Desert prajitura deliciu cu nuca si caramel

Postat de timea in Prajituri
5 Iun 2014 | 268421 vizualizari
Desert prajitura deliciu cu nuca si caramel

Am tot incercat de-a lungul timpului prajituri cu nuca si caramel, mai toate fiind experientele mele de care am fost destul de multumita. Insa pot sa spun cu mana pe inima ca de departe aceasta combinatie pe care am sa o prezint mai jos e cea mai reusita. Motiv pentru care a trebuit sa ii pun numele de deliciu, este prea delicioasa ca sa nu se numeasca asa. La ora actuala, in topul prajiturilor cu crema, aceasta ocupa locul intai :) . Mi-e si frica sa o fac din nou pentru ca as manca prea mult din ea :))

Ingrediente

  • Blat
  • 6 oua
  • 150 gr zahar
  • 4 linguri apa fierbinte
  • 150 ml ulei
  • 150 gr faina
  • 150 gr nuca
  • 1 plic praf de copt
  • un varf de sare
  • Crema caramel
  • 1 cana zahar (o cana normala de apa)
  • 1 cana apa
  • 3 linguri faina
  • 1 ou + 3 linguri zahar
  • 125 gr unt
  • 300 ml frisca lichida indulcita
  • pentru ornat:
  • aprox 150gr nuca prajita

Mod de preparare

Blat: mixam albusurile cu un varf de sare pana devin spuma. Adaugam zaharul treptat, alternand cu apa fierbinte mixand cu mixerul la viteza mare. Adaugam apoi galbenusurile si uleiul mixand in continuare. La final adaugam faina amestecata cu praful de copt , amestecand usor cu o spatula si apoi nuca macinata.

Turnam intr-o tava (aprox 25-35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 30 de minute. Verificam cu o scobitoare daca blatul este copt.

Scoatem din cuptor si lasam la racit.

Blatul se poate face cu o zi inainte pentru ca se taie mult mai usor a doua zi. Nu este un blat inalt deci nu va speriati. O sa il taiati cu grija in doua sau puteti sa nu il taiati deloc si puneti direct crema peste blat.

 Crema: caramelizam zaharul pana devine auriu, avand grija sa nu se arda. Turnam peste zaharul caramelizat apa (atentie!! mare la aburi) si lasam pe foc pana se topeste caramelul apoi luam de pe foc si lasam la racit.

Separat mixam oul cu cele 3 linguri de zahar, adaugam faina si apoi siropul de zahar racit.

Punem pe foc mic si amestecam pana se ingroasa si devine ca o budinca.
Luam de pe foc si adaugam untul, amestecand pana se topeste. Lasam la racit. Din crema caramel punem deoparte 3 linguri.  

Separat intr-un bol mixam frisca lichida pana incepe sa sa intareasca. Adaugam treptat din crema caramel si mixam.

Obtinem o crema pufoasa cu gust de caramel.  

Intr-o tigaie punem nuca taiata bucatele si o prajim avand grija sa nu se arda.   

Asamblare:

- taiem blatul in doua ( sau il lasam intreg dupa preferintele fiecaruia)

- punem trei sferturi din crema peste prima foaie si nivelam

- asezam a doua foaie de blat si ungem cu restul de crema

- presaram deasupra nuca prajita (trebuie sa fie rece) 

- peste nuca trasam dungi cu crema caramel pastrata.

Punem crema intr-o punguta pe care o gaurim si apoi trasam dungi sau stropim nuca prajita cu crema.

Dam prajitura la rece minim 2 ore inainte de a felia

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura deliciu cu nuca si caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (75)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura Deliciu cu caramel

Postat de merisor67

Desert prajitura Deliciu cu caramel

Caramel : Intr-un vas cu pereti dubli punem cele 200 gr zahar la caramelizat, amestecand cu o paleta sa nu se arda si sa se caramelizeze uniform. Cand zaharul este complet diluat, adaugam 400 ml...

Citeste continuarea

Reteta de prajitura Snickers, un deliciu cu alune si caramel

Postat de Ela68

Reteta de prajitura Snickers, un deliciu cu alune si caramel

Iata cum se prepara  Reteta de prajitura Snickers, un deliciu cu alune si caramel Pentru blat, se bat albusurile spuma cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul pana ce acesta se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.06.2014, 20:10
wow cum arata si asta bine ca sunt departe de voi ispitelor eu ma duc la sport o sa vizualizez prajitura ta in timpul ala
la 05.06.2014, 20:10
la 05.06.2014, 20:12
vai cum arata favoriiit
la 05.06.2014, 20:13
N-ai treaba,ca ti-am trimis cal sa-l scoti la plimbare...
la 05.06.2014, 20:14
minunata!

Vezi toate comentariile (75)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking