Desert pasca de branza dulce, cu stafide

Postat de RODIMUR in Dulciuri
27 Mar 2018 | 8967 vizualizari

Pentru Paști, întotdeauna făceam câte 7-8 păscuțe (de obicei medii) pe care le împărțeam, în cea mai mare parte. Le făceam cu aluat de cozonac (pentru că în același timp făceam și câte doi cozonaci) dar și pentru că așa am preluat rețeta de la mămica.  De această dată, am făcut o singură pască (pentru concurs) cu aluat fraged. Am ales calea de mijloc între pasca tradițională, cu aluat dospit și cea ultra modernă, fără aluat. Am zis dintotdeauna (și îmi mențin opinia) că pasca fără aluat nu este pască, ci budincă (foarte bună, evident, dar nu pască). Pasca trebuie să aibă un aluat, de oricare, nu numai ca suport, ci mai ales pentru că grâul (făina) are o semnificație importantă în simbolistica  religioasă și culinară. Altminteri, nu s-ar mai vorbi despre "pasca tradițională", adică despre cea cu colac din aluat.... Am înțeles de mult timp de ce oamenilor nu le place pasca cu aluat. Pentru că pasca tradițională avea un colac mare, care creștea (fiind aluat dospit) în așa fel încăt rămânea foarte puțină umplutură, în mijloc. Și cum mulți fac aluatul mai puțin dulce, oamenii aveau impresia că mănâncă pâine cu puțină brânză dulce. De aceea, chiar și atunci când făceam păști cu aluat dospit, nu făceam colac, iar foaia era foarte subțire, pentru că mai creștea, oricum, în cuptor, în așa fel încât până la urmă, umplutura depășea de câteva ori aluatul... De această dată am folosit un aluat fraged, dulce, întins într-o foaie subțire, de 4-5 mm. A ieșit perfect, nu a crescut necontrolat (cum se mai întâmplă la aluatul cu drojdie) și am putut modela foarte frumos coroana de aluat care înconjoară umplutura de jur-împrejur. Sunt foarte mulțumită de rezultatul muncii mele, așa că de acum înainte voi face păscuțe numai cu aluat fraged, care, față de toate argumentele expuse mai sus, mai are avantajul că nu provoacă arsuri la stomac (ca cel cu drojdie). Pentru decorarea păștii cu stafide aurii, am plecat de la simbolul crucii și am ajuns la desenarea unor porții mai mari. Din ingredientele de mai jos am făcut o pască mare, cu diametrul de 24 cm.  

Inapoi la reteta

Comentarii (34)

la 27.03.2018, 17:23
Oameni preferă pasca fără aluat fiindcă sunt sătui, sunt plini de pantagruelicele încercări culinare ale felurillor mâncate înainte de pască. Înainte vreme oamenii, după post, mâncau puțin din fiecare, pasca cu aluat fiin la loc de cinste atât la mesele celor avuți, cât mai ales a celor mai săraci.
Arată tare bine rețeta de ne-ai prezentat-o. Bravo!
la 27.03.2018, 17:35
Mulțumesc frumos, părinte! Să știți că cea mai bună pască făcută de mine este cea cu smântână. Și întotdeauna, fac păscuțe și pentru duhovnicul meu...
la 27.03.2018, 18:17
Minunatăăă!
la 27.03.2018, 18:24
Mulțumesc frumos, Cristina!
la 27.03.2018, 18:25
la 27.03.2018, 19:25
imi place ca nu are mult aluat
la 27.03.2018, 19:29
Așa e, Madi: Întotdeauna am pus puțin aluat, iar acum, cel fraged, este mai bun, se comportă mai bine și am zis că l-am ales definitiv, pentru toate păștile viitoare...
la 27.03.2018, 19:31
Nu am facut pasca niciodata, anul asta sigur voi incerca si eu Arata nemaipomenit de bine!
la 27.03.2018, 19:36
la 27.03.2018, 19:36
Mimi, cu toții facem la un moment dat ceea ce n-am mai făcut până atunci... Dacă te ții de rețeta asta a mea, nu are cum să nu-ți placă rezultatul!
la 27.03.2018, 19:37
Mulțumesc frumos, Caroline!
la 27.03.2018, 19:52
O bunatate!
la 27.03.2018, 19:58
Imi place foarte, foarte mult pasca ce ai pregatit-o! Nici eu nu concep pasca fara aluat, indiferent de care este el. Bine, nici cum se facea cu ani in urma, mult aluat si putina branza nu imi place, dar e musai sa fie cu aluat.
la 27.03.2018, 20:10
Mulțumesc frumos, Daniela!
la 27.03.2018, 20:13
Rocsi, așa (cu aluat gros) se făcea pe vremuri, dar se mai face și astăzi pe alocuri...Pasca tradițională...E frumoasă cu acel colac împletit, dar nu-i prea bun așa, să mănânci mai mult pâine, abia îndulcită și o lingură de brânză amețită... Mulțumesc frumos pentru apreciere!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking