Desert prajitura Dobos

Postat de Meea in Prajituri
11 Sep 2017 | 5729 vizualizari
Desert prajitura Dobos

  Oare este un lucru normal să realizezi că nu ai făcut niciodată prăjitura ta preferată? haha:)). Am făcut Doboș cu ceva ani în urmă și nu mi-a ieșit. Bineînțeles că am intrat în frica coacerii acelor foi imposibile și fiind la început de drum, am lăsat-o baltă! Mi-am promis că nu voi mai face niciodată Doboș și voi cumpăra. Nu se compară, știu, dar chiar nu aveam de ales!
          Mi-a venit mintea la cap totuși săptămâna trecută și m-am apucat de făcut Doboș. După atâta timp încă am avut mari emoții când am gătit-o haha:)), ai crede că m-am învățat. Știu mai bine ca oricine frica pe care o aveți pentru această prăjitură.  E prea complicată, foile sunt prea subțiri și nu se coc, prea muult de migălit la ea și de ieșit tot nu iese! Știu, Ș T I U ! Dar oare voi știți că mi-a ieșit Doboșul PERFECT? Știți că astăzi v-am pregătit rețeta ca la carte, cu poze la fiecare pas ca să fiți sigure că va ieși și al vostru PERFECT? Da, este adevărat! De astăzi puteți face Doboșul perfect, așa cum vă doriți!
          Nu ne complicăm cu pregătitul blatului dintr-un ou pentru fiecare foaie și etc., nu ne cramponăm de faptul că ”Doboșul nu se face așa”, ci ne axăm astăzi să urmărim rețeta exact așa cum am făcut-o eu și exact așa cum o sa vă iasă și vouă, da? 
          Bun, trecem peste frica pregătirii acestei prăjituri și peste remarcile care nu-și au locul și ne apucăm de copt DOBOȘUL! YAAAY

Ingrediente

  • Ingrediente foi ( 7 foi):
  • 8 ouă
  • 160 g zahăr
  • 160 g făină
  • 80 g unt
  • Ingrediente cremă:
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 100 g ciocolată
  • 250 g unt
  • 2 linguri cacao
  • 50 ml ulei
  • Ingrediente decor:
  • 100 g ciocolată
  • 50 ml ulei
  • 2 linguri zahăr
  • 100 g unt

Mod de preparare

         Foi: Mixăm albușurile împreună cu zahărul până când spuma stă băț. Adăugăm gălbenușurile și untul și continuăm mixarea. Punem și fănă și amestecăm apoi cu spatula, lăsăm mixerul. Amestecăm cu mișcări ample, de jos în sus, ușor. Am folosit o tavă pentru tort cu pereți detașabili, scoțând inelul. Am pus hârtie de copt și am uns cu puțin ulei și sub hârtie (să stea întinsă bine) și deasupra (să se desprindă și mai ușor blatul).

          Din aluatul pregătit, punem cam 1 polonic și jumătate pentru fiecare foaie. Trebuie să ne iasă 7 foi. Punem foaia în cuptorul preîncălzit și o lăsăm să se coacă la foc mic. Le lăsăm la cuptor până când au început să se coacă ușor pe deasupra. Nu mai știu exact în cât timp s-au copt, dar fiți cu ochii pe ele că se coc repede. Lăsăm foile deoparte la răcit.  

        Cremă: Punem pe baie de aburi ouăle amestecate cu zahărul. Amestecăm continuu pâncă când compoziția s-a îngroșat. Mixăm ouăle pentru 10 minute până devin cremoase. Cel mai greu lucru posibil: să stau 10 minute să ma uit la mixer cum își face treaba haha:)).

Separat, topim ciocolata împreună cu uleiul. Adăugăm ciocolata peste crema de ouă. Și mai separat de atât haha:)), mixăm untul moale (la temperatura camerei) cu cacaua. *În cazul în care ați uitat să scoateți untul din frigider la timp, aici (nr. 3) aveți o idee prin care puteți să obțineți un unt mai moale în timp record. **Nu îl puneți la cuptor pentru că se va face apă.

  Peste untul mixat, adăugăm crema de ouă, lingură cu lingură, mixând bine după fiecare adăugare. Împărțim crema în 6 părți egale. Ungem foile cu cremă, lăsând o lingură de cremă pentru uns prăjitura pe deaspura.

          Decor: Topim cele 100g de ciocolată împreună cu uleiul și cu ajutorul unui poș, decorăm tortul.
          Pentru decorul din zahăr am pus cele 2 linguri de zahăr la caramelizat. Am întins apoi caramelul pe o foaie de copt și l-am lăsat la răcit. Se desprinde apoi foarte ușor.

 Pentru moțurile din ciocolată, am amestecat ciocolata rămasă de la topit cu 100 g unt. Lăsăm prăjitura la frigider câteva ore sau cât avem răbdare!
          S-a muncit mult la el și s-a evaporat cât ai clipi! Nicio problemă, este o nouă săptămână și ne pregătim pentru o noua tura de Doboș haha:)).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Dobos" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura Dobos

Postat de timea

Desert prajitura Dobos

Foi :  Intr-un bol mixam albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana se intareste. Galbenusurile le frecam cu untul topit si racit si le adaugam peste spuma. La final...

Citeste continuarea

Prajitura Dobos

Postat de Gheorghita_T

Prajitura Dobos

Foile: Intr-un bol se adauga oul, zaharul si sarea si cu ajutorul unui mixer se mixeaza foarte bine pana cand compozitia isi tripleaza volumul. Se adauga in compozitie untul topit si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.09.2017, 19:22
la 11.09.2017, 19:52
la 11.09.2017, 20:24
Si eu am in plan sa fac dobos, dar nu stiu cand o sa incumet! Bravo harnicuto!
la 11.09.2017, 20:30
la 11.09.2017, 21:49
Delicios !

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking