Desert pascuta cu smantana si aluat fraged

Postat de RODIMUR in Dulciuri
9 Apr 2018 | 3171 vizualizari
Desert pascuta cu smantana si aluat fraged

Pentru Paștele din acest an am făcut 3 păscuțe medii cu smântână și aluat fraged, dar nu le-am făcut înalte, pentru că sunt foarte dulci și aromate și așa stând lucrurile e mai bine să fie mai subțiri. Pasca cu smântână și aluat fraged este cea mai bună pască pe care o fac, dulce, untoasă și aromată. Din ingredientele de mai jos am făcut trei păscuțe medii, cu aluat fraged foarte subțire, în forme cu diametrul de 18 cm. Dacă vreți să fie mai înalte, cu aluatul puțin mai gros, faceți numai două păscuțe de acest fel. Totuși, nu recomand să faceți păști cu smântână foarte înalte, pentru că această umplutură se comportă altfel la cuptor, decât aceea de brânză. Nu am inclus în timpul de preparare orele în care s-a scurs smântâna de zer și nici cât a stat aluatul fraged la frigider, ca să se întărească.

Ingrediente

  • Pentru blat de aluat fraged:
  • 250 grame de făină albă
  • 100 grame de unt
  • 1 ou
  • 75 grame de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare
  • făină pentru modelat foaia
  • unt/ulei pentru uns tăvile
  • Pentru umplutură:
  • 1,5 l de smântână grasă și proaspătă
  • 350 grame de zahăr tos fin
  • 7 gălbenușuri
  • 4 linguri de făină albă
  • 3 plicuri de vanilie
  • 50 grame de stafide aurii
  • esență de rom (vanilie) pentru hidratat stafidele
  • 1 praf de sare.
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Se face un aluat fraged din: făină, unt, 1 ou, zahăr, sare și vanilie și când este gata format, nelipicios și elastic, se pune într-o folie alimentară, în frigider pentru cel puțin o oră.

Pentru această umplutură, smântâna se pune la scurs, într-un săculeț de pânză, cu o zi înainte, într-un loc răcoros.

A doua zi, se amestecă smântâna scursă bine de zer cu: zahărul, gălbenușurile, vanilia, praful de sare și făina. Această operațiune trebuie făcută destul de repede, ca să nu se taie smântâna, dar totuși să se dizolve zahărul. De aceea e bine de folosit zahăr tos fin.

Când compoziția este gata, se scoate aluatul fraged din cuptor, se porționează, în funcție de numărul păștilor și se întinde o foaie care se pune în tavă, cu marginile depășind pereții formei de copt. Se procedează la fel pentru celelalte păști.

Pe fundul tăvii se presară stafide, opărite în prealabil 1-2 minute și ținute apoi, tot 1-2 minute în esență de rom sau de vanilie.

Se toarnă compoziția peste stafide, se nivelează și apoi marginile aluatului se decupează scurt, se rasfrâng spre interior și se ondulează manual.

Se unge cu ou, atât aluatul, cât și umplutura.

Se dă imediat la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 40-45 de minute, până ce se rumenește frumos. Pasca poate  fi ornată cu stafide în formă de cruce, după ce a început să crească. Când pasca este gata, aluatul este frumos rumenit, dar compoziția pare moale. Ea se va întări, pe măsură ce se va răci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert pascuta cu smantana si aluat fraged" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Chec "Tatin" cu caise

Postat de ctlina

Chec "Tatin" cu caise

Incalziti cuptorul la 180 °C. Intr-o tigaie puneti 75 gr zahar si faceti un caramel colorat. Adaugati caisele taiate in 4 si le gatiti cam 5 minute . In bolul robotului amestecam untul...

Citeste continuarea

Prajitura rapida cu visine si nuca

Postat de Constelatialeu

Prajitura rapida cu visine si nuca

Intr-un castron punem albusurile cu un praf de sare si mixam pana obtinem o spuma tare, apoi adaugam zaharul brun si zaharul valinilat si mixam pana se topeste zaharul. Apoi adaugam galbenusurile...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.04.2018, 08:10
tare buna
la 09.04.2018, 08:32
Nu am mancat niciodata, dar mi-ar placea sa gust
la 09.04.2018, 08:55
Buna, buna!
la 09.04.2018, 09:33
la 09.04.2018, 09:54
Mulțumesc frumos, Cătălina! E tare bună, cu adevărat...

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking