Desert pasca de branza dulce, cu stafide

Postat de RODIMUR in Dulciuri
27 Mar 2018 | 8981 vizualizari

Pentru Paști, întotdeauna făceam câte 7-8 păscuțe (de obicei medii) pe care le împărțeam, în cea mai mare parte. Le făceam cu aluat de cozonac (pentru că în același timp făceam și câte doi cozonaci) dar și pentru că așa am preluat rețeta de la mămica.  De această dată, am făcut o singură pască (pentru concurs) cu aluat fraged. Am ales calea de mijloc între pasca tradițională, cu aluat dospit și cea ultra modernă, fără aluat. Am zis dintotdeauna (și îmi mențin opinia) că pasca fără aluat nu este pască, ci budincă (foarte bună, evident, dar nu pască). Pasca trebuie să aibă un aluat, de oricare, nu numai ca suport, ci mai ales pentru că grâul (făina) are o semnificație importantă în simbolistica  religioasă și culinară. Altminteri, nu s-ar mai vorbi despre "pasca tradițională", adică despre cea cu colac din aluat.... Am înțeles de mult timp de ce oamenilor nu le place pasca cu aluat. Pentru că pasca tradițională avea un colac mare, care creștea (fiind aluat dospit) în așa fel încăt rămânea foarte puțină umplutură, în mijloc. Și cum mulți fac aluatul mai puțin dulce, oamenii aveau impresia că mănâncă pâine cu puțină brânză dulce. De aceea, chiar și atunci când făceam păști cu aluat dospit, nu făceam colac, iar foaia era foarte subțire, pentru că mai creștea, oricum, în cuptor, în așa fel încât până la urmă, umplutura depășea de câteva ori aluatul... De această dată am folosit un aluat fraged, dulce, întins într-o foaie subțire, de 4-5 mm. A ieșit perfect, nu a crescut necontrolat (cum se mai întâmplă la aluatul cu drojdie) și am putut modela foarte frumos coroana de aluat care înconjoară umplutura de jur-împrejur. Sunt foarte mulțumită de rezultatul muncii mele, așa că de acum înainte voi face păscuțe numai cu aluat fraged, care, față de toate argumentele expuse mai sus, mai are avantajul că nu provoacă arsuri la stomac (ca cel cu drojdie). Pentru decorarea păștii cu stafide aurii, am plecat de la simbolul crucii și am ajuns la desenarea unor porții mai mari. Din ingredientele de mai jos am făcut o pască mare, cu diametrul de 24 cm.  

Inapoi la reteta

Comentarii (34)

