - smantana, lapte, unt – ierburi aromate : menta,rozmarin,marar,oregano etc. – verdeturi: salata verde,stevie,leurda,spanac etc. – legume: cartofi,morcovi,rosii,ardei etc. – fructe proaspete sau uscate – ciocolata, – paste,biscuiti/piscoturi – cacao – oua!” Ei, cam jumătate din lista de ingrediente am onorat-o.  De mult timp aveam în plan această prăjitură. Prima oară, am preparat-o când au apărut în gama Dr. Oetker, a avut succes deplin. Au trecut ceva ani de atunci :D :)))  Acum am avut ocazia să o prepar, cu ingredientele din bucătăria/cămara mea.  Mulțumesc  Teo, http://www.teoskitchen.ro/, pentru rețeta minuată și foarte bine explicată. Vorba lungă, sărăcia omului, așa că spor la treabă  P.S. Abia am reușit să prind o feliuță ptr poza de prezentare  - See more at: http://retete.panacris.ro/recipes/musuroi-de-cartita/#sthash.qA3W5Uli.dpuf

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 100 g unt Pilos
  • 120 g zahăr tos Mărgăritar
  • 3 bucăți ouă
  • 150 g făină alba de grâu 000 Raftul Bunicii
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • ½ linguriță sare Castello
  • 75 ml lapte Pilos
  • Pentru umplutură:
  • 300 g brânză de vaci Pilos
  • 200 ml smântână pentru frișcă Pilos
  • 100 g zahăr pudră
  • 60 g ciocolată menaj
  • 1 plic gelatină granulate
  • cca. 50 ml apă rece
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 3 bucăți banane coapte bine
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri zahăr tos
  • cca. 50 ml apă
  • 1 linguriță esență de vanilie

Mod de preparare

Untul la temperatura camerei, se amestecă energic cu zahărul, zahărul vaniliat, până se topește. Apoi se adaugă ouăle, rând pe rând, sfat-ul lui Teo: ” punând de fiecare data și o lingură de făină, pentru ca amestecul să nu se taie!”, amestecându-se energic până ce se înglobează ingredientele. Apoi se adaugă laptele și făina cernută împreună cu praful de copt, sarea și pudra de cacao, amestecându-se usor până ce se obține un aluat omogen.

Compoziția rezultată se toarnă într-o formă de tort tapetată cu unt și făină, de cca. 20 cm, sau în cazul meu, într-o formă de tort din hârtie cerată ;) Noua mea descoperire, de la Auchan ;)  și se pune la copt în cuptorul preîncins, cca. 30 de minute, la 180 grade C. După ce trece testul scobitorii, prăjitura se scoate din cuptor și se lasă la răcit.

Între timp se prepară crema și siropul. 

Gelatina se pune la înmuiat în apă rece, cca. 10 minute, apoi se încălzește la foc mic, până să se ajungă la punctul de fierbere.

Zahărul pudră se amestecă cu brânza de vaci, esența de vanilie, până se obține o cremă spumoasă. Apoi se adaugă smântâna pentru frișcă și gelatina răcorită, amestecându-se rapid până ce se înglobează toate ingredientele.

Ciocolata rasă se adaugă la final și se amestecă ușor, ca să se încorporeze. Crema se lasă la rece cca. 10 minute, pentru odihnă.

Pentru sirop, zahărul se caramelizează, apoi se adaugă apa și se aduce la punctul de fierbere, se aromatizează cu esența de vanilie și se lasă la răcit.

Blatului răcorit i se taie capacul, apoi i se scobește miezul cu grijă, astfel încât să rămână cca. 2 cm pe fund și margini.

Miezul și capacul se fărâmițează, ca  să se obțină aspectul de pământ pentru mușuroi.

Se însiropează baza blatului și marginile, apoi se așază bananele, curățate de coajă, întregi sau tăiate pe din două, se acoperă cu cremă, în formă de cupolă, apoi se presară “ pământul rezultat din miez și capac”, dându-i forma de mușuroi.

 Deși pare complicata rețeta, vă asigur că după ce ați preparat-o prima oară, va deveni vedetă în familia voastră ;)

 Răcoroasă și aromată! Spor și success!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert musuroi de cartita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Musuroi de cartita, reteta celui mai indragit desert pentru copii

Postat de caroline

Musuroi de cartita, reteta celui mai indragit desert pentru copii

Cum se prepara Musuroi de cartita, reteta celui mai indragit desert pentru copii Incepem prin prepararea blatului, separand albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu cele 30 ml...

Citeste continuarea

Desert tort musuroi de cartita

Postat de Oana

Desert tort musuroi de cartita

Blat : Separa albusurile de galbenusuri si freaca bine galbenusurile cu uleiul, pana devin cremoase, apoi adauga si apa fierbinte in fir subtire. Bate albusurile cu un praf de sare si cand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.04.2017, 22:29
la 10.04.2017, 22:35
Ce as mai sapa si eu in el )
la 10.04.2017, 22:46
bun bun
la 10.04.2017, 23:02
la 10.04.2017, 23:34
Imi pace! Delicios!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking