Desert prajitura cu mere si mousse de caramel

Postat de simona72 in Prajituri
28 Noi 2019 | 3689 vizualizari
Desert prajitura cu mere si mousse de caramel

Blatul este unul extrem de simplu si uimitor pentru mine. Nu prea fac prajituri de post, dar blatul asta poate sa fie unul. Nu am avut oua, asa ca am improvizat. Am folosit lapte dulce si iaurt pentru a face blatul fraged. Daca vreti ca prajitura sau blatul sa fie de post, inlouiti laptele cu apa minerala.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 1 cana si jumatate de faina
  • 3 linguri cacao neagra
  • 1 lingura cafea naturala macinata(nu cafea instant)
  • ½ lingurita bicarbonat+1/2 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 6 linguri zahar brut
  • ½ cana ulei
  • ½ cana lapte dulce+1/2 cana iaurt de baut(sau orice alt iaurt aveti)
  • 1 lingura extract de vanilie
  • Pentru mousse-ul de caramel:
  • 100 gr zahar alb
  • 100 ml smantana
  • 1 lingura unt
  • 1 praf mic de sare
  • 400 ml smanatana pentru frisca batuta spuma
  • 1 plic agar agar(5 gr) + 50 ml apa
  • In plus:
  • 650-700 gr mere(rase si calite)
  • 1 lingurita scortisoara rasa

Mod de preparare

Pentru blat: se amesteca ingredientele uscate intru-un castron, respectiv: faina, cacao, cafea, sare, bicarbonat, praf de copt. In alt castron se amesteca cu un tel ingrediente umede, respectiv: laptele dulce, iaurtul, uleiul, vanilia. Peste ingredientele umede se adauga cele uscate, se amesteca cu telul pana la incorporarea completa a ingredientelor. Faceti prajitura dupa cum doriti, intr-o tava dreptunghiulara, rotunda pentru torturi, forme de mini checuri, etc. Eu am ales o forma de tarte (18 cm) si 8 mini checuri. Am distribuit aluatul egal in toate formele. Le-am pus in tava mare a aragazului si le-am copt timp de 18-20 minute la 170 grade Celsius. Se lasa sa se raceasca si nu se insiropeaza blaturile. Merele fiind destul de umede, blatul va absorbii din umiditatea lor.

Dupa ce blaturile s-au racit, se pune peste ele un strat de mere cu scortisoara.

Pentru mousse: se face pentru inceput caramelul. Punem zaharul intr-o craticioara si-l lasam sa se caramelizeze. Amestecam usor si-l lasam pe foc pana capata culoarea chihlimbarului. Se pune untul, se amesteca cu un tel si imediat se pune si smantana. Agar afgar-ul am uitat sa va spun ca se pune de la inceput la hidratat in 50 ml apa. In momentul in care am pus smantana, punem craticioara pe flacara mica a aragazului, punem si agar agar-ul hidratat in apa, amestecam si lasam pe foc 5 minute. Dam craticioara deoparte si lasam sa se raceasca pana devine suportabil pe buze/la gustat. Se amesteca cu frisca batuta si se amesteca usor cu o spatula sau tel. Asa calduta, pana nu apuca sa se intareasca, se pune mousse-ul peste stratul de mere. Se pudreaza cu putina scortisoara si se da la frigider pentru 2-3 ore. Lasam prajiturile asa sau le decoram cu ciocolata topita si batoane de scortisoara. Sa va fie de folos!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mere si mousse de caramel" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Rulada Diplomat de primavara

Postat de simona72

Rulada Diplomat de primavara

Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza 1 minut cu un praf de sare. Se adauga zaharul brut si se continua mixarea pana obtinem o bezea ferma. Se adauga pe rand...

Citeste continuarea

Placinta cu branza

Postat de Ksenya

Placinta cu branza

Mai intai facem aluatul. Oualele le frecam cu zaharul, adaugam treptat uleiul, apoi faina cu praful de copt si laptele, esenta de vanilie, praful de sare. Obtinem un aluat ceva mai gros decat cel...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.11.2019, 16:26
buna buna
la 28.11.2019, 16:36
Parca intindeai niste placinte nu chestii din astea sofisticheisan.....
la 28.11.2019, 19:16
la 28.11.2019, 20:09
Blatul ,improvizat sau nu,,este o bunatate!O sa-l testez pe o prajitura cu crema si mere.......deocamdata
la 28.11.2019, 20:13
Buna!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking