Desert prajitura cu blat din albusuri si crema de portocale

Postat de RODIMUR in Prajituri
18 Noi 2019 | 5710 vizualizari
Desert prajitura cu blat din albusuri si crema de portocale

De la maioneze, sau de la unele creme se tot adună albușuri pe care le folosesc pentru blaturi rapide, pufoase și economice. De această dată am folosit blatul excelent care mi-a ieșit din 10 albușuri, la o prăjitură cu o cremă cu aromă de portocale. A fost ultima prăjitură dinainte de acest Post al Crăciunului. ”A fost” este un fel de a zice, pentru că mai avem și acum în frigider încă 8 prăjiturele cremoase și aromate.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 10 albușuri
  • 1 praf de sare
  • 10 linguri de zahăr tos
  • 1 praf de copt
  • coaja de la o limetă (lămâie)
  • 1 plic de vanilie
  • 10 linguri de făină albă
  • Pentru sirop:
  • 100 ml de apă
  • 3 linguri de zahăr tos
  • 2-3 linguri de zeamă de portocale
  • Pentru cremă:
  • 3 gălbenușuri
  • 400 ml de lapte
  • 4 linguri de amidon alimentar
  • 150 grame de zahăr
  • coaja răzuită de la 2 portocale
  • 1 plic de gelatină
  • zeama de la 2 portocale (100-150 ml)
  • Pentru frișcă:
  • 300 ml de smântână grasă
  • 3 linguri de zahăr tos
  • 1 plic de vanilie
  • Pentru decor:
  • 1 portocală

Mod de preparare

Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când acestea cresc în volum, se adaugă zahărul turnat puțin câte puțin, vanilia, coaja de limetă, iar când compoziția este bine legată, se adaugă, ”în ploaie” făina amestecată cu praful de copt.

Se toarnă compoziția în tava prevăzută cu hârtie de copt și unsă cu unt, sau ulei de floarea soarelui. Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce blatul crește și se rumenește frumos. Atunci se scoate tava din cuptor și când blatul se răcorește puțin se scoate, cu tot cu hârtia de copt și se lasă să se răcească definitiv, după care se taie, la orizontală în două foi.

Cât timp blatul stă la cuptor, se face crema. Pentru aceasta se amestecă ingredientele solide (zahărul tos și amidonul). Se adaugă cele 3 gălbenușuri și apoi laptele, puțin câte puțin. Când compoziția este omogenă, se dă cratița la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se ia de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecând în ea din când în când, ca să nu se formeze pojghiță.

Se razuiește coaja de la două portocale, se adaugă în crema care s-a mai răcorit puțin și se amestecă pentru omogenizare.

Se toarnă zeama de portocale (100-150 ml) peste gelatină și cât aceasta se hidratează, se face frișca, mixând smântâna cu zahărul tos și vanilia. Când frișca este gata, se dă la frigider, până ce se răcorește crema.

Când crema s-a răcorit, se adaugă gelatina hidratată și se mixează până la încorporarea ei. Se adaugă apoi frișca și după mixare și omogenizare, crema este gata pregătită pentru definitivarea prăjiturii.

Se face siropul și când este bine legat se dă la răcit și se adaugă apoi zeama de portocale.

Se însiropează foaia de blat care va sta la baza prăjiturii, se unge uniform cu jumătate din cantitatea de cremă, se acoperă cu cealaltă foaie de blat, însiropată pe partea care se suprapune peste cremă. Cu restul de cremă se unge uniform cea de-a doua foaie de blat.

Se dă prăjitura la rece pentru 5-6 ore, se decupează marginile și se porționează.

Se taie portocala pentru decor și se decorează prăjiturile. Se ține la frigider până ce se termină.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu blat din albusuri si crema de portocale" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Retete similare

Desert prajitura cu visine si ciocolata

Postat de oanapl

Desert prajitura cu visine si ciocolata

Pentru blat, mixezi albușurile cu puțină sare până devin spumoase, apoi adaugi treptat zahărul măcinat amestecat cu zaharul vanilat. După ce ai adăugat jumătate din cantitatea de...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu blaturi din albusuri si crema de nuca caramelizata

Postat de katty

Desert prajitura cu blaturi din albusuri si crema de nuca caramelizata

Incepem cu pregatirea blaturilor. Mixam albusurile cu un praf de sare pana formeaza moturi, apoi adaugam zaharul si mixam in continuare pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.11.2019, 12:41
Se poate sa primesc castronul unde ai preparat crema ? Il curat eu luna si bec )
la 18.11.2019, 12:46
Mihaela, și mie-mi place să ”curăț” castroanele astea Dar acum este gata spălat și pus la locul lui, în dulap. În schimb, mai avem destule prăjituri în frigider, așa că-ți ofer cu dragă inimă...
la 18.11.2019, 12:50
ma invit si eu la o degustare...
la 18.11.2019, 12:55
Foarte bine, Claudia! Mai sunt destule prăjiturele și te servesc cu mare drag...!
la 18.11.2019, 13:34

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking