Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se mixeaza apoi cu zaharul si zaharul vanilinat pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se incorporeaza faina si praful de copt, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula de silicon.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se toarna circa jumatate din aluat intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
In cealalta jumatate de aluat se pun cacaua, apa si esenta de rom si se amesteca usor. Se pune apoi aluatul obtinut intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
Se baga tavile la cuptor pana cand checurile trec de testul scobitorii.
Dupa ce checurile se racesc, se incepe prepararea cremei.
Se pune o cratita cu apa la foc.
Intr-o alta cratita se mixeaza ouale cu zaharul, zaharul vanilinat si esenta de vanilie. Se incorporeaza faina, apoi laptele. Se adauga untul taiat bucatele si se pune cratita pe baie de abur. Se mesteca continuu in ea cu un tel pana cand crema se ingroasa.
Checurile se taie felii. Fiecare felie de chec se unge cu crema. Feliile se lipesc intre ele alternand culorile si formand doua noi checuri.
*Se pot pune feliile de chec si intr-un singur chec, daca aveti pe ce sa il asezati. De aici si denumirea de chec la metru.
Cu crema ramasa se ung checurile pe deasupra si pe laterale.
Se topeste ciocolata cu doua linguri de apa si se pune peste checuri. Se presara nuca de cocos pe deasupra.
Prajitura Trenulet se pune la frigider si se serveste a doua zi. Feliile se taie oblic, incepand cu un colt.