Desert Preanici sau turtite dulci basarabene

Postat de RODIMUR in Dulciuri
27 Sep 2020 | 3642 vizualizari
Desert Preanici sau turtite dulci basarabene

Preanicii sunt un alt desert pe care l-am gustat în excursiile mele la Chișinău, după ce le văzusem anterior în târgurile unde, după revoluție, basarabenii aduceau produse la vânzare. În fapt, sunt turtițe dulci, iar numele lor divulgă o pronunție moldovenească, de care și-a dat seama și soțul meu, ardelean stabilit de peste 40 de ani aici, în Moldova noastră. ”Preanici” înseamnă ”prea mici” și exprimă surpriza și oarecum dezamăgirea unei persoane amatoare de dulciuri, la vederea acestui desert minuscul. Cel puțin așa mi s-a spus la Chișinău că ar sta lucrurile... Am ezitat mult să le fac, pentru că mi se pare cam riscant să lucrez cu zahăr caramel și mi-era frică de vreo poznă, dar până la urmă, la sfârșitul săptămânii trecute am trecut la treabă și am urmat rețeta pe care am primit-o atunci, dar am și adăugat ceva: pentru că glazura se usucă greu, rămâne să mai caut altă soluție. Până una-alta, o parte din preanici le-am trecut prin zahăr brun, iar peste alții am presărat scorțișoară. Ceilalți s-au uscat, până la urmă (mă gândesc că poate glazura a fost prea groasă) dar după vreo două zile... Din ingredientele de mai jos am făcut 51 de preanici (mici, evident), cam câte 4/porție și au un gust excelent.

Ingrediente

  • 250 grame de zahăr tos
  • 1 plic de zahăr caramel (opțional)
  • 1 ou
  • 60 grame de unt
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 100 ml de apă clocotită
  • 500 grame de făină albă
  • 2-3 lingurițe de scorțișoară (pudră)
  • 1 linguriță de nucșoară
  • câteva boabe măcinate de coriandru
  • 4-5 cuișoare măcinate
  • Pentru glazura decor:
  • 2 albușuri
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • Pentru decor suplimentar (opțional):
  • scorțișoară
  • zahăr brun

Mod de preparare

Mai întâi se pregătește amestecul de condimente: nucșoara, coriandru și cuișoare, care trebuie măcinate fin. Scorțișoara este deja sub formă de pudră.

Se topește zahărul, la foc mic, până ce devine arămiu și se adaugă și plicul de zahăr caramel (cine dorește). Când tot zahărul s-a topit, se adaugă apa clocotită și se amestecă ingredientele, până ce rezultă un sirop omogen, fără cocoloașe.

Dacă mai sunt cocoloașe de zahăr caramel, se mai poate da crăticioara la foc mic, pentru ca prin amestecare, să se topească și el. În caz contrar, se trece siropul prin sită, ca să se elimine eventualele cocoloașe.

Se lasă siropul la răcorit, după care se adaugă untul topit. După omogenizarea siropului, se adaugă oul și un pahar de făină. Se amestecă bine aceste ingrediente.

Separat se amestecă restul de făină cu bicarbonatul de sodiu și condimentele măcinate fin: scorțișoara, nucșoara, coriandrul și cuișoarele.

Se adaugă amestecul pe bază de caramel, cu făina amestecată cu bicarbonat și condimente. Se încorporează toată făina și se frământă aluatul până ce devine nelipicios și ferm.

Se formează biluțe (cam cât 1/2 ou) și se pun în tava prevăzută cu hârtie de copt, la o oarecare distanță, unele de celelalte, pentru că vor mai crește în cuptor.

Se dă tava la cuptor, la foc mediu, pentru 15-20 de minute. Atunci se scoate tava din cuptor și se pun preanicii pe un platou. Se mixează albușurile cu zahăr pudră și se ung preanicii cu o pensulă de bucătărie și se lasă apoi să se usuce glazura (dacă vor fi unși superficial, se vor usca mai repede).

Cine dorește, poate decora suplimentar preanicii, cu pudră de scorțișoară, sau cu zahăr brun.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Preanici sau turtite dulci basarabene" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Prajitura cu branza dulce si stafide

Postat de RuxyRux

Prajitura cu branza dulce si stafide

Am amestecat toate ingredientele pentru  foi intr-un vas sau lighean( special de framantat),  aveti grija sa folositi untul rece taiat felii si faina cernuta, apoi am omogenizat bine...

Citeste continuarea

Pateuri cu branza si urda

Postat de cristinutanicolita

Pateuri cu branza si urda

Intr-un vas punem faina,uleiul,praful de copt,otetul si apa. Framantam pana obtinem un aluat bine legat. Aluatul il impartin in 4. Luam o buc de aluat,intindem o foaie subtire si ungem cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.09.2020, 22:03
la 27.09.2020, 23:24
Bune !!!!
la 27.09.2020, 23:54
la 27.09.2020, 23:55
Mulțumesc frumos, Mihaela. Mai avem vreo 20-25 de preanici...
la 28.09.2020, 06:43
o trec la favorite poate ii vine randul candva.....

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking