Ingrediente
- Pentru blat:
- 1 cana si jumatate de faina
- 3 linguri cacao neagra
- 1 lingura cafea naturala macinata(nu cafea instant)
- ½ lingurita bicarbonat+1/2 lingurita praf de copt
- 1 praf de sare
- 6 linguri zahar brut
- ½ cana ulei
- ½ cana lapte dulce+1/2 cana iaurt de baut(sau orice alt iaurt aveti)
- 1 lingura extract de vanilie
- Pentru mousse-ul de caramel:
- 100 gr zahar alb
- 100 ml smantana
- 1 lingura unt
- 1 praf mic de sare
- 400 ml smanatana pentru frisca batuta spuma
- 1 plic agar agar(5 gr) + 50 ml apa
- In plus:
- 650-700 gr mere(rase si calite)
- 1 lingurita scortisoara rasa
Mod de preparare
Pentru blat: se amesteca ingredientele uscate intru-un castron, respectiv: faina, cacao, cafea, sare, bicarbonat, praf de copt. In alt castron se amesteca cu un tel ingrediente umede, respectiv: laptele dulce, iaurtul, uleiul, vanilia. Peste ingredientele umede se adauga cele uscate, se amesteca cu telul pana la incorporarea completa a ingredientelor. Faceti prajitura dupa cum doriti, intr-o tava dreptunghiulara, rotunda pentru torturi, forme de mini checuri, etc. Eu am ales o forma de tarte (18 cm) si 8 mini checuri. Am distribuit aluatul egal in toate formele. Le-am pus in tava mare a aragazului si le-am copt timp de 18-20 minute la 170 grade Celsius. Se lasa sa se raceasca si nu se insiropeaza blaturile. Merele fiind destul de umede, blatul va absorbii din umiditatea lor.
Dupa ce blaturile s-au racit, se pune peste ele un strat de mere cu scortisoara.
Pentru mousse: se face pentru inceput caramelul. Punem zaharul intr-o craticioara si-l lasam sa se caramelizeze. Amestecam usor si-l lasam pe foc pana capata culoarea chihlimbarului. Se pune untul, se amesteca cu un tel si imediat se pune si smantana. Agar afgar-ul am uitat sa va spun ca se pune de la inceput la hidratat in 50 ml apa. In momentul in care am pus smantana, punem craticioara pe flacara mica a aragazului, punem si agar agar-ul hidratat in apa, amestecam si lasam pe foc 5 minute. Dam craticioara deoparte si lasam sa se raceasca pana devine suportabil pe buze/la gustat. Se amesteca cu frisca batuta si se amesteca usor cu o spatula sau tel. Asa calduta, pana nu apuca sa se intareasca, se pune mousse-ul peste stratul de mere. Se pudreaza cu putina scortisoara si se da la frigider pentru 2-3 ore. Lasam prajiturile asa sau le decoram cu ciocolata topita si batoane de scortisoara. Sa va fie de folos!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mere si mousse de caramel" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
|