Ingrediente
Blat:
- 6 oua
- 150 g zahar
- 4 linguri apa fierbinte
- 150 ml ulei
- 150 g faina
- 150 g nuca prajita
- un praf de sare
- un plic praf de copt
Crema caramel:
- 1 cana zahar
- 1 cana apa
- 3 linguri faina
- 100 g nuca prajita macinata
- 1 ou
- 3 linguri zahar
- 1 pachet margarina Rama
Frisca:
- 300 ml frisca lichida
- 2-3 linguri zahar pudra
- 2-3 picaturi zeama de lamaie
Pentru ornat:
- 150 g nuca
- 5 linguri zahar caramelizate
Mod de preparare
Blatul: Se bat albusurile cu sarea, apoi se adauga zaharul in 2-3 reprize. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, usor, ca la maioneza. Le amestecam cu albusurile, fara sa mai batem, adaugam pe rand faina, praful de copt si nuca prajita, maruntita. Asezam neaparat hartie de copt in tava, turnam compozitia si coacem 30 minute.
Frisca: Batem frisca lichida cu 2-3 linguri de zahar pudra si cu 2-3 picaturi de zeama de lamaie pana se intareste bine.
Krantz: Caramelizam 5 linguri de zahar impreuna cu nuca. Turnam nuca pe un capac de lemn si lasam la racit. Dupa racire ''ii dam bataie '' cu sucitorul pana cand zdrobim bine krantzul.
Crema: In vasul in care am caramelizat nuca facem crema caramel. Topim zaharul, avand grija sa capete usor culoarea coniacului, adaugam apa si lasam la fiert pana se topeste zaharul. Mixam oul cu cele 3 linguri de zahar, adaugam faina si inca 3 linguri de apa. Turnam compozitia peste siropul de zahar ars si fierbem pana se ingroasa. Lasam la racit. Cand e inca calduta adaugam margarina cubulete, la temperatura camerei. Combinam caramelul racit cu frisca si nuca prajita.
Eu am lasat blatul intreg, caci mi s-a parut nu prea inalt. Timea l-a taiat in doua. Crezand ca pot obtine 'niste efecte'' am pus trei patrimi din crema peste blatul intreg si am adaugat peste niste biscuiti cu cacao Picnic. Peste biscuiti am intins crema ramasa, iar pe deasupra am presarat KRANTZUL din belsug. Am taiat-o a doua zi .
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu nuca si caramel" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
|