la 27.03.2018, 20:46
Foarte bine arata si cred ca e foarte buna, dar ai dreptate, daca nu e cu aluat dospit parca nu e pasca ci mai mult tarta!
la 27.03.2018, 21:02
Corinuța, e bine și cu aluat fraged, că și acela-i din făină, decât fără aluat deloc...Mulțumesc frumos!
la 27.03.2018, 21:30
Asa este, e mai bine decat deloc
Mi-a adus doar aminte de o reteta de tarta pe care o facusem mai demult https://www.bucataras.ro/retete/tarte-alsacienne-56879.html
Te pup si mult succes la concurs!
la 27.03.2018, 21:53
Mulțumesc, Corinuța! De fapt, majoritatea prăjiturilor și plăcintelor americane așa sunt... Știi cum ziceam eu când vedeam câte o prăjitură cheesecake? "Asta e pasca noastră cu brânză!" Pentru că are același aspect...
la 27.03.2018, 22:20
Arata minunat! Si eu prefer pasca cu aluat!
la 27.03.2018, 22:28
Mulțumesc, Moni! Așa este pasca adevărată, cu aluat. Dar e bine ca aluatul să fie cât mai subțire, iar eu m-am decis acum să fac pască numai cu aluat fraged, măcar pentru a nu avea arsuri la stomac. Am văzut că unii fac pască fără aluat, dar cu biscuiți... Câte se mai inventează...
la 27.03.2018, 22:28
WOW!!! Numai citind ingredientele si frunzarind pozele, cu umplutura aromata cu branza, aluatul fraged cu gust de unt si stafidele mari si aurii, iti dai seama ce minunatie v-a iesit! Si mult succes la concurs ! Cu comentariul D-nei "Corinuta", eu personal nu sunt de acord! Si cu riscul de a fi "concediata" de aici, de pe site, pun mai jos un argument (kilometric! ) in acest sens!
la 27.03.2018, 22:28
Foarte frumoasă pasca ta, Rodica! Am venit special să citesc rețeta că mi-a plăcut cum arată.
la 27.03.2018, 22:30
Pastele crestin e legat si etimologic, dar si istoric de sarbatoarea evreiasca "Pesah" (a eliberarii Israelitilor din robia Egipteana); conform Evangheliei dupa Ioan, Isus a fost rastignit si a murit in ziua in care, conform traditiei ebraice, erau sacrificati mieii in Templu, pentru festinul traditional din ziua urmatoare (de aici si paralela crestina a "sacrificarii lui Isus, ca Miel al lui Dumnezeu" ), cea mai importanta a Pesah-ului. In acesta saptamana a Pesah-ului, credinciosii evrei aveau/au voie sa manance numai paine din aluat nedospit (matza), caci in graba pregatirii "Exodului" (fugii) din Egipt, femeile israeliene o copsesera asa, nemaiavand timp sa lase aluatul sa dospeasca. Din acest motiv si "Pastele" (simbolizand "Corpus Cristi" ) oferit credinciosilor in timpul Euharistiei din noaptea de Inviere, este in cadrul bisericilor crestine de vest si armeneasca, o turtita din aluat nedospit. Cum Pasca https://dexonline.ro/intrare/pasc%C4%83/41314 este "coptura" (painea) cea mai traditionala de Paste in Romania (cozonac se face si de Craciun, si la Hramuri, si la Parastase, samd), mi se pare, in sensul celor scrise mai sus, chiar mai potrivita folosirea unui aluat nedospit la prepararea ei.
la 27.03.2018, 22:48
Mulțumesc frumos, Merișor! Părerea ta contează pentru mine!
la 27.03.2018, 22:49
Foarte frumoasa! Mi-a placut mult!
la 27.03.2018, 23:05
Navidad! Mă bucur foarte mult că ați comentat aici și vă mulțumesc pentru aprecieri! Apreciez în mod deosebit explicația privitoare la originea Paștelui creștin... Eu am făcut pască ani la rândul cu aluat dospit (pentru că în același timp făceam și cozonaci) și pentru că asta era rețeta de la mămica, nu pentru că ar fi o regulă că trebuie neapărat aluat dospit. Dar pentru că drojdia din aluat dă arsuri la stomac, m-am decis să fac păști, de acum înainte, numai cu aluat fraged. Care este mai puțin pretențios, se face mai repede, cu mai puțin efort și nu crește necontrolat în cuptor, putând fi modelat așa cum vrem. Deci nu există nimic care să susțină faptul că pasca trebuie să se facă neapărat cu aluat dospit. Unii așa s-au învățat, cu aluatul dospit (o spun din proprie experiență) dar cum nu este o regulă și este mai bine fără el, eu una am ales deja. Cu ce nu sunt de acord este pasca fără aluat. Aceea este budincă, nu pască (știu că asta nu va conveni celor care nu vor să mănânce aluaturi, dar există soluția ca aluatul să fie mai bun și mai puțin). Pasca este o prăjitură ritualică, nu se face decât pentru sărbători creștine (Paște, Înălțare și alte sărbători care se întâmplă să cadă între cele două sărbători menționate deja), iar aluatul, care are la bază făina (grâul) are o semnificație aparte în simbolistica religioasă...
la 27.03.2018, 23:05
Îți mulțumesc frumos, Ancutsa, pentru apreciere!
la 29.03.2018, 19:45
Tare buna e
la 29.03.2018, 20:19
Mulțumesc frumos, Adry!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking