Desert savarina uriasa din pesmet, cu frisca

Postat de RODIMUR in Dulciuri
22 Sep 2019 | 2911 vizualizari
Desert savarina uriasa din pesmet, cu frisca

N-am mai făcut de câtva timp ceva dulce și când m-am gândit că așa nu se mai poate, m-am decis pentru o rețetă rapidă și ușor de preparat: o savarină uriașă, făcută după o rețetă veche, cu pesmet și însiropată bine. Chiar dacă rețeta este veche, o prefer acelora cu aluat dospit care îmi provoacă arsuri la stomac, din cauza drojdiei, asociată cu zahărul. În plus, pesmetul, din pâine albă și de calitate, face aluatul aerat și plăcut. De obicei fac această savarină doar însiropată și decorată simplu, cu peltea, dar acum, având la îndemână smântână foarte bună, am făcut rapid frișcă naturală, care a îmbogățit gustul desertului meu. Decorul nu mi-a ieșit chiar așa cum am vrut, dar gustul savarinei a fost absolut delicios.

Ingrediente

  • Pentru savarină:
  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 6 linguri de pesmet din pâine albă
  • 2 plicuri de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de praf de copt (opțional)
  • unt pentru uns tava de copt
  • făină albă pentru tapetat tava de copt
  • Pentru sirop:
  • 200 ml de apă
  • 5-6 linguri de zahăr tos
  • 2-3 lingurițe de esență de rom
  • Pentru frișcă:
  • 400 ml de smântână
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • Pentru decor:
  • fructe confiate

Mod de preparare

Albușurile se mixează cu un praf de sare și cînd încep să crească în volum, se adaugă treptat: zahărul, vanilia, gălbenușurile și la urmă, fără a opri mixarea, pesmetul presărat ”în ploaie”.

Se unge cu unt forma de copt și se tapetează cu făină albă. Când compoziția pentru savarină este omogenă, se toarnă în forma de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie.

Când savarina a crescut și s-a rumenit frumos, se oprește focul de la cuptor. Savarina se lasă în forma de copt la răcit, în cuptorul cu ușa deschisă.

În timp ce savarina este la cuptor, se face siropul din apă și zahăr și când este legat, se ia de pe foc. Se adaugă esența de rom, când siropul s-a răcorit.

Se prepară frișca, mixând smântâna rece cu vanilia și zahărul pudră, adăugate treptat. Când frișca a dobândit consistența dorită, se dă la rece, la frigider.

Când savarina s-a răcit, se desprinde cu grijă, de jur împrejur, de pereții formei de copt, folosind un cuțit cu lama subțire și ascuțită.

Se răstoarnă savarina cu grijă pe platou, se taie orizontal în două părți similare și se însiropează bine partea de la bază. Se pune un strat de frișcă, după care se însiropează jumătatea de savarină care se suprapune peste aceasta. Se însiropează și partea de deasupra a savarinei, se decorează cu frișcă și cu fructe confiate.

Se păstrează la frigider, până la epuizare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert savarina uriasa din pesmet, cu frisca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Retete similare

Mousse cu doua feluri de ciocolata

Postat de xana

Mousse cu doua feluri de ciocolata

Topim ciocolata neagra pe baie de aburi. Cele 100 de grame de zahar le punem pe foc cu apa atat cat sa acopere zaharul si lasam la fiert pana se formeaza un sirop nu prea gros. Ouale si...

Citeste continuarea

Desert chec de post

Postat de gicuta69

Desert chec de post

Punem intr-un castron zaharul, uleiul, apa minerala, faina cernuta cu praful de copt, esentele, coaja de lamaie, sarea si mixam bine pana se topeste zaharul. Impartim compozitia in doua....

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.09.2019, 19:46
la 22.09.2019, 20:43
Ce frumos a crescut! Cred ca este si foarte buna!
la 22.09.2019, 21:26
Mulțumesc, Rocsi! A fost excelentă...!
la 22.09.2019, 22:02
Delicioasă!
la 22.09.2019, 22:08
savarina din pesmet este si preferata mea!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking