Desert prajitura Albinita

Postat de Meea in Prajituri
3 Feb 2020 | 3543 vizualizari
Desert prajitura Albinita

Îți spun sincer că nu am fost adepta acestei prăjituri niciodată. Nici nu știu dacă am mâncat de vreo 2-3 ori în viață. Întotdeauna m-au atras prăjiturile cremoase, nu mă dau în vânt după cele cu brânză sau fructe. Măi, dar Albinița făcută cu foi de casă te lasă lat, nu alta! Păi o făcusem pentru o prietenă și, din obișnuință, când tăiam marginile, am gustat și eu un pic. Știi că nu realizezi unele lucruri pe care le faci, dar acum mă bucur că am gustat.A fost dragoste la prima îmbucătură! Îți dai seama că apoi mi-am făcut și mie, nu? Trebuie să-i mulțumesc prietenei mele, altfel n-aș fi încercat această prăjitură niciodată. Mă tot gândesc la ea... ce delicioasă a fost! Așa pufoasă, cu cremă de unt și griș... se face de obicei cu gem de caise sau măceșe, dar eu am făcut-o cu gem de caise ȘI măceșe. Joac-o pe asta ha! Ce ciudat cum n-aș încerca niște rețete niciodată, că mi se pune câte un fix așa, aiurea! Ai pățit să știi că nu-ți place ceva și cu timpul, când guști încă o dată, să realizezi că este super delicios și că devine una dintre mâncărurile tale preferate? Te rog, spune că da, altfel o să mă simt puțin ciudat...

Ingrediente

  • Ingrediente foi de miere (4 buc.):
  • 250 g miere
  • 100 g unt
  • sare
  • 200 g zahăr
  • 600 g făină
  • 1 lingură bicarbonat de sodiu
  • 1 ou bătut
  • esență de vanilie
  • Ingrediente cremă:
  • 350 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • esență de vanilie
  • 100 g griș
  • 200 g unt
  • gem de caise și măceșe (sau doar de caise/măceșe)

Mod de preparare

 Foi: punem într-un vas mierea, untul, sarea, zahărul și punem vasul pe foc mic. Amestecăm cu un tel până când zahărul s-a topit și amestecul face spume.Lăsăm la răcit.

        Eu am fost alături de cel mai mare ajutor din bucătăria mea (mașina de frământat) și am pus înăuntru făina, oul bătut, bicarbonatul,vanilia și amestecul răcit și l-am lăsat să-și facă treaba. Dacă ești singură în bucătărie, formează un cuibușor în mijlocul făinii. Pune amestecul răcit în mijloc și restul ingredientelor și amestecă ușor, adăugând făină de pe margini. Începe să frămânți până obții un aluat omogen. Nu trebuie frământat prea mult.Cântărim aluatul și-l împărțim în 4 părți cât de cât egale. Eu am tot gutst din el ha! Este important ca fiecare bilă să fie de aprox. același gramaj, pentru că foile trebuie să fie la fel.

        Întindem pe masa bine înfăinată aluatul (Atenție să nu se lipească!) și modelăm o foaie subțire, în formă dreptunghiulară. A mea a avut aprox. 40cm lung. și 29 cm lăț. Este important ca foaia să aibă o formă bine definită și toate cele 4 foi să fie de aceleași lungimi.

        Rulăm foaia pe sucitor și o transportăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Înțepăm foaia cu furculița și o dăm la cuptor pentru aprox. 10 minute, la foc mic. Foaia va căpăta o nuanță arămie.

Lăsăm foile la răcit. Cât sunt calde, sunt destul de fragile, iar când sunt reci, vor fi foarte tari, ca niște biscuiți, dar se vor înmuia cu crema.

        Repetăm aceiași pași și pentru celelalte 3 foi rămase.
        Crema: pentru cremă vom pune zahărul, laptele și vanilia la fiert. Adăugăm grișul, amestecând continuu. Lăsăm grișul să fiarbă și apoi îl lăsăm la răcit.După ce s-a răcit complet grișul, adăugăm untul moale, tăiat cubulețe și mixăm până când obținem o cremă omogenă. Nu te speria, arată a cremă tăiată, dar nu este! Datorită grișului, așa va arăta crema, dar se spumează pe parcurs.

Peste prima foaie întindem jumătate din cremă, punem a doua foaie și o ungem cu gem, acoperim cu a treia foaie peste care punem restul de cremă. La sfârșit, punem și a patra foaie. Lăsăm prăjitura până a doua zi într-un loc răcoros cu ceva greutate deasupra. Eu am pus peste prăjitură foaie de copt, un tocător de lemn și câteva cărți mai grele. Greutatea va ajuta prăjitura să se lege și foile să se înmoaie. Este important să faci această prăjitură de pe o zi pe alta, să aibă timp foile să se înmoaie.
                    A doua zi, tăiem prăjitura, o pudrăm cu zahăr pudră și încercăm să nu o mâncăm pe toată din prima ha!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Albinita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Desert prajitura Albinita

Postat de sufletista

Desert prajitura Albinita

Foi- intr-o cratita adaugam untul, zaharul, oul, mierea si laptele. Punem pe foc mic amestecand continuu pana ce se topeste zaharul, apoi lasam sa se raceasca bine. Intr-un bol amestecam faina...

Citeste continuarea

Desert prajitura Albinita

Postat de mirela0911

Desert prajitura Albinita

Foile: Intr-o craticioara se pun untul, zaharul, oul, mierea si laptele. Se pune pe foc mic si se lasa sa se incalzeasca pana se topeste zaharul si totul se omogenizeaza, amestecand continuu. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.02.2020, 21:26
la 03.02.2020, 21:31
Bună și asta...!
la 04.02.2020, 09:24
la 04.02.2020, 09:41
Yummi!
la 04.02.2020, 11:14
Delicioasa!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking