Desert tarta cu caise din blat de pandispan

Postat de taniakswn in Prajituri
11 Iun 2017 | 4602 vizualizari
Desert tarta cu caise din blat de pandispan

Tarta cu caise este una din cele mai delicioase tarte, cel putin pentru mine, care imi aminteste de copilarie, o tarta care o faceam, desigur in sezonul fructelor de vara, foarte des. Blatul pufos din pandispan va fi usor insiropat de caise si, in acelasi timp, va parfuma tarta noastra, iar atunci cand o vom rasturna, vom obtine o tarta cu un aspect deosebit de frumos si cu un gust dulce-acrisor. O puteti face si cu alte fructe dorite, capsuni, mere, piersici, ananas, prune, pere..etc. Daca fructele folosite nu sunt prea dulci, puteti sa le amestecati cu zahar mai mult, iar dupa coacere, fructele vor fi usor caramelizate. Initial, stratul de fructe va fi baza prajiturii, deasupra blatul de pandispan, iar atunci cand vom rasturna tarta, ele se vor inversa. Desigur ca la blatul de pandispan nu vom folosi parf de copt, dar pentru a obtine un blat pufos va trebui sa mixam ouale cu zaharul pana cand obtinem o crema consistenta, iar cu cat vom bate mai mult, cu atat blatul va fi mai aerat si mai pufos. Asta este unul din secretele blatului reusit, iar al doilea secret este, sa nu deschidem usa cuptorului pe timpul coacerii, minim primele 30 de minute, ca sa nu se lase blatul.

Ingrediente

  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 150 g faina
  •  150 g unt
  • 16-18 caise
  • 100 g zahar)
  • 30 g unt pentru uns tava
  • un praf de sare
  • vanilie
  • zahar vanilat pentru a pudra tarta

Mod de preparare

Pentru coacerea tartei, eu am folosit un vas rotund yena cu diametrul de 26 cm, in prealabil unsa bine cu unt, dar puteti folosi si o tava dreptunghiulara sau patrata, dar sa aveti grija sa fie cu peretii mai inalti.

Mai intai, ne vom ocupa de caise. Dupa ce le-am spalat bine, le vom scoate samburii, iar daca sunt mai acrisoare, le vom presara cu peste 100 g de zahar si le vom lasa deoparte. Ouale le vom pune intr-un bol sau in vasul de la mixer, la care vom adauga, sarea, zaharul, vanilia,  apoi vom incepe sa mixam, mai intai la viteza mica si treptat, marim viteza pana cand amestecul isi va tripla volumul si va deveni albicios, avind consistenta unei creme si nu se mai simt cristalele de zahar. La sfarsit, vom adauga untul putin caldut si faina, dar incercam sa nu mixam, ci cu ajutorul unei spatule vom amesteca de jos in sus, pana se va omogeniza complet compozitia de pandispan.

Intre timp, vom incalzi cuptorul la 180 grade C si vom unge tava cu untul moale, care a fost deja la temperatura camerei. Mai intai, vom aseza in tava caisele, iar daca au fost amestecate cu zahar, le vom rasturna cu tot cu sucul lasat, dar vom incerca sa acoperim bine toata suprafata vasului. Deasupra vom turna aluatul pentru blat si vom introduce tava in cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 40-45 de minute (depinde de cuptorul fiecaruia). De retinut : Nu deschideti cuptorul primele 30 de minute!

Dupa 40 de minute, putem sa deschidem si sa verificam tarta noastra; daca este deja rumenita, iar marginile se desprind de tava, putem spune ca este gata, dar nu inainte de a-i face testul scobitorii, daca scobitoarea este curata, atunci o vom scoate din cuptor si o vom lasa sa se raceasca cateva minute. Dupa racire, deasupra tavii vom pune un platou care e mai mare decat vasul in care am copt tarta si tinand strans o vom rasturna dintr-o singura miscare. Dar inainte de a rasturna, va trebui sa ne asiguram ca nu sunt lipite marginile, ca prin rasturnare sa nu se rupa. Daca nu a cazut, o mai lasam intoarsa, dar fara sa o fortam. O vom lasa sa se raceasca complet, iar sucul lasat prin coacere va insiropa si parfuma tarta noastra. Lasam sa se raceasca bine, dupa care o putem servi alaturi de o cafea sau de un ceai. Gustul ei dulce-acrisor este deosebit, trebuie sa va reamintesc ca este una din cele mai gustoase tarte si o veti savura cu mare placere..!

Pentru aspectul ei, inainte de servire o puteti pudra cu zahar vanilat. Puteti sa incercati, daca nu va plac caisele si cu alte fructe care va plac mai mult.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu caise din blat de pandispan" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (3)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Placinta rapida cu branza dulce

Postat de Corina33

Placinta rapida cu branza dulce

Daca aveti aluat congelat, se lasa sa se decongeleze, al meu nu a fost nevoie ca era refrigerat asa ca l-am pus direct in tava si i-am decupat putin marginile ca era prea mare. Stafidele le-am...

Citeste continuarea

Salam de biscuiţi, reţetă cu eugenii

Postat de MotanLaOale

Salam de biscuiţi, reţetă cu eugenii

Salam de biscuiţi, reţetă cu eugenii Se fierbe laptele cu zaharul si cacao 3-4 minute. Se opreste focul si se pune untul, zaharul vanilat si esenta de rom. Se amesteca pana la topirea...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.06.2017, 23:04
Buna!
la 13.06.2017, 08:03
la 13.06.2017, 15:05
Foarte buna!

Vezi toate comentariile (3)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking