Desert prajitura Petre Roman

Postat de rocsi_1612 in Prajituri
11 Ian 2018 | 6826 vizualizari
Desert prajitura Petre Roman

Prajitura aceasta imi doream de mult timp sa o pregatesc, doar ca, citind mai multe retete, mi s-a parut enorma cantitatea de zahar caramelizat ce trebuia folosita si eu nu iubesc prajiturile foarte dulci. Acum de sarbatori m-am hotarat totusi sa o fac dar sa micsorez cantitatea de zahar. Nu s-a intamplat absolut nimic si este minunata. Cand aveti ocazia sa o incercati si voi!

Ingrediente

  • Pentru blat (3 foi):
    • 9 oua
    • 9 linguri de zahar
    • 12 linguri lapte
    • 15 linguri nuca macinata
    • 14 linguri faina
    • 1 praf de copt
    • 3 linguri zeama de lamaie
    • coaja rasa de lamaie
    • un praf de sare
    Pentru crema:
    • 1 litru de lapte
    • 4 galbenusuri
    • 6 linguri de zahar
    • 9 linguri amidon
    • 250 gr unt de 72% grasime
    • 2 lingurite vanilie
    Pentru glazura:
    • 100 ml frisca lichida
    • 150 gr ciocolata neagra
    In plus:
    • 9 linguri de zahar pentru caramel
    • fulgi decupati din pasta de zahar pentru decor

Mod de preparare

Incepeti cu pregatirea cremei, ca sa aiba timp sa se raceasca.

Intr-o cratita mai groasa amestecati galbenusurile cu zaharul. Adaugati amidonul, laptele putin cate putin, dar tot, invartiti bine pana se desface complet amidonul. Transferati cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecati cu un tel continuu pana crema se ingroasa ca o budinca. Cand este gata, luati crema de pe foc, adaugati untul moale, amestecati bine pana este untul bine incorporat. La final adaugati vanilia. Acoperiti crema cu folie, o dati la loc racoros sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit, o mixati 1 minut.

Blatul: Intr-un bol mixati galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Adaugati laptele, apoi nuca macinata, faina si praful de copt.

Separat, bateti spuma albusurile cu un praf de sare, iar la final adaugati si zeama de lamaie. Incorporati albusurile si coaja rasa de lamaie, in compozitia de galbenusuri, amestecati usor cu o paleta. Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal. Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt o tava mare de aragaz, turnati prima parte de compozitie si o nivelati.

Introduceti foaia de blat in cuptorul incins, la 180 de grade c, pentru 12 minute, iar cand este gata, o scoatem din cuptor si la fel procedam si cu celelalte doua. Le lasati sa se raceasca.

Cele 9 linguri de zahar le puneti la caramelizat intr-o cratita. Cand s-a caramelizat, il impartiti pe cele 3 foi reci, cu lingura, dar foarte repede pentru ca se intareste imediat. Lasati foile cu caramel 10 minute sa se racoreasca. Asezati prima foaie in tava cu caramelul in sus, puneti jumatate din crema o nivelati. Asezati a doua foaie cu caramelul in jos, restul de crema, nivelati si ultima foaie tot cu caramelul in jos.

Glazura: Intr-un vas de inox rupeti ciocolata bucatele, turnati frisca lichida. Puneti vasul pe baie de aburi, amestecati continuu pana ciocolata este complet topita. Luati glazura de pe foc, o turnati pe mijlocul prajiturii, apoi cu o paleta o intindeti spre margini. Lasati sa se racoreasca glazura 10-15 minute, apoi o decorati cu fulgi din pasta de zahar. O dati la rece peste noapte, apoi o portionati si serviti. Sa aveti pofta! 

Sursa de inspiratie

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Petre Roman" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de prajitura Petre Roman

Postat de miremirc

Reteta de prajitura Petre Roman

Iata cum se prepara Reteta de prajitura Petre Roman Pentru blat : mixam ouale cu zaharul pana se albesc, adaugam faina amestecata cu praful de copt si nucile si omogenizam bine. Turnam...

Citeste continuarea

Desert prajitura " Petre Roman"

Postat de Ina

Desert prajitura " Petre Roman"

Blat:    Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul (doar cele 18 linguri de zahar tos) si laptele, apoi galbenusurile, faina si nuca. La final adaugam praful de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.01.2018, 20:42
Ce bunaciune
la 11.01.2018, 20:47
buna
la 11.01.2018, 20:50
la 11.01.2018, 21:03
Arată bine... Petre Roman!
la 11.01.2018, 21:05
O ador!

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking