Ingrediente
- Pentru aluat:
- 325 grame de făină albă
- 100 grame de nucă măcinată
- 175 grame de margarină
- 1 plic de vanilie
- 1 praf de sare extrafină
- 1 plic de praf de copt
- 50 ml de apă minerală
- 125 grame de zahăr tos
- zeama de la 1/2 lămâie
- Pentru umplutură:
- 1 borcan de gem de gutui (300-350 grame)
- 100 grame de nucă mărunțită grosier
Mod de preparare
Pentru aluat se mixează margarina cu: zahărul tos, vanilia și sarea. Se adaugă zeama de lămâie, 100 grame de nucă măcinată și apa minerală. Când compoziția este omogenă se adaugă făina amestecată cu praful de copt.
Se frământă aluatul până ce se uniformizează. Se reține separat 1/5 din cantitatea de aluat, căreia i se adaugă încă 3-4 linguri de făină, ca să devină mai tare și dens, pentru a putea fi dat pe răzătoare.
Se întinde aluatul (manual, sau cu lingura) în tava de copt, unsă dinainte cu margarină. Se nivelează și apoi se întinde un strat de gem.
Peste stratul de gem se presară 100 grame de nucă rumenită și mărunțită grosier.
Deasupra se răzuie, pe răzătoarea mare, aluatul reținut separat și se dă tava la cuptor, la temperatură medie pentru 30-35 de minute.
Când este gata (aluatul răzuit se vede uscat și rumenit) se scoate tava din cuptor și se lasă la răcorit.
Când prăjitura s-a răcit complet, i se îndepărtează marginile și apoi se porționează.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura de post, cu gem si nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
|