Desert pasca de branza dulce, cu stafide

Postat de RODIMUR in Dulciuri
27 Mar 2018 | 4748 vizualizari

Pentru Paști, întotdeauna făceam câte 7-8 păscuțe (de obicei medii) pe care le împărțeam, în cea mai mare parte. Le făceam cu aluat de cozonac (pentru că în același timp făceam și câte doi cozonaci) dar și pentru că așa am preluat rețeta de la mămica.  De această dată, am făcut o singură pască (pentru concurs) cu aluat fraged. Am ales calea de mijloc între pasca tradițională, cu aluat dospit și cea ultra modernă, fără aluat. Am zis dintotdeauna (și îmi mențin opinia) că pasca fără aluat nu este pască, ci budincă (foarte bună, evident, dar nu pască). Pasca trebuie să aibă un aluat, de oricare, nu numai ca suport, ci mai ales pentru că grâul (făina) are o semnificație importantă în simbolistica  religioasă și culinară. Altminteri, nu s-ar mai vorbi despre "pasca tradițională", adică despre cea cu colac din aluat.... Am înțeles de mult timp de ce oamenilor nu le place pasca cu aluat. Pentru că pasca tradițională avea un colac mare, care creștea (fiind aluat dospit) în așa fel încăt rămânea foarte puțină umplutură, în mijloc. Și cum mulți fac aluatul mai puțin dulce, oamenii aveau impresia că mănâncă pâine cu puțină brânză dulce. De aceea, chiar și atunci când făceam păști cu aluat dospit, nu făceam colac, iar foaia era foarte subțire, pentru că mai creștea, oricum, în cuptor, în așa fel încât până la urmă, umplutura depășea de câteva ori aluatul... De această dată am folosit un aluat fraged, dulce, întins într-o foaie subțire, de 4-5 mm. A ieșit perfect, nu a crescut necontrolat (cum se mai întâmplă la aluatul cu drojdie) și am putut modela foarte frumos coroana de aluat care înconjoară umplutura de jur-împrejur. Sunt foarte mulțumită de rezultatul muncii mele, așa că de acum înainte voi face păscuțe numai cu aluat fraged, care, față de toate argumentele expuse mai sus, mai are avantajul că nu provoacă arsuri la stomac (ca cel cu drojdie). Pentru decorarea păștii cu stafide aurii, am plecat de la simbolul crucii și am ajuns la desenarea unor porții mai mari. Din ingredientele de mai jos am făcut o pască mare, cu diametrul de 24 cm.  

Inapoi la reteta

Comentarii (34)

la 31.03.2018, 08:34
ce buna poate fi
la 31.03.2018, 09:04
Mulțumesc frumos, Mihaela!
la 03.04.2018, 16:44
Delicioasa!
la 03.04.2018, 17:12
Îți mulțumesc frumos, Dante!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking