Desert prajitura cu foi cu miere, crema caramel si pasta de macese

Postat de panacris in Prajituri
5 Ian 2019 | 3001 vizualizari
Desert prajitura cu foi cu miere, crema caramel si pasta de macese

Cum ma stiti, eu nu-s prea prietena cu dulcele, dar din asta nu m-am oprit sa pap ;) Pot sa spun ca s-ar incadra in "reteta romaneasca", deoarece mierea si macesele sunt produse autohtone :) Mi-am facut norma de dulce pentru tot anul 2019 :))) La fel poze intermediare, ioc, ca totul a fost pe repede inainte :D Chiar si aceste poze de prezentare, in mare viteza, ca se evaporau, instant! Spor si pofta buna! :-*

Ingrediente

  • FOILE
    • faina alba de grau 400 g.,
    • miere 150 g.,
    • zahar tos 150 g.,
    • zahar vanilinat 1 plic,
    • lapte 50 ml.,
    • amoniac 1 lingurita,
    • ou 1 bucata.
    • CREMA:
    • unt 250 g.,
    • faina alba de grau 50 g.,
    • lapte condensat cu aroma de caramel 400 ml.,
    • zahar vanilinat 1 plic.
    • Pasta de macese 1 borcan cca. 400 ml.
    PENTRU GLAZURA:
  • Cuvertura de ciocolata neagra sau ciocolata neagra Poiana 200 g.

Mod de preparare

Intr-un vas se amesteca mierea, zaharul tos, zaharul vanilinat, untul, oul intreg, laptele si amoniacul si se pun la foc mic, nu direct pe flacara, pana cand incepe sa fiarba compozitia, se umlfa si isi dubleaza compozitia. apoi se ia de pe foc imediat si se adauga faina toata deodata, amestecand energic, cu telul in forma de para, pana se incorporeaza bine toate ingredientele. Se lasa sa se raceasca, apoi se imparte in 4 bucati, din care se intind foi, care se coc pe fundul tavii, la foc mic.

 Pentru crema, faina se dilueaza cu 100 ml. lapte condensat, pana se omogenizeaza. Restul de lapte se pune la fiert . Dupa primul clocot se adauga faina diluata cu lapte, in suvoi subtire, amestecandu-se continuu pana se ingroase ca si o smantana. Se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si zaharul vanilinat, amestecandu-se continuu pana se raceste. Apoi se adauga untul moale si se amesteca pana se omogenizeaza, crema. Crema se lasa la racorit acoperita cu folie alimentara pentru a nu se face o crusta deasupra.

A doua zi se trece la montarea prajiturii, prima foaie, un strat de crema, a doua foaie, pasta de macese, a treia foaie un strat de crema, a patra foaie, glazura de ciocolata.

Pentru glazura, se pune cuvertura sau ciocolata rupta bucatale intr-un vas micut, la Bain-Marie, mai specific un vas cu apa rece se pune la fiert la foc mediu, peste care se pune vasul cu ciocolata la topit. Se amesteca usor, ca sa se topeasca ciocolata uniform. O precizare, pentru cuvertura de ciocolata de la LIDL, nu aveti nevoie de niciun adaos de grasime, in schimb pentru ciocolata, se pune 1 lingura de ulei ( vegetal: de floarea soarelui, rapita sau cocos!). Glazura de ciocolata se lasa la racorit si apoi se intinde cu ajutorul unei pensule, uniform pe toata suprafata prajiturii. Prajitura se lasa la rece, pana a doua sau chiar a treia zi. Se portioneaza, dupa ce a fost lasata un pic in aerul cald din bucatarie, astfel, riscati cum am patit eu sa crape glazura in momentul felierii! Spor si pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu foi cu miere, crema caramel si pasta de macese" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu mere si crumble cu nuca

Postat de rocsi_1612

Prajitura cu mere si crumble cu nuca

Incepem cu umplutura: Spalam merele, le decojim, le trecem prin razatoarea mare si le stoarcem putin intre maini. Intr-o cratita punem uleiul, merele rase, zaharul si le transferam pe...

Citeste continuarea

Desert Prajitura razuita cu mere si migdale

Postat de mirela0911

Desert Prajitura razuita cu mere si migdale

Merele se spala si se curata de coaja. Se dau pe razatoarea cu gauri mari si se pun la calit intr-o cratita. Se adauga zaharul dupa gust (in functie si de cat sunt de dulci merele) si se amesteca....

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.01.2019, 17:09
la 05.01.2019, 17:21
Oooo! Ce deliciu! Vin la tine!
la 05.01.2019, 17:56
Cu cremă caramel și pastă de măceșe, trebuie să fie tare bun...!
la 05.01.2019, 18:01
la 05.01.2019, 18:07
Foile cu miere sunt preferatele mele

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking