Desert prajitura de post, cu gem si nuca

Postat de RODIMUR in Prajituri
15 Dec 2019 | 15407 vizualizari
Desert prajitura de post, cu gem si nuca

Am făcut această prăjitură după o rețetă veche, din timpul comunismului, rețetă în care folosirea margarinei nu avea o motivație religioasă, ci una economică: untul se găsea foarte greu și foarte rar, așa că se păstra pentru hrana copiilor... Cu toate acestea, prăjitura de față prezintă unele avantaje: este economică și de post. În plus, se face destul de ușor și repede. Este atât de bună și fragedă, încât merită făcută mai des, chiar și în perioadele în care nu sunt restricții alimentare din motive religioase.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 325 grame de făină albă
  • 100 grame de nucă măcinată
  • 175 grame de margarină
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare extrafină
  • 1 plic de praf de copt
  • 50 ml de apă minerală
  • 125 grame de zahăr tos
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • Pentru umplutură:
  • 1 borcan de gem de gutui (300-350 grame)
  • 100 grame de nucă mărunțită grosier

Mod de preparare

Pentru aluat se mixează margarina cu: zahărul tos, vanilia și sarea. Se adaugă zeama de lămâie, 100 grame de nucă măcinată și apa minerală. Când compoziția este omogenă se adaugă făina amestecată cu praful de copt.

Se frământă aluatul până ce se uniformizează. Se reține separat 1/5 din cantitatea de aluat, căreia i se adaugă încă 3-4 linguri de făină, ca să devină mai tare și dens, pentru a putea fi dat pe răzătoare.

Se întinde aluatul (manual, sau cu lingura) în tava de copt, unsă dinainte cu margarină. Se nivelează și apoi se întinde un strat de gem.

Peste stratul de gem se presară 100 grame de nucă rumenită și mărunțită grosier.

Deasupra se răzuie, pe răzătoarea mare, aluatul reținut separat și se dă tava la cuptor, la temperatură medie pentru 30-35 de minute.

Când este gata (aluatul răzuit se vede uscat și rumenit) se scoate tava din cuptor și se lasă la răcorit.

Când prăjitura s-a răcit complet, i se îndepărtează marginile și apoi se porționează.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura de post, cu gem si nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert negresa de post cu visine si nuca

Postat de mirela0911

Desert negresa de post cu visine si nuca

Laptele de cocos se toarna intr-un bol impreuna cu apa minerala. (Eu am avut din conserva, a trebuit sa-l incalzesc usor pentru a-l putea scoate). Se pune sarea, zaharul si zaharul vanilat si se...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu ulei de cocos, mere si gem, de post

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu ulei de cocos, mere si gem, de post

Incepeti cu pregatirea  umpluturei , ca sa se racoreasca. Curatati merele de coaja, le dati pe razatoarea mare. Puneti o tigaie pe foc, adaugati ulei de cocos si merele. Amestecati in ele din...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.12.2019, 13:55
Yami!
la 15.12.2019, 14:05
Mulțumesc frumos, Lucy!
la 15.12.2019, 15:18
Ce bunătate acolo
la 15.12.2019, 15:41
Îți mulțumesc frumos, Găbytza!
la 15.12.2019, 17:48
La soacra mea am mancat pentru prima data.

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking