Desert placinta greceasca- Bougatsa

Postat de ctlina in Dulciuri
25 Mar 2017 | 4448 vizualizari
Desert placinta greceasca- Bougatsa

Astazi 25 martie este ziua nationala a Greciei. „Hronia Polla se ollus, Ellines kai Roumani! La mulţi ani tuturor, greci şi români!“ Naţiunea elenă marchează astfel data oficială la care a izbucnit Revoluţia din 1821, care a proclamat independenţa ţării după 4 secole de stăptănire otomană. „Revoluţia greacă de la 1821 a pornit din ţara noastră, iar asta ne face cu atât mai mândri că suntem greci născuţi în România“, arată Anton Traian Antoniadis, urmaş al unei vechi familii de comercianţi greci ai Constanţei, membru al Comunităţii Elene Elpis din Constanţa.  În România, trăiesc la ora actuală 6.500 greci, cu precădere în judeţele din sud-estul ţării. Conform statisticilor, cea mai mare concentraţie de greci este în Dobrogea.  Lista personalităţilor elene din România cuprinde nume răsunătoare - de la Ion Luca Caragiale la Jean Moscopol, de la Hariclea Haricli Darclėe la Nicholas Georgescu Roegen (părintele bioeconomiei), de la Radu Beligan la Jean Constantin. Citeste mai mult: adev.ro/nlrr28   Cu aceasta ocazie, v-am pregatit o specialitate greceasca o placinta cu crema de gris si foi crocante, absolut delicioasa. A fost adusa de imigrantii din Constantinopole si este extrem de populara la Thessalonique, in Macedonia cea mai întinsă regiune a Greciei Se serveste de obicei la micul dejun pudrata cu zahar si cu scortisoara. http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/03/placinta-greceasca-bougatsa.html

Ingrediente

  • 4 foi subtiri de placinta filo
  • 30 cl de lapte
  • 20 cl de smantana lichida
  • 90 g de gris
  • 1 ou
  • 1 lingura de coaja de portocala rasa
  • 30 g de unt
  • 60 g de zahar
  • 20 g de unt topit

Decor:

  • zahar pudra
  • scortisoara

Mod de preparare

Puneti la incazit laptele cu smantana si zaharul.

Cand da sa fiarba, adaugati grisul treptat (in ploaie) si amestecati in continuu, pana cand se ingroasa si obtineti o crema.

Luati de pe foc si lasati sa se raceasca, adaugati untul.

Adaugati oul cand crema s-a racit si este numai un pic calduta, coaja de portocale rasa si amestecati bine cu un tel.


Se unge tava (20/25 cm) cu unt si se pune 1 foaie de placinta (lasati marginile sa depaseasca). Ungeti cu un pic de unt si puneti deasupra alta foaie. Repetati operatia.

Cand am pus cele 3 foi, punem crema de gris si aducem toate marginile spre mijoc.

Puneti deasupra foaia de placinta ramasa si ungeti-o cu un pic de unt topit,

Se coace placinta timp 15 - 20 de minute, la 200 °C.

Scoateti din cuptor, lasati sa se raceasca si taiati in portii.

Pudrati cu zahar si scortisoara.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert placinta greceasca- Bougatsa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert clatite pufoase cu afine si lamaie

Postat de CameliaComan

Desert clatite pufoase cu afine si lamaie

Pentru inceput trebuie sa separam galbenusurile de albusuri. Punem galbenusurile intr-un bol. Adaugam zaharul, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Amestecam cu un tel. Peste faina adaugam praful...

Citeste continuarea

Desert gogosi la cuptor, glazurate cu ciocolata

Postat de RODIMUR

Desert gogosi la cuptor, glazurate cu ciocolata

Se pune făina în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei, în care se pun: drojdia mărunțită, oul, zahărul și vanilia. Sarea se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.03.2017, 09:58
Cred ca e forte gustoasa ''grecoaica'' asta....
la 25.03.2017, 10:15
Am facut-o si eu mai demult si e foarte buna
la 25.03.2017, 10:28
la 25.03.2017, 11:09
ce buna trebuie sa fie!
la 25.03.2017, 11:29

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking