Desert prajitura cu foi cu miere, crema caramel si pasta de macese

Postat de panacris in Prajituri
5 Ian 2019 | 3035 vizualizari
Desert prajitura cu foi cu miere, crema caramel si pasta de macese

Cum ma stiti, eu nu-s prea prietena cu dulcele, dar din asta nu m-am oprit sa pap ;) Pot sa spun ca s-ar incadra in "reteta romaneasca", deoarece mierea si macesele sunt produse autohtone :) Mi-am facut norma de dulce pentru tot anul 2019 :))) La fel poze intermediare, ioc, ca totul a fost pe repede inainte :D Chiar si aceste poze de prezentare, in mare viteza, ca se evaporau, instant! Spor si pofta buna! :-*

Ingrediente

  • FOILE
    • faina alba de grau 400 g.,
    • miere 150 g.,
    • zahar tos 150 g.,
    • zahar vanilinat 1 plic,
    • lapte 50 ml.,
    • amoniac 1 lingurita,
    • ou 1 bucata.
    • CREMA:
    • unt 250 g.,
    • faina alba de grau 50 g.,
    • lapte condensat cu aroma de caramel 400 ml.,
    • zahar vanilinat 1 plic.
    • Pasta de macese 1 borcan cca. 400 ml.
    PENTRU GLAZURA:
  • Cuvertura de ciocolata neagra sau ciocolata neagra Poiana 200 g.

Mod de preparare

Intr-un vas se amesteca mierea, zaharul tos, zaharul vanilinat, untul, oul intreg, laptele si amoniacul si se pun la foc mic, nu direct pe flacara, pana cand incepe sa fiarba compozitia, se umlfa si isi dubleaza compozitia. apoi se ia de pe foc imediat si se adauga faina toata deodata, amestecand energic, cu telul in forma de para, pana se incorporeaza bine toate ingredientele. Se lasa sa se raceasca, apoi se imparte in 4 bucati, din care se intind foi, care se coc pe fundul tavii, la foc mic.

 Pentru crema, faina se dilueaza cu 100 ml. lapte condensat, pana se omogenizeaza. Restul de lapte se pune la fiert . Dupa primul clocot se adauga faina diluata cu lapte, in suvoi subtire, amestecandu-se continuu pana se ingroase ca si o smantana. Se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si zaharul vanilinat, amestecandu-se continuu pana se raceste. Apoi se adauga untul moale si se amesteca pana se omogenizeaza, crema. Crema se lasa la racorit acoperita cu folie alimentara pentru a nu se face o crusta deasupra.

A doua zi se trece la montarea prajiturii, prima foaie, un strat de crema, a doua foaie, pasta de macese, a treia foaie un strat de crema, a patra foaie, glazura de ciocolata.

Pentru glazura, se pune cuvertura sau ciocolata rupta bucatale intr-un vas micut, la Bain-Marie, mai specific un vas cu apa rece se pune la fiert la foc mediu, peste care se pune vasul cu ciocolata la topit. Se amesteca usor, ca sa se topeasca ciocolata uniform. O precizare, pentru cuvertura de ciocolata de la LIDL, nu aveti nevoie de niciun adaos de grasime, in schimb pentru ciocolata, se pune 1 lingura de ulei ( vegetal: de floarea soarelui, rapita sau cocos!). Glazura de ciocolata se lasa la racorit si apoi se intinde cu ajutorul unei pensule, uniform pe toata suprafata prajiturii. Prajitura se lasa la rece, pana a doua sau chiar a treia zi. Se portioneaza, dupa ce a fost lasata un pic in aerul cald din bucatarie, astfel, riscati cum am patit eu sa crape glazura in momentul felierii! Spor si pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu foi cu miere, crema caramel si pasta de macese" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert prajitura cu crema de mascarpone si ananas

Postat de merisor67

Desert prajitura cu crema de mascarpone si ananas

Pentru blat , separam albusurile de galbenusuri si le vom mixa cu putina sare pana devin spumoase, apoi vom adauga treptat zaharul si mixam pana obtinem o bezea foarte tare, atat de tare incat...

Citeste continuarea

Cozonac cu mar si scortisoara

Postat de andaoana

Cozonac cu mar si scortisoara

Incalzim 50 ml lapte , nu foarte tare , atat doar cat sa fie caldut . Dizolvam in el drojdia impreuna cu o lingura de zahar si una de faina . Amestecam bine si lasam la loc caldut pentru 10...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.01.2019, 17:09
la 05.01.2019, 17:21
Oooo! Ce deliciu! Vin la tine!
la 05.01.2019, 17:56
Cu cremă caramel și pastă de măceșe, trebuie să fie tare bun...!
la 05.01.2019, 18:01
la 05.01.2019, 18:07
Foile cu miere sunt preferatele mele

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking