Desert savarina tiramisu

Postat de Constelatialeu in Prajituri
28 Noi 2020 | 6764 vizualizari
Desert savarina tiramisu

Ma obsedeaza de ceva timp reteta asta, am salvat-o si azi i-am facut felul. M-am inspirat de la Baking Happiness ( scleroza multipla si cofetarie, o poveste de viata). Eu nu sunt fan savarina, dar reteta asta m-a cucerit.

Ingrediente

  • Aluat
  • ploolish- preferment lichid ( eu stiam de maia, dar mai invatam si noutati )
  • 30 g lapte
  • 30 g faina
  • 7 g drojdie uscata sau 20 g drojdie proaspata
  • 5 galbenusuri- cca 90 g
  • 200 g faina
  • 50 g zahar
  • 100 g unt moale 80% grasime
  • 4 g sare
  • 50 g lapte
  • Sirop
  • 250 g zahar
  • 250 g apa
  • 250 g cafea expresso
  • Crema
  • 250 g mascarpone
  • 500 g smantana pentru frisca
  • 150 g lapte condensat ( in reteta era doar 100, eu am vrut un pic mai dulce)
  • cacao pentru pudrat

Mod de preparare

Aluat : Mai intai pregatim ploolish-ul.

Intr-un castronel punem faina, drojdia si laptele, amestecam si lasam la dospit la temperatura camerei pana isi dubleaza volumul.

In vasul robotului punem faina, galbenusurile, untul moale, sarea si ploolish-ul si mixam folosind carligul. Apoi adaugam zaharul. La inceput aluatul este sfaramicios ca la tarte. Se adauga adauga laptele, nu tot deodata ci cate o lingura si mixam pana se absoarbe toto, apoi alta lingura si mixam, pana terminam de pus tot laptele. Apoi marim viteza la mixer si mixam pana obtinem un aluat elastic si peretii vasului raman curati. Pregatim formele, le ungem cu unt topit, dar nu pana la lichefiere, sa fie albicios si sa se poata intinde cu pensula.

Dupa ce am uns formele luam din aluat cca 45 g, eu am cantarit cate 40 g, am vrut si-o savarina mai mare, mama celor mici. Deci din aluat formam o bila si o asezam in forma, procedam la fel pana se termina aluatul. Am umplut 12 forme mai mici si una mai mare. Am lasat la dospit cca 45 min. Am preincalzit cuptorul la 180 grade, apoi am bagat la copt savarinele, le-am bronzat un pic, ca asa e cand faci mai multe treburi. Le-am scos din cuptor si le-am asezat pe un grilaj sa se raceasca putin.

 Cat timp au stat la dospit am facut siropul si crema

Sirop: Am facut cafea expresso la aparatul Breville prima latte. Apa cu zaharul le-am pus la fiert, cand a inceput sa clocoteasca am stins focul si am adaugat cafeaua expresso. Am lasat sa se raceasca.

Crema : Intr-un bol am pus mascarponele, smantana pentru frisca si laptele condensat, am mixat bine pana am obtinut o crema ferma, am dar la rece pana ce am asamblat savarinele.

 Asamblare: Dupa ce am scos din cuptor savarinele si le-am alsat putin sa se raceasca, dar nu de tot, le-am scufundat in siropul rede, cat sa se imbibe bine cu sirpo, apoi le-am lasat pe un gratar sa se scurga surplusul de sirop. Am intors savarina cu partea mai mare in jos si am taiat capacul din partea mai mica, dar nu de tot, am pus crema intr-un posh si am ornat savarinele, apoi am pudrat cu cacao.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert savarina tiramisu" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert tort Savarina bunicii

Postat de eumimi

Desert tort Savarina bunicii

Pregatim mai intai blatul. Separam albusurile de galbenusuri, albusurile le batem spuma, iar galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand acesta se topeste si devin o crema albicioasa. Peste...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.11.2020, 00:46
Eu sunt fan savarina si ma sacrific la portie si chiar acum
la 29.11.2020, 01:13
la 29.11.2020, 07:49
super! Neaparat le voi incerca
la 29.11.2020, 09:10
o bunatate!
la 29.11.2020, 10:12
Buna!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking