Prajitura Dobos

Postat de Gheorghita_T in Prajituri
15 Apr 2018 | 4510 vizualizari
Prajitura Dobos

"Bunatati de Paste" Fiind mare iubitori de ciocolata, am cautat sa pregatesc de Paste o prajitura ciocolatoasa si am gasit pe site-ul Jamilei reteta tortului Dobos, care m-a incantat si indata a trecut pe lista preparatelor de Paste. La acesta reteta am facut mici modiicari, deoarece nu am dorit  sa  arate ca un tort, am copt cele 6 foi intr-o tava dreptunghiulara . Am dublat compozitia la 1 foaie si am facut  1 ½ de crema. Iar pentru decor  am preferat sa folosesc  in loc de caramel, ciocolata rasa si bastonase de ciocolata pentru decor, care se gasesc in comert sub diferite forme si culori. Va pot marturisi ca este o prajitura extraordinara!

Ingrediente

Pentru o foaie:
  • 40 g faina
  • 40 g zahar
  • 20 g unt (topit si racit)
  • 2 oua
  • putina sare
Pentru crema:
  • 450 g unt la temperatura camerei
  • 300 g ciocolata amaruie (picaturi sau tableta taiata cubulete)
  • 300 g zahar pudra
  • 5 oua
  • 5 linguri de apa
Pentru decor:
  • 100 g ciocolata rasa
  • Optional bastonase de ciocolata

Mod de preparare

Foile:

  1. Intr-un bol se adauga oul, zaharul si sarea si cu ajutorul unui mixer se mixeaza foarte bine pana cand compozitia isi tripleaza volumul.
  2. Se adauga in compozitie untul topit si racit impreuna cu faina cernuta iar apoi cu miscari largi se incorporeaza usor untul si faina.
  3. Compozitia se transfera intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt si se intinde usor compozitia in toata tava, avand grija sa nu se piarda aerul incorporat in ou.
  4. Se pune tava in cuptorul preincalzit la 175 C  pentru aproximativ 15 minute.
  5. Blatul rezultat trebuie sa fie subtire dar pufos.
  6. Se repeta pasii mentionati pentru a coace inca alte 5 foi, adica in totat 6 foi gata coapte.

 Crema:

  1. In bolul unui mixer se adauga ouale si zaharul pudra si se mixeaza pentru inceput usor, apoi la putere maxima timp de 10 minute, pana cand ouale isi tripleaza volumul.
  2. Compozitia rezultata se transfera intr-un bol de sticla, pe care l-am pus pe baie de aburi si sta intr-o cratita cu apa care fierbe incet.
  3. Cu ajutorul unui tel se amesteca aproximativ 15 minute sau pana cand amestecul se va ingrosa si ne va arde putin la deget.
  4. Cand amestecul este aproape gata, se adauga apa si se mai amesteca inca 5 minute.
  5. Se scoate bolul din cratita, se adauga ciocolata si se amesteca foarte bine, cat sa se topeasca ciocolata si sa se obtina o crema omogena.
  6. Crema de ciocolata rezultata se lasa la racit.
  7. Intr-un bol se adauga untul la temperatura camerei si se mixeaza putin, iar apoi se adauga putin cate putin din crema de ciocolata, si procedam astfel pana cand voi termina toata crema.

 Asamblare:

  1. Pe un platou se pune prima foaie si se adauga 2-3 linguri din crema de ciocolata si se intinde cu grija cat mai uniform posibil. Crema de ciocolata trebuie impartita in mod egal si trebuie sa pastram putin din crema si pentru a imbraca ultima foaie.
  2. Se pune cea de a doua foaie si vom continua sa punem foaie si crema pana cand vom termina toate foile.
  3. Ultima foaie se asaza usor si se adauga crema pastrata pentru a o imbraca.
  4. Peste prajitura se presara ciocolata rasa si bastonasele de ciocolata.

 Prajitura se da la frigider pentru cel putin 2 ore sau cel mai bine peste noapte.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Dobos" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura Dobos

Postat de Meea

Desert prajitura Dobos

           Foi:  Mixăm albușurile împreună cu zahărul până când spuma stă băț. Adăugăm gălbenușurile și untul și...

Citeste continuarea

PRĂJITURA DOBOȘ

Postat de panacris

PRĂJITURA DOBOȘ

Foile:  Albușurile se bat energic, cu un praf de sare și zeamă de la o jumătate de lămâie până ce se obține o spumă tare. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul tos,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.04.2018, 09:08
Excelent!
la 15.04.2018, 09:16
la 15.04.2018, 09:42
Foarte buna! servesc o bucatica sa am langa
la 15.04.2018, 09:45
la 15.04.2018, 09:51

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking