Desert Portokalopita - placinta greceasca cu portocale si iaurt

Postat de oanapl in Prajituri
27 Sep 2020 | 4036 vizualizari
Desert Portokalopita - placinta greceasca cu portocale si iaurt

Deși mie îmi plac, în general, prăjiturile cu ciocolată amară și cu fructe acrișoare, am fost surprinsă plăcut de această prăjitură. A fost foarte aromată și absolut delicioasă.  M-am inspirat de la Savori Urbane și am folosit mai puțin zahăr, decât era în rețeta originală și a fost perfectă așa. E o prăjitură care merită încercată. Vă invit să o încercați și voi.

Ingrediente

  • 400 g foi subțiri de plăcintă
  • 250 g iaurt grecesc cu 10%
  • 4 ouă
  • 100 g zahăr măcinat
  • coaja rasă de la 3 portocale medii
  • 300 ml suc de portocale (2-3 portocale în funcție de cât sunt de zemoase)
  • 1 lingură esență de vanilie
  • un praf de sare
  • 200 g unt gras topit (cu 82%)
  • 50 ml ulei de măsline sau unt gras
  • Sirop:
  • 300 ml apă
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • sucul stors de la o portocală mare
  • În plus
  • 1 portocală pentru decor (felii)
  • unt pentru uns tava

Mod de preparare

Se spală portocalele cu apă fierbinte.
Se începe cu siropul pentru că acesta are nevoie de 8-10 minute de fierbere și trebuie să se și răcorească înainte de a fi turnat peste prăjitură. Într-o cratiță potrivită se pune apa, zahărul, vanilia și se lasă să fiarbă. Se stoarce și sucul unei portocale și se adaugă și se lasă să fiarbă cca. 8 minute (de când începe să clocotească). Siropul trebuie să scadă un pic dar nu să devină gros ca mierea! Eu am râmas cam cu 600 ml de sirop. Se dă cratița deoparte și se lasă siropul la răcorit.
Se rade fin coaja a 2-3 portocale, apoi se taie în jumătate și se scurge sucul. Se păstrează 300 ml de suc proaspăt de portocale în care se pune și coaja rasă fin.
Se separă ouăle și se mixează jumătate din zahărul măcinat cu gălbenușurile, timp de 3-4 minute până când se obține o compoziție spumoasă, mai deschisă la culoare.

Se topește untul și se lasă la răcorit. 
Se toarnă untul topit, sucul de portocale și iaurtul grecesc în mixul de gălbenușuri și se încorporează cu mixerul. 
Se pune cuptorul la încins la 170 C (sus, jos + ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz.
Separat se mixează albușurile cu un praf de sare și  și apoi se adaugă și restul de zahăr măcinat și se mixează până când se obține o bezea fermă și lucioasă. 
Se pune mai întâi 1/3 din spumă peste mixul de gălbenușuri cu iaurt și se amestecă energic cu spatula de mână. Apoi se adaugă și restul de albușuri și se încorporează delicat cu mișcări de sus în jos, cu grijă să nu se strivească spuma.
Foile de plăcintă se taie în fâșii late de 1 cm ca pe tagliatelle, apoi se scutură bine astfel încât să nu fie lipite între ele și se așează într-un bol mare.
Se toarnă crema de mai sus peste fâșiile de aluat și se amestecă totul lejer cu spatula.
Se tapetează cu hârtie de copt fundul unei tăvi, iar pereții se ung cu unt și se toarnă compoziția în ea.
Se decorează cu jumătăți de felii subțiri de portocale.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 170 C și se coace prăjitura timp de 45-50 de minute. 
Imediat ce se scoate tava cu prăjitură din cuptor se toară siropul peste ea. Prăjitura fierbinte va absorbi imediat siropul aromat și dulce. Se lasă prăjitura să se răcorească  30 de minute și se scoate din tavă și se servește.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Portokalopita - placinta greceasca cu portocale si iaurt" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert placinta greceasca cu portocale si iaurt - Portokalopita

Postat de merisor67

Desert placinta greceasca cu portocale si iaurt - Portokalopita

Foile de plăcintă le desfacem, le răsfirăm într-o tavă și le lăsăm la uscat, 2-3 ore la loc cald. La sfărâmăm, apoi, în bucăți mai mici, direct în tavă. Mixăm...

Citeste continuarea

Desert Portokalopita

Postat de RODIMUR

Desert Portokalopita

Se decongelează foile de plăcintă, se desfac, se lasă la uscat, iar când sunt uscate, se sfărâmă în  bucățele. Cele 5 portocale necesare pentru prăjitură se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.09.2020, 21:23
Un deliciu !!! Daca are putin zahar , as gusta si eu !!! Ador ceramica ta
la 27.09.2020, 21:53
Foarte bună și aromată...Am făcut mai demult și am rămas cu o amintire plăcută...
la 27.09.2020, 22:03
la 27.09.2020, 22:03
la 28.09.2020, 09:09
Interesanta!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking