Desert prajitura cu gem de caise si bezea cu nuci

Postat de merisor67 in Prajituri
6 Dec 2018 | 11060 vizualizari
Desert prajitura cu gem de caise si bezea cu nuci

Este o prăjitură simplă, dar tare gustoasă, cu aluat fraged ce se topește instant de la prima degustare, gem acrișor de caise și bezea cu multă nucă. Este cunoscută și sub denumirea de „Prăjitura Figaro”. Eu nu am pudrat-o cu zahăr că nu am vrut-o foarte dulce și îmi place cum arată fix așa cum a ieșit.  

Ingrediente

  • Pentru aluatul fraged:
  • 250 g unt cu 82% grăsime
  • 75 g zahăr
  • 30 g zahăr vanilat
  • 6 gălbenușuri, medii
  • puțină sare
  • 500 g făină
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie sau oțet
  • Pentru bezeaua cu nucă:
  • 6 albușuri
  • 125 g zahăr
  • 30 g zahăr vanilat
  • 200 g nucă măcinată fin
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • un vârf cuțit cu sare
  • Umplutura:
  • 750 g gem de caise acrișor

Mod de preparare

Pregătim aluatul pe care îl lăsăm la rece 20 de minute.

Amestecăm într-un vas gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul amestecat cu cel vanilat și adăugăm untul rece, tăiat în cubulețe.

Imediat adăugăm și bicarbonatul stins în zeamă de lămâie, sau oțet și frământăm cu mâinile aluatul, adăugând, treptat, făina.

Vom obține un aluat nisipos, pe care îl lăsăm la rece învelit în folie, pentru 20 de minute.

Pregătim bezeaua cu nucă.

Mixăm spumă, albușurile presărate cu sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul, zahărul vanilat și zeama de lămâie și mixăm până obținem acea bezea fermă, care rămâne fixată pe pereții vasului, dacă îl răsturnăm invers.

Adăugăm treptat nuca măcinată și omogenizăm bezeaua, ușor, pentru a nu se lăsa, folosind o spatulă.

Întindem aluatul în tava( 28/40 cm) unsă cu unt sau ulei și tapetată cu făină.

Peste el întindem gemul de caise și deasupra bezeaua cu nucă.

Eu am întins aluatul direct în tavă, fiind unul nisipos, nu m-am mai complicat să-l întind întâi pe masă.

Bezeaua am pus-o cu lingura peste gemul de caise, din loc în loc, apoi am nivelat-o ușor cu o spatulă de tort.

Coacem prăjitura pentru 30-35 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, sau până când bezeaua se usucă și se rumenește bine la suprafață.

După stingerea focului, mai lăsăm prăjitura în cuptor 5-6 minute, pentru a nu se deforma bezeaua, la contactul cu aerul rece.

Lăsăm prăjitura să se tempereze, apoi o porționăm și o servim, alături de cei dragi.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu gem de caise si bezea cu nuci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (33)
Retete similare

Reteta de chec cu dovleac si nuci

Postat de katty

Reteta de chec cu dovleac si nuci

Iata cat de simplu se prepara Reteta de chec cu dovleac si nuci: Punem piureul de dovleac intr-un castron impreuna cu sarea, ouale si zaharul. Mixam bine compozitia pana devine fina si isi...

Citeste continuarea

Fursecuri fragede cu migdale si cirese confiate

Postat de andaoana

Fursecuri fragede cu migdale si cirese confiate

Incepem prin a freca untul cu zaharul pana se face o crema si nu se simte zaharul . Ca sa ne fie mai usor si sa mearga mai repede se poate folosi zahar pudra. Eu imi fac zahar pudra cu ajutorul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.12.2018, 18:14
O prăjitură delicioasă, cu așa ingrediente minunate!
la 06.12.2018, 18:32
Mulțumesc, Rodica!
la 06.12.2018, 18:32
la 06.12.2018, 18:40
Arata grozav
la 06.12.2018, 18:43
Mulțumesc frumos, bucătăraș drăgălaș!

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking