Ingrediente
- Pentru foi:
- 2 oua
- 100 g zahar
- 2 linguri miere
- 25 g unt
- 1 lingurita bicarbonat
- ~300 g faina
- Pentru crema de vanilie:
- 4 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 3 linguri amidon
- 500 ml lapte
- 150 g unt
- esenta de vanilie
Mod de preparare
Foi:
Ouale se mixeaza cu zaharul, pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga untul si mierea. Se pune vasul la bain-marie. Se amesteca pana zaharul din compozitie s-a topit si crema se incalzeste. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur, pana compozitia devine spumoasa si creste in volum.
Se pune faina intr-un vas, se toarna deasupra crema de oua si se omogenizeaza. Se framanta si se adauga faina daca mai este necesar, cat sa iasa un aluat ca o plastilina.
Aluatul se imparte in 4, apoi se intinde in foaie cat mai subtire, direct pe fundul tavii (20/30 cm) presarata cu faina. Se inteapa din loc in loc cu furculita. Foile se coc la foc mediu spre mare cat sa devina foaia aurie, in jur de 10 minute.
- Aluatul se pastreaza la cald, caci are tentinta de a se intari.
- Atentie, foile se ard foarte usor.
- Daca aveti rabdare sa intindeti aluatul foarte bine si subtire, se pot obtine 5 foi.
Foile sunt moi si destul de fragile, dar dupa ce se racesc, devin crocante.
Crema de vanilie:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor si punem vasul pe foc mic. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.
In budinca racita incorporam untul batut, adaugand cate o lingura si amestecand bine dupa fiecare. La sfarsit aromam dupa gust cu esenta de vanilie.
Repartizam crema intre cele 4 foi cu miere si dam la frigider pana crema se intareste si foile se inmoaie.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu miere si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
